Alkoholok a mélyhűtőben

Jön a tél! De tényleg. És jönnek az ünnepek is, sok helyen készül házi likőr ajándékba, és itt a NoSalty-n is segítünk majd nektek néhány ötlettel. De mehet-e a mélyhűtőbe?

Hadd tegyünk pontot a végére: igen. És hogy ez miért kérdés? Mert többen vagyunk, akik megjárták, hogy az ásványvizet, alaplét vagy akár a gyümölcsléből készült fagyit túl kicsi tartályba töltöttük, és bizony bizony előfordult velünk, figyelmetlenekkel, hogy az az üveg szétfeszült, a fagyi kicsorgott, és kinyomta a fagyipálcát, az alaplé dobozát pedig nem lehetett újra becsukni, míg fagyott volt a folyadék.

Általános iskolás tananyag (de mennyi minden az, és mégis elfelejtődik), hogy a jég nagyobb térfogatú, mint a víz, ami önmagában érdekes, hiszen ami meleg, annak a részecskéi gyorsabban vibrálnak, ezért több helyet foglal, ami hideg, annak a részecskéi lelassulnak, azaz a térfogat csökken. Ez a víznél viszont pont fordítva van. Ha visszaidézzük a további emlékeket, a vízmolekula (H2O) nagyon hasonlít egy Mickey-egér fejére, ahol az oxigén molekula a fej, és a két hidrogén a két nagy fül. Vagyis a hidrogénmolekulák 'feljebb' vannak. Anélkül, hogy a bonyolult kémiába belemennénk, elmondhatjuk, hogy pontosan ezek miatt a hidrogénkötések miatt fagyáskor egy olyan szerkezet alakul ki a vízmolekulák között - ami egy tetraéderre emlékeztet -, amiben sok az üreg, hézag, tehát nő az anyag térben elfoglalt helye, a térfogata is. Ezt a növekedést kell figyelembe vennünk, ha vizet vagy magas víztartalmú dolgokat fagyasztunk, vagyis megfelelő, kb 9%-kal nagyobb edény kell a fagyasztani kívánt folyadék tárolásához!

Más folyadékoknál ez nem így van, de a konyhai körülményeket, egy átlagos otthoni mélyhűtő fagyasztójának teljesítményét figyelembe véve mondhatom, hogy nagyrészt nem a molekulák szerkezete miatt. A víz fagyáspontja 0°C, ezt bármilyen mélyhűtő könnyedén teljesíti. Más anyagoknak viszont ennél jóval alacsonyabban van a fagyáspontja. Ezért van az, hogyminél zsírosabb tejszínből vagy tejből készül a fagylalt, annál krémesebb, mert a zsír lassabban fagy, mint a víz, ezért mire a vízmolekulák teljesen megfagynak, a zsír akár még kenhető állagú is maradhat. Az alkohollal ugyanez a helyzet. Egy magas - és nagyon fontos, hogy magas - alkoholtartalmú italt általában nem is tud megfagyasztani egy házi fagyasztó. A 40% körüli alkoholtartalom már garantálja, hogy csak kb -68°C-on fagyjon meg az ital, pl. a vodka, vagy a pálinka, még akkor is, ha ezek egy része szintén víz. A tiszta etilalkohol-114°C-on fagy meg, úgyhogy az ilyen magas alkoholtartalmú italoknál valahol a0°Cés 114°C között van az igazság. A sör azonban a maga általában egyszámjegyűszázalékéval, de még a bor is a 12-15%-os alkoholtatalommal viszont szinte biztos, hogy egy hideg téli éjszakán az erkélyen vagy a fagyasztóban megfagy, és itt vízről beszélünk, úgyhogy óvatosan azokkal a palackokkal, mert szétrepeszti az üveget is.

A jó vodka viszont hidegen jó, hideg pohárból, egyenesen az orosz téli hidegből (jobb híjján fagyasztóból). A pálinka gyümölcsössége elveszik a hidegben, az aromák kevésbé szabadulnak fel, mégis sokan a pálinkát is fagyasztóban tartják. Egy biztos: megfagyni, na azt nem fog.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...