9 tipp a hibátlan spájztakarításért

Tavaszi konyhatakarítás. Fel a kezekkel, hányan pakoljátok ki és törlitek makulátlan tisztára minden tavasszal a spájzot és a konyhaszekrényeket?

Akárhogy is, érdemes bizonyos rendszerességgel nagy levegőt venni és nekiugrani a konyhaszortírozásnak és -takarításnak, mert az egy dolog, hogy elmászik a kosztól a mindenség, a bútorokat, a felhalmozott ételeket, konzerveket, befőtteket és fűszereket idővel ellepi a por, de jóval átláthatóbbá is tehetjük otthonunkat, ezáltal a megkönnyítve a konyhai létet és a főzést.

1. Törölgess

A vizes ruha a barátod. Minden tartót, dobozt, üveget - és persze szekrényt, polcot - törölj le mosószeres vizes ruhával, hogy újra csilloghassanak. Jobb érzés lesz úgy bemenni a konyhába és használni őket, hogy nincs rájuk száradva a panírozás közben rájuk ragadt tojásos liszt.

2. Dobd ki, ami lejárt

Szigorúan. Minden lejárt, sosem használt, gyanús, esetleg molyos fűszert, zacskót, lisztet, cukrot, konzervet, befőttet hajíts a szemétbe – egy idő után elég a „majd jó lesz még valamire” attitűdből. Nézd végig a saját eltett befőttjeidet is, mert a nem jól lezárt üveg lekvár vagy lecsó bizony esélyes, hogy megromlott.

3. Dobozolj, rendszerezz

Az azonos kategóriába tartozó darabokat rakd egy-egy nagyobb tároló dobozba, kosárba, fém tartóba – pl. a muffinpapírokat, szülinapi gyertyákat, sütidíszítőket egybe, míg a húsos fűszereket és a süteményes fűszereket is külön külön dobozba - kisebb lesz a káosz.

4. Módszeresen pakolj vissza

Takarítás után logikusan pakolj vissza a szekrénybe – előre és kéznyújtásnyira tedd a sokat használt darabokat (pl. olajok, ecet, alapfűszerek), és fentre azt, amit alig használsz (pl.szülinapi doboz, különleges adalékok, tartalék élelmiszer.) Míg pakolsz, írj listát, hiszen ekkor látod át legjobban, mi hiányzik!

5. Üveg, üveg, üveg!

Befőttesüvegeket használj! Ezekbe pakolj, mert a papírdobozokkal vagy zacskókkal szemben tökéletesen szorosan záródnak, - jobb esetben – nem engedik be a molyokat, a párát, a szagokat, és átlátszóak, így tudod, miben mi van. Meg szépek is.

Ez is érdekelhet!

17 DIY trükk - és imádni fogod a konyhád!

6. Minden hely számít

Főleg kiskonyhásoknak fontos - a konyhában minden hely kihasználható. A mosogató alatt tartsd a tisztítószereket és/vagy a szemetest, a hűtő tetején a mikrót vagy nagyobb edényeket, tálcákat, a sütőbe vagy alá mehetnek a tepsik, serpenyők, a konyhaszekrény tetejére meg mondjuk a muffinformák.

7. Ültess

Még a legkisebb konyhában is megél egy-két kisebb (fűszer)növény, ha gondozod, és éri néha némi napsugár. Nevelgesd, csipkedd le a friss hajtásokat, és azokat használd fel, így nő nagyra! Szebb, otthonosabb lesz a konyhád - az ételed meg finomabb.

8. Címkézz, ha szükséges

Nem mindig fontos a címke - ha belegondolsz, legtöbbször látni, mi micsoda. A lisztet és a cukrot csak nem téveszted össze, nem? De jól tud mutatni, és főleg akkor hasznos, ha imádod a különleges fűszereket, vagy ha mondjuk gluténmentes, netán biokonyhát viszel otthon. Ilyenkor a sok alternatív liszt és alapanyag megérdemli a címkét - főleg, ha valaki allergiás némely összetevőre!

9. Újíts, légy tudatos!

Minden hónapban vegyél egy új, eddig ismeretlen fűszert vagy alapanyagot, próbálj ki új recepteket, kerüld a feldolgozott ételeket, félkész termékeket, adalékanyagokat, a finomított lisztet és cukrot csökkentsd, nézd a címkéket (a fűszerkeverékeken is!), és próbáld kamrádat is eszerint megtölteni!

Tested-lelked hálás lesz!

(via jamieoliver, címlapfotó: Flickr by Gerwin Sturm)

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.