Meglepő, mennyivel drágult a sütik egyik fő alapanyaga

Több alapélelmiszert is érint az elmúlt időszakban bekövetkezett drágulás, de legfőképp a sütik egyik fő alapanyagát.

A legfrissebb adatok szerint tavaly augusztushoz viszonyítva az élelmiszerárak 19,5%-kal emelkedtek, írja a Hello Vidék oldala. Az alábbiakban mutatjuk, miként változott a legnépszerűbb alapélelmiszerek ára, és hogy melyik drágult a legjobban.

Majdnem 70 százalékkal drágult a cukor

A cukor drágult a legjobban

Az élelmiszerek közül leginkább a cukor (67,9%), a büféáruk (29,6%), a csokoládé és kakaó (25,8%), a péksütemények (20,1%), a párizsi és kolbász (19,7%) ára emelkedett – emeli ki a cikk. Ebből jól látszik, hogy a legnagyobb mértékben a cukor ára változott meg az elmúlt időszakban.

Akad olyan termék is azonban, amelynek szerencsére csökkent az ára. A termékcsoporton belül ugyanis a liszt ára 10,4%-kal mérséklődött.

De miként változtak az árak 1 hónap alatt?

2023 júliusához viszonyítva az élelmiszerek átlagosan 0,3 %-kal drágultak, ezen belül a cukor 54,6%, a sertéshús 7,3%, a baromfihús 2,5%, a büféáruk 2,3%, az étolaj 1,5%, a csokoládé és kakaó 1,0%-kal került többe.

Ezekből az adatokból is megállapítható, hogy a cukor ára emelkedett a legjelentősebben.

Mindeközben a liszt 11,5%, a tojás 9,5%, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 5,0%, a vaj és vajkrém 4,4%, a kenyér 2,3%, a tejtermékek pedig 1,9%-kal kerülnek kevesebbe.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek