7+1 ok, amin elbukhat a fogyásod

Egészségesen étkezel napi hatszor, keresed a light termékeket, mégis állandóan éhes vagy, és a mérleg mutatója sem mozdul a kívánt irányba. Mi lehet az oka?

Úgy tűnik, mindent jól csinálsz, de mégsem mozdul lefelé a mérleg nyelve. Nézzünk pár tipikus okot, ami miatt nem haladsz megfelelően a célod felé!

1. Állandóan éhes vagy

Gyakori hiba, hogy ugyan kb. sikerül belőni a megfelelő napi kalóriamennyiséget, de ehhez nem a megfelelő ételeket választjuk. Annak érdekében, hogy fogyókúránk ne járjon demoralizáló állandósult éhségérzettel, válasszunk nagy telítőértékű alapanyagokat, ételeket. Ezek elsősorban az alacsony energia-, de magas élelmi rosttartalmú zöldségek (zöldköretek, saláták), és az alacsony zsír-, de magas fehérjetartalmú húsrészek (csirkemell, pulykamell, sertésszűz, -karaj stb.) és halak. Ez a két csoport legyen étkezéseink alapja.

Olvasd el!

Így végezhetsz a falásrohamokkal!

2. Unatkozol

Ezzel nem hiszem, hogy nagy újdonságot mondanék, hogy unatkozás esetén a leggyakoribb pótcselekvés az evés. Lehet, hogy csak csipegetünk ezt-azt, gondolván, hogy ennyi úgy sem árt, nem számít. Sajnos számít. Unatkozás esetén inkább sétáljunk, gyalogoljunk, fussunk, ha már van edzésrutinunk, eddzünk! Ezzel nemcsak a fogyókúránknak teszünk jót, hanem az egészségünknek is, ráadásul a termelődő endorfin még az unalmat is garantáltan elűzi!

Olvasd el!

A tuti zsírégetés titkai

3. Rákattantál az alacsony zsírtartalmú kajákra

A kalóriákkal meg nem foglalkozol. Mindig olvasd el a címkét, mert gyakori, hogy az alacsony zsírtartalmú kész-, félkészételek, termékek magas szénhidráttartalmúak.

Persze ugyanez igaz az alacsony szénhidráttartalmú termékekre is, azok esetében pedig nagyon gyakori a magas zsírtartalom.

Olvasd el!

A sikeres fogyás 10 pontja

4. Túl gyakran eszel egy nap. Vagy túl ritkán.

Én a napi 4-6-szori étkezés híve vagyok testsúlycsökkentés idején is, hiszen így elkerülhetőek az éhségből fakadó kontrollálatlan bekajálások. De fontos, hogy ezek a gyakori, kisebb étkezések is felügyelet alatt maradjanak, meghatározott energia- és tápanyagtartalmúak legyenek. Az nyilván nem jó irány, hogy ha hátradőlünk, és napi hatszor megesszük, ami belénk fér.

Olvasd el!

Fogyni szeretnél? Egyél gyakrabban!

5. Nyugira vágysz

Már megint felidegesített a főnököd, a párod sem vette fel a telefont, hetek óta nem bírsz időt szakítani a barátnőddel való kávézásra, és ismét késni fogsz a villanyszámla befizetésével. Ezen aztán tényleg nem segít más, csak egy fagyi, vagy egy jó nagy tejeskávé, és ma a büfében épp a kedvenc csokigolyód van, nem fogod kihagyni.

Stresszhelyzetekben is gyakran kényeztetjük magunkat kedvenc nasijainkkal, kinek az édes, kinek a sós, mindenesetre ritkán kezdünk el ilyenkor jégsalátacafatokat ropogtatni. A tipikus kényeztető falatok legfőbb tulajdonsága, hogy kis mennyiségben sok kalóriát tartalmaznak. És nem szoktunk megállni a kis mennyiségeknél.

Tereljünk, relaxáljunk, sétáljunk a friss levegőn. 15 perc pihenéstől a munkahely sem fog fejre állni, és a betolt tábla csokitól a villanyszámládat sem fogod tudni előbb befizetni.

Ha általánosságban jellemző az életedre a stressz, keress fel szakembert, aki segíthet a helyzet komplex kezelésében.

6. Fáradt vagy

Délutáni "lecsukódik a szemed állapot", nagyokat ásítasz: egyértelmű, hogy kell egy kis energia – azaz némi kalória. Vagy mégsem?

Válasszuk meg jól az ebédet, sok színes, vitamindús zöldséggel legyen tele a tányér, igyunk egy zöld teát vagy akár csak egy nagy pohár vizet, és sétáljunk egyet! Mozgassuk meg a testünket, ez segít az energiaszint megemelésében!

7. Magyar adag a francia helyett

Nálunk hagyományosan az az igazi étkezés, ha jó nagy adag ételek vannak a tányérunkon. Ráadásul – legalábbis az én generációmban – sokunkat úgy neveltek, hogy ételt nem hagyunk a tányéron.

Saját tapasztalataim azt igazolják, hogy a túlsúly, az elhízás egyik leggyakoribb oka még ma is az, hogy egyszerűen túl sokat eszünk. Túl nagy a szendvics, túl sok benne a feltét, nagy adag ebédre a leves és aztán a főétel is, ráadásul háromfogásos menüben a piskótaszelettel akciós is, a gyorséttermekben ugyanannyiba kerül egy közepes burgonya, mint a kicsi, naná, hogy azt választjuk.

Ne válasszuk azt! Kérjünk zónaadagot, kisadagot, együnk egy vagy két fogást ebédre (desszert nélkül)! Ha sikerül beállnunk a napi 4-6-szori étkezésre – nem fogunk éhen maradni. Ráadásul tele vagyunk tartalékokkal, és épp az a cél, hogy ezek megcsappanjanak.

7+1. Kizárólag egészséges ételeket eszel

Legalábbis olyanokat, amelyekre a gyártó, a forgalmazó, az árus, a büfés rátapasztja ezt a bélyeget. Csak azért, mert valami magán viseli a „fittness", „wellness", „light", „cukormentes", „gluténmentes", „paleo", „egészséges" jelzőket, még nem jelenti azt, hogy stabil, állandó helyük lehet a testsúlycsökkentő étrendben. Ezeknél a termékeknél gyakori a magas zsír- vagy szénhidráttartalom (ld. 3. pont), gyakran energiadúsak – azaz kis mennyiségükben sok kalória van, ráadásul mivel abba a hitbe ringatnak minket, hogy szuper-egészségesek, lelkiismeret-furdalás nélkül duplázunk belőlük.

Emellett persze van, hogy sikerül jól választanunk, és tényleg élettanilag kedvező hatású alapanyagokkal töltjük fel a konyhát, pl. dióval, mandulával, avokádóval, de azzal már nem számolunk, hogy ezek tipikusan magas energiatartalmú élelmiszerek, nem ehetünk ezekből sem számolatlan mennyiségeket.

Én gyakran szoktam arra gondolni, hogy a sikeres testsúlycsökkentés alapvetően egy elég egyszerű folyamat, hiszen olyan triviálisak az alapelvek. Aztán rájövök, hogy inkább mégiscsak komplex folyamat, mert hiába egyszerűek az alapelvek, a siker rengeteg tényezőn múlik. És ez a rengeteg tényező, amire laikusként esetleg nem is gondolnánk, indokolja azt (szerintem), hogy érdemes szakemberhez fordulni, aki átlátja ezt a komplexitást, és egészében tudja segíteni a fogyni vágyót.

(via about.health)

Címlapról ajánljuk