Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek a tojásdrágulás okai – a karácsonyi piskótáért és zserbóért biztosan nem kell aggódni

Hatvan forint felé közelít egy átlagos tojás ára. Utánajártunk, mi az oka a drágulásnak, és mire számíthatunk a karácsonyi időszakban.

Brutálisan megdrágult a tojás az elmúlt hetekben. Míg az év elején az áfacsökkentésnek köszönhetően 30 forint körül volt egy tojás fogyasztói átlagára, addig most az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján egy M-es méretű tojás 56,1 forint, az L-es tojás pedig 59,52 forint. Az átlagárak a budapesti és pest megyei áruházakra vonatkoznak, de ha a piacokat nézzük, akkor kicsit jobb a helyzet:

  • Budapesti piacok: 48-50 Ft
  • Nagybani piacok: 39,5-47,5 Ft
  • Vidéki piacok: 40-53 Ft

Minek köszönhető a drágulás?

Húsvét óta tojáshiányban szenved Európa, és ezen csak rontott a nyáron kirobbant fipronil-botrány. A rovarölő szerről úgy gondolták, hogy jó hatással lesz a tyúkokra, mert a szárnyasok megszabadulnak az atkáktól. A termelők ugyanakkor arról megfeledkeztek, hogy a szer a tojásokat is szennyezi. 

Mi a fipronil?

A fipronil egy rovarirtó vegyszer, főleg atkairtásra használják. Ha nagy mennyiségben a szervezetbe kerül, máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

A fipronil-botrányban elsősorban Hollandia volt érintett, de a szert tartalmazó termékekből 17 országba, köztük kis mennyiségben Magyarországra is került. A Benelux ország rengeteg tojást exportál az Európai Unión belül, amit a tyúkok levágása miatt pótolni kellett valahonnan. Ekkor lépett a képbe Lengyelország.

„Magyarország azért volt nagyon érintett a drágulásban, mert a magyar piacra főként Lengyelországból importálunk tojást” - mondta Molnár Györgyi és a Magyar Baromfi Termék Tanács képviselője. A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára hozzátette, hogy áremelkedés éppen az miatt indult el, mert az itthon termelt mennyiség nem elég, ki kell egészíteni azt az importtal. Ráadásul a tojás iránt megnövekedett a kereslet az elmúlt időszakban.

Veszélyben a karácsonyi piskóta?

Molnár megnyugtatott mindenkit: „A termelők számítanak a karácsonyi rohamra, eleve úgy telepítenek tyúkokat, hogy karácsonyra legyen elég tojás a piacon. Minden évben készülnek a nagyobb keresletre” A titkár szerint ugyanakkor árcsökkenés belátható időn belül nem várható, nehéz megjósolni, mikor áll be, vagy csökken valamelyest a tojás ára. „Utoljára ilyen piaci káosz 2012-ben volt, amikor a ketrecváltás miatt hirtelen nagyon sok tyúkot le kellett vágni az EU-ban” – jegyezte meg.

Karácsonyi sütik:

Kell-e még aggódni a fipronil miatt?

A tojás az egyik legjobb fehérjeforrás, könnyen fel tudja dolgozni a szervezet. Éppen ezért fogyasztása ajánlott. A fiproniltól ugyanakkor még mindig sokan tartanak. Molnár azt mondta, hogy a magyar termelők tojásait a nemzetközi botrány után alaposan bevizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A magyar tojással nincs gond, ahogy a hazai gyártású, tojás alapú termékekből is nyugodtan lehet vásárolni.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!