Mint ahogyan azt mi is megírtuk, januártól nem lehet helyben sült ételeket árusítani az aluljárós büfékben, ami azt is jelenti, hogy a gyros, melegszendvics, sült kolbász, rántott hús, lángos és kürtőskalács is eltűnhet. A Fővárosi Önkormányzat szerint a változtatásra azért van szükség, mert az aluljárókban található üzlethelyiségek és pavilonok többsége nem rendelkezik olyan közmű-infrastruktúrával és kialakítással, amely lehetővé tenné a helyben sütést.
A csatornába kerülő zsiradék komoly gondot okoz
Komoly gond a sütés során keletkező zsír és használt olaj, amelyek bejuthatnak a szellőzőrendszerbe és a csatornahálózatba, ezzel növelve a szennyeződés és az eltömődés kockázatát.

Ugyan a pavilonok működtetőinek előírás a zsírfogó használata, a keletkezett zsiradék kötelező, dokumentált elszállíttatása, de mégis rendszeresek a dugulások az aluljárók csapadékvíz elvezető rendszereiben, amit a csapadékcsatornába öntött ételmaradék és zsiradék okoz.
A szellőzőcsatornák tisztítása rendkívül nehézkes, a bennük lerakódó anyagok pedig fokozott tűzveszélyt jelentenek. Emellett egyes aluljárókban a nem megfelelő szagelvezetés kellemetlen szagokat okoz, amelyek a környező épületekbe is beszivároghatnak, számos lakossági panaszt generálva az önkormányzat felé.
További problémát jelent, hogy a sütéshez szükséges berendezések jelentős energiát igényelnek, amit a 50-60 éves, eredetileg nem ilyen terhelésre tervezett elektromos hálózatok nem tudnak megfelelően kiszolgálni.
Nem mindenkinek kell bezárni!
A fővárosi aluljárókban működő büfék esetében a helyben sütés megszüntetése fokozatosan történik, és várhatóan nem minden üzletet érint majd egyformán.
A Fővárosi Önkormányzat egyedi elbírálás alapján dönt, igazodva a bérleti és hatósági szerződések aktuális állapotához, valamint azok megújításához.
Közleményükben hangsúlyozták, hogy az értékelés során több szempontot is figyelembe vesznek, például azt, hogy a sütéshez használt technológia olajjal vagy zsírral történik-e, illetve hogy a mosogatás során keletkező szennyeződés bekerülhet-e a csatornarendszerbe. Emellett az aluljárók eltérő műszaki adottságait is mérlegelik, hiszen „a különböző eljárások más és más hatással vannak az adott aluljáró közműveire és a köztisztaságra”
A helyben történő sütés – beleértve az előre elkészített, fagyasztott termékek sütését is – kizárólag olyan aluljárókban engedélyezhető, ahol az üzemeltető igazolni tudja, hogy az említett problémák nem állnak fenn.
Azaz sem zsír nem kerül a csatornába, sem pedig a szagokat nem vezetik ki közforgalmú területre
– zárta közleményét az önkormányzat
Azoknak a bérlőknek, akiknek szerződése hamarosan lejár, már jelezték, hogy bizonyos tevékenységeiket januártól nem folytathatják.
Hírek, érdekességek, újdonságok: