Megdörzsölik a szemüket, amikor csirkét rendelsz - ilyen borzalmat még nem láttak. Csóválják a fejüket, ha külön kéred a salátád mellé az öntetet. Ezek a cselekedetek az önmagukat ínyencnek tartó emberek szemében elviselhetetlen viselkedésformák. Egyet tudnak, de azt rettentően: mi a helyes éttermi magatartás! Íme kilenc dolog, amit egy valódi gourmet soha nem csinál:
Asztalt foglal előzetes kutatás nélkül
Ez nem azt jelenti, hogy csak azok az éttermek jöhetnek nála szóba, amelyek legalább három Michelin-csillaggal rendelkeznek. Az igazi étteremguruknak szükségük van a visszajelzésekre, ajánlásokra – legyen az egy étteremkritika vagy egy szupermegbízható haver javaslata. És hogy mi az ő kis házi feladatuk, amit mindenképpen el kell végezniük? Kideríteni, melyik az étlapról rendelhető legjobb fogás. Mivel ezek után értelmét veszítheti a bélszín grammjának mérlegelése, ha a kacsarizottóra kell fókuszálni, ugyanis az a hely specialitása.
Az étlapban leírtaktól eltérően kéri az ételt
A variálás balgaság. A séf úgy írta meg a menüt/fogást, ahogy annak lennie kell, és ki vagy te, hogy abba beleszólj...
Az öntetet vagy a szószt külön kéri
Ez pontosan az előzőekkel cseng egybe. Ha az az étterem, ahová asztalt foglaltál, egy elismert hely, akkor az ott dolgozó emberek tökéletesen tudják, hogyan tálalják neked a salátát. Ne izgulj, a levelek nem tocsognak majd az öntetben.
Csirkét rendel
Úgy gondolják, habár a csirke egy tetszetős madárfajta, a húsa általánosságban véve kis túlzással kukába való étel. Az igazi ínyenc valami szezonális, izgalmas alapanyagot, mondjuk zsenge zöldborsót vagy vad póréhagymát választ helyette. Ugyanakkor keresi a különleges eljárással készített ételeket, mint például egy házilag érlelt lazac, mely akár 12 órát várakozott a marinádban, hogy végre a serpenyőbe, majd az Ő tányérjára kerüljön.
Nem helyi húst vagy halat választ
Ez nem a kitűnő ízlésről, inkább a tápértékről szól. A helyileg előállított alapanyagok frissebbek, egészségesebbek, ízletesebbek, mivel azonnal rendelkezésre állnak, nem kell fagyasztani, tárolni, hosszan szállítani őket.
Ugyanazt rendeli, mint mások
Itt az elszalasztott lehetőségről van szó! Az ínyenc elsődleges célja, hogy minél többféle ételkülönlegesség kerüljön az asztalra, így lehet a legnagyobb választékból kóstolgatni, lopkodni.
A speciális ajánlatból választ
A valódi ínyenc tudja: a speciális vagy alkalmi ajánlat csupán arról szól, hogy a konyhán maradt valamilyen alapanyag, amiből sokat rendeltek, és a séf nyakán ragadt, nem tudott mit kezdeni vele, hát gyorsan összedobott belőle egy fogást, ami utólag, kézzel írottan került fel az étlapra.
Jól átsütött húst rendel
Ha well-done, azaz jól átsütve kéred a bélszínt, olyan lesz, mint a cipőtalp, és az íze is a múltba vész. Kérd medium rare, tehát a közepesnél egy kicsit kevésbé átsütve, így biztosan jó állagú, ízletes, szaftos, vagyis tökéletes marad!
Hagyja kihűlni az ételt
Kivéve, ha éppen az instára készítesz egy fotót az előtted lévő csodás tányérról, ne vesztegesd tovább az időt, azonnal láss neki az evésnek! Ahogy szobahőmérsékletűre hűl az ételed, az élvezeti értéke csökken. Másképp mondva: élj a mának!
via: purewow.com