Egy átlag háztartásban a tyúktojáson kívül nem nagyon használnak más tojást alapanyagként. Talán néha a fürjtojásból szoktunk ételeket készíteni. Vannak azonban más tojásfélék is, amivel egyes szakácsok szeretnek kísérletezni. Nézzünk hetet közülük...
1. Emutojás
Első ránézésre az emutojás egészen dekoratív és jó méretes. Súlya általában egy kilogramm körül van, ami egy tucat tyúktojásnak felel meg. Jó nagy adag rántottát lehet belőle készíteni.
2. Krokodiltojás
Fura, kicsit halíze van, de épp ezért szeretik az emberek. Ausztrália egyes részein igazi ínyencségnek számít, a Fülöp-szigeteken fagylalt is készül belőle.
3. Nandutojás
A nandu egy dél-amerika madárféle.Első pillantásra olyan, mintha kis strucc lenne, de alkata lényegesen karcsúbb annál. A strucctojáshoz hasonlóan, ebből is készíthető rántotta.
4. Hangyatojás
Talán ez annyira nem meglepő. Délkelet-Ázsiában sok ételt készítenek rovarból, vagy éppen a hangya tojásaiból. Fehérjében nagyon gazdag fogás.
5. Sirálytojás
Hasonlít egy kicsit a fürjtojásra. A színe barnás, sötét foltokkal. Észak-Amerikában, Ázsiában és néhány európai országban is készül belőle sült tojás. Meglehetősen ritkák, körülbelül csak pár hétig lehet őket kapni a boltokban, a nyár első heteiben.
6. Fácántojás
Erről el tudjuk képzelni, hogy valaki már kóstolta. A hagyományos tojásnál sokkal kisebb méretű, olívazöld színű. Tápanyagban gazdag, így nyugodtan fogyasztható a tyúk tojásai helyett.
7. Teknőstojás
Ez is a délkelet-ázsiai országokban terjedt el. A környezetszennyezés mellett ennek fogyasztása is a kihalás szélére sodorja a teknősöket Szerencsére mára sok helyen betiltották a fogyasztását, néhány ázsiai feketepiacon azonban még mindig fellelhető.
Ezeket olvastad már?
Ezek a tojásdrágulás okai – a karácsonyi piskótáért és zserbóért...
Hatvan forint felé közelít egy átlagos tojás ára. Utánajártunk, mi az oka a drágulásnak, és mire számíthatunk a karácsonyi időszakban.
Fenes GábrielRántotta, buggyantott tojás és omlett...mikróban?? Igen.
Jó-jó, tudom a mikró az ördögtől való, a pokol eszköze, megvetjük, de van, hogy csak az marad nekünk, és vele kell megoldanunk az étkezést - süssünk benne például tojást!
Brecz Judit14 ínycsiklandó tojásos fogás a tojás világnapjára
Nem akad olyan háztartás, ahol ne lenne otthon tojás. Most kicsit különlegesebb ételekkel készültünk, hiszen a klasszikusokat mindenki ismeri.
NosaltyMost akkor melyik mézből készítsük a mézeskalácsot? A szakértőt kérdeztük
Az évnek ezen időszakában vesszük és esszük a legtöbb mézet - nyakunkon a karácsony- és náthaszezon. Mit is érdemes tudni a mézekről? A szakértőt kérdeztük.
Brecz Juditvia Foodbeast