Alkoholok a mélyhűtőben

Jön a tél! De tényleg. És jönnek az ünnepek is, sok helyen készül házi likőr ajándékba, és itt a NoSalty-n is segítünk majd nektek néhány ötlettel. De mehet-e a mélyhűtőbe?

Hadd tegyünk pontot a végére: igen. És hogy ez miért kérdés? Mert többen vagyunk, akik megjárták, hogy az ásványvizet, alaplét vagy akár a gyümölcsléből készült fagyit túl kicsi tartályba töltöttük, és bizony bizony előfordult velünk, figyelmetlenekkel, hogy az az üveg szétfeszült, a fagyi kicsorgott, és kinyomta a fagyipálcát, az alaplé dobozát pedig nem lehetett újra becsukni, míg fagyott volt a folyadék.

Általános iskolás tananyag (de mennyi minden az, és mégis elfelejtődik), hogy a jég nagyobb térfogatú, mint a víz, ami önmagában érdekes, hiszen ami meleg, annak a részecskéi gyorsabban vibrálnak, ezért több helyet foglal, ami hideg, annak a részecskéi lelassulnak, azaz a térfogat csökken. Ez a víznél viszont pont fordítva van. Ha visszaidézzük a további emlékeket, a vízmolekula (H2O) nagyon hasonlít egy Mickey-egér fejére, ahol az oxigén molekula a fej, és a két hidrogén a két nagy fül. Vagyis a hidrogénmolekulák 'feljebb' vannak. Anélkül, hogy a bonyolult kémiába belemennénk, elmondhatjuk, hogy pontosan ezek miatt a hidrogénkötések miatt fagyáskor egy olyan szerkezet alakul ki a vízmolekulák között - ami egy tetraéderre emlékeztet -, amiben sok az üreg, hézag, tehát nő az anyag térben elfoglalt helye, a térfogata is. Ezt a növekedést kell figyelembe vennünk, ha vizet vagy magas víztartalmú dolgokat fagyasztunk, vagyis megfelelő, kb 9%-kal nagyobb edény kell a fagyasztani kívánt folyadék tárolásához!

Más folyadékoknál ez nem így van, de a konyhai körülményeket, egy átlagos otthoni mélyhűtő fagyasztójának teljesítményét figyelembe véve mondhatom, hogy nagyrészt nem a molekulák szerkezete miatt. A víz fagyáspontja 0°C, ezt bármilyen mélyhűtő könnyedén teljesíti. Más anyagoknak viszont ennél jóval alacsonyabban van a fagyáspontja. Ezért van az, hogyminél zsírosabb tejszínből vagy tejből készül a fagylalt, annál krémesebb, mert a zsír lassabban fagy, mint a víz, ezért mire a vízmolekulák teljesen megfagynak, a zsír akár még kenhető állagú is maradhat. Az alkohollal ugyanez a helyzet. Egy magas - és nagyon fontos, hogy magas - alkoholtartalmú italt általában nem is tud megfagyasztani egy házi fagyasztó. A 40% körüli alkoholtartalom már garantálja, hogy csak kb -68°C-on fagyjon meg az ital, pl. a vodka, vagy a pálinka, még akkor is, ha ezek egy része szintén víz. A tiszta etilalkohol-114°C-on fagy meg, úgyhogy az ilyen magas alkoholtartalmú italoknál valahol a0°Cés 114°C között van az igazság. A sör azonban a maga általában egyszámjegyűszázalékéval, de még a bor is a 12-15%-os alkoholtatalommal viszont szinte biztos, hogy egy hideg téli éjszakán az erkélyen vagy a fagyasztóban megfagy, és itt vízről beszélünk, úgyhogy óvatosan azokkal a palackokkal, mert szétrepeszti az üveget is.

A jó vodka viszont hidegen jó, hideg pohárból, egyenesen az orosz téli hidegből (jobb híjján fagyasztóból). A pálinka gyümölcsössége elveszik a hidegben, az aromák kevésbé szabadulnak fel, mégis sokan a pálinkát is fagyasztóban tartják. Egy biztos: megfagyni, na azt nem fog.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek