Különleges koktéllal áll Steier Máté a Bacardi nemzetközi versenyének zsűrije elé

Tavaly ugyan a járványhelyzet miatt elmaradt a világ leghíresebb koktélversenye, idén még több izgalmas résztvevővel és itallal tér vissza. Az online eseményen Magyarország is képviselteti majd magát, Steier Máté Bonita nevű koktéljával készül a versenyre.

Steier Máté, a Boutiq’Bar bartendere hatalmas esélyt kapott, amikor 2020-ban a Bacardí Legacy Cocktail Competition kelet-európai döntőjének zsűríje őt választotta ki, hogy képviselje országunkat a Miamiban tartott döntőn. A nagy esemény ugyan sajnos elmaradt, most, 2021-ben újult erővel vághatnak bele a versenyzők a megmérettetés izgalmába. Máté idén végre elviheti Bonita nevű koktélját a versenyre, és legjobb tudásával lenyűgözheti a zsűrit.

Steier Máté készen áll a Bacardí Legacy online döntőjére

Egy igazán egyedi ital

Steier Máté 2016 óta tagja a Boutiq’Bar csapatának és a ranglétrát az inaséven és a rendszeres vizsgákon át végigjárva jutott el a Bacardí Legacy-n való indulásig és Magyarország képviseletéig a döntőben.

“Az inspiráció a koktél nevét is adó szépség volt, ami a világot mozgatja, a játékosságot pedig a Bacardí Do What Moves You kampányának hatására vittem bele. Egy szép italt szerettem volna készíteni: az alapja Bacardí Carta Blanca, pici limelé, vaníliaszirup, baracklikőr, friss bazsalikom és abszint-mosás a poháron."

Fontos volt számomra, hogy csak önmagamat adjam a versenyen, hiszen a Bonita 100%-ig én vagyok.

- mutatta be a győztes koktélt Máté, a versenyről pedig ezt mondta: “A Bacardí Legacy verseny azért is kiemelkedően fontos számomra, mert ez volt az első olyan élményem még bartender-tanoncként, ahol teljesen magával ragadott a miliő. Az örökség a bárunk szempontjából is fontos, eddig minden Bacardí Legacy Competition-on képviseltette magát a Boutiq’Bar.”

Steier Máté különleges koktélja, a Bonita

Verseny az online térben

Az elmúlt közel másfél évben sokfajta tevékenységről derült ki, hogy online is tud működni, de egy koktélverseny online döntőjének elképzeléséhez még mindig jó adag fantáziára van szükség. Szerencsére a Bacardí megoldotta ezt és egy olyan rendszerrel állt elő, amely minden versenyzőnek biztosítja a kiegyensúlyozott feltételeket.

A döntőbe került bartenderek videóra veszik az általuk megalkotott koktél keverését, ugyanolyan időkorláttal és előírásokkal, mintha élőben versenyeznének - azaz 6 perc alatt kell két italt elkészíteniük, a felvételnek pedig vágatlannak kell lennie.

A Londonban összeülő zsűri ezeket a videókat fogja egymás után megnézni, miközben egy velük egy helyiségben lévő bartender a videó instrukciói alapján elkészíti a koktélokat és ezeket kóstolják majd a zsűritagok. A versenyzők előre felvehetik a kapcsolatot az italukat készítő bartenderrel, aki adott esetben házi készítésű alapanyagok elkészítésével is segít.

Június 22-én és 23-án 39 döntős versenyez a világ minden pontjáról, közölük választják ki a Top Ocho-t, vagyis a legjobb nyolcat, akik részt vehetnek a június 30-i végső megmérettetésen.

A felkészülés kihívásai

Természetesen másmilyen a felkészülés egy élő rendezvény és egy videófelvétel esetében. Máté elmondta, hogy számára a legfőbb nehézséget a spontaneitás részbeni elvesztése jelentette, illetve hogy egyáltalán nem támaszkodhat a közönségre és a tőlük kapott visszajelzésekre.

Pozitívumként pedig azt emelte ki, hogy így volt lehetőség az elemzésre és a tökéletesítésre. Máté felkészülését Gózon Péter, a Bacardí magyarországi márkanagykövete – aki néhány éve maga is döntős volt a Bacardí Legacy versenyén – segítette észrevételekkel, illetve az előadásmód finomításával.

A márka a miami-i döntő kárpótlásául és a koronavírus járványra reflektálva a tágabb értelemben vett báripar támogatása felé fordult: minden versenyző számára lehetőséget ad egy 5.000 dolláros támogatás elköltésére, amelyet egy kreatív projektre vagy egy innovatív vállalkozásra fordíthatnak, segítve ezzel a báripar felemelkedését a világjárványt követően.

Máté ötlete, hogy a Bonita alkoholmentes alapanyagainak keverékéből álló premixének elkészítésével és palackozásával még szélesebb körben, otthoni fogyasztásra is elérhetővé tegye a koktélt. Ehhez a platformot a Raise Your Spirit, a Boutiq’Bar által indított, többek között a bár koktéljainak fent említett premixeit kínáló oldal biztosítja majd, ahová a tervek szerint limitált kiadásként más Bacardí Legacy koktélok is bekerülnek majd, hogy minél többen megismerjék őket a hazai közönségből.

A versenyzők prezentációi a Bacardí Legacy Coctail Competition Facebook és Instagram oldalán lesznek megtekinthetők június 22-én és 23-án, majd június 23-án angliai idő (BST) szerint este 7-kor itt hirdetik ki a döntőbe továbbjutó legjobb 8 bartender nevét is. A június 30-i döntő pedig élőben követhető lesz a verseny Facebook oldalán angliai idő szerint 16.30-tól.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?