7 tény, amit tudnod kell a tejről!

Mi az az UHT? Mitől "light" vagy homogénezett egy tejtermék? Hét fontos tény, amit érdemes tudnod ahhoz, hogy könnyebben és biztonságosabban választhass. (x)

1. Mi is az az UHT?

A tej csomagolásán feltüntetett betűszó az „Ultra High Temperature” rövidítése. A tejet ultra magas hőmérsékleten hőkezelik, ez biztonságossá teszi a terméket, így nincs szükség adalékanyag vagy tartósítószer hozzáadására.

2. Miért jó a homogénezett?

Az ipari feldolgozás során a tej vagy tejszín zsírgolyócskáit elaprózzák, azok mérete csökken, ez megakadályozza a felfölöződést, és könnyebben emészthetővé válik a tej.

3. Probiotikumok, baktériumok?

Igen! Megfelelő mennyiségben alkalmazva támogatják a bélben normál esetben is megtalálható hasznos és jótékony baktériumok stabilitását, ezáltal gátolva a káros baktériumok megtelepedését. A probiotikumtartalmú termékek (joghurtok, tejfölök, túrók) rendszeres fogyasztása lerövidítheti a hasmenéses betegségek időtartamát is!

4. Sport után 1 pohár tej!

A tej- és tejtermékek fontos szerepet játszanak a bélflóra és az immunrendszer helyreállításában, elősegítik a regenerációt. Ha aktív életmódot folytatsz, sportolás után igyál tejet, kefirt vagy joghurtot, amely felgyorsítja az izomregeneráció folyamatát!

5. Fogszuvasodás-gátló hatás

Tudtad, hogy a sajtok fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát? Fogyassz a főétkezések végén egy szelet sajtot, így nemcsak az ajánlott napi kalciumbevitelt érheted el, hanem fogaid épségéhez is hozzájárulhatsz!

6. Kismamák, vigyázzatok!

A különböző színű és mintázatú sajtok a penészgombáknak és baktériumoknak köszönhetőek. Attól függően, hogy a sajt tésztáját vagy a felületét kezelik, a penész belül vagy a felszínen okoz elváltozást. A kismamáknak a többi sajtfélét javasolt fogyasztania, mert a baktérium ártalmas is lehet a magzatnak.

7. Mit takar az, hogy „light”?

Minden olyan terméken feltüntethető a light elnevezés, amely energiában vagy valamely tápanyagában 30%-kal kisebb értékkel rendelkezik, mint a hozzá hasonló más hagyományos termék. A joghurtoknál ez vonatkozhat a zsírtartalomra és a cukortartalomra is!

+1 Válaszd a hazait!

A magyarországi tejtermelők és gazdaságok gondoskodnak róla, hogy a teljes élet fontos hozzávalóit a lehető legjobb minőségben élvezhesd. A Coop, a legtöbb üzlettel rendelkező hazai élelmiszerlánc pedig arról gondoskodik, hogy ezeket a kiváló termékeket mindig könnyedén megtaláld. Nálunk több száz ellenőrzött minőségű termék közül válogathatsz, amelyek kiváló alapanyagokból, hazai munkaerővel készültek. Üzleteiben mindig otthon érezheted magad, és velünk együtt lehetsz büszke közös értékeinkre – sőt, a Magyar Hetek alkalmából most különleges kedvezményekkel juthatsz hozzá kedvenc ízeidhez. Keresd akciós termékeinket! (x)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...