Szomorú dolog derült ki az Auchan, a Spar, a Penny és a Tesco alkalmazottjairól

A magyar kiskereskedelemben dolgozó alkalmazottak aligha tudnak megélni fizetésükből - derült ki egy nemrég megjelent kutatásból.

A magyar kiskereskedelmi dolgozók stresszesek, fáradtak, és sokan még a napi szintű hús-, zöldség- vagy gyümölcsfogyasztást sem tudják megengedni maguknak alacsony fizetésük miatt - foglalta össze a Népszava a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) felkérésére készült kutatás eredményét. A felmérésben 1133 dolgozó (a megkérdezettek háromnegyede az Auchan, a Spar, a Tesco és a Penny alkalmazottjai) válaszolt a munkáját és az anyagi helyzetét érintő kérdésekre, a válaszok pedig még a nagy kereskedelmi láncok vezetőit is meglepték.

Ahogy az a kutatásból kiderült, a dolgozók mintegy negyede nem tud minden nap húst enni anyagi helyzete miatt, 40 százalékuknak pedig elérhetetlen napi szinten a zöldség-gyümölcs fogyasztás az alacsony fizetés miatt.

Az élet más területein is számos nehéz helyzetbe, problémába ütköznek a kiskereskedelmi alkalmazottak, az emberek 54 százaléka nem tudja idejében lecserélni viseltes ruhaneműit, 45 százalékuknál pedig nem jut a család minden tagjára évszakonként legalább két pár cipő - írja a Napi.hu.

A megkérdezettek 42 százaléka nem engedhet meg magának saját autót, de a megfelelő méretű és beosztású lakás is elérhetetlen a kiskereskedelmi dolgozók mintegy 58 százalékának. Ahogy a Népszava is írja, a koronavírus-járvány idején a dolgozók nagy része nem engedhette meg magának, hogy betegség esetén táppénzre menjen, a felmérésben résztvevők mintegy ötöde még saját gyógyszereit, vitaminjait sem tudja megvenni a patikában.

A kutatás szerint a dolgozók mintegy 94 százaléka nem elégedett a fizetésével. Míg tavaly októberben a nemzetgazdasági nettó átlagkereset 264 ezer forint volt és a KSH adatai szerint kereskedelemben dolgozók átlagosan 248 ezer forintot kerestek, A KASZ felmérésében megkérdezettek nagy része mindössze nettó 198 ezer forintos jövedelemről számolt be.

A megfelelő mértékű fizetés nemcsak a kiskereskedelmi dolgozók számára lenne kielégítő, de a munkáltatók számára is, hiszen a javuló életkörülmények kiegyensúlyozottabb, elégedettebb alkalmazottakat, jobb munkaerőt tudnának biztosítani. A megkérdezett dolgozók csaknem harmada készül a közeljövőben munkát váltani az alacsony jövedelem, a munkakörülmények okozta stressz és a vezetők rossz bánásmódja miatt.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek