7 tény, amit tudnod kell a tejről!

Mi az az UHT? Mitől "light" vagy homogénezett egy tejtermék? Hét fontos tény, amit érdemes tudnod ahhoz, hogy könnyebben és biztonságosabban választhass. (x)

1. Mi is az az UHT?

A tej csomagolásán feltüntetett betűszó az „Ultra High Temperature” rövidítése. A tejet ultra magas hőmérsékleten hőkezelik, ez biztonságossá teszi a terméket, így nincs szükség adalékanyag vagy tartósítószer hozzáadására.

2. Miért jó a homogénezett?

Az ipari feldolgozás során a tej vagy tejszín zsírgolyócskáit elaprózzák, azok mérete csökken, ez megakadályozza a felfölöződést, és könnyebben emészthetővé válik a tej.

3. Probiotikumok, baktériumok?

Igen! Megfelelő mennyiségben alkalmazva támogatják a bélben normál esetben is megtalálható hasznos és jótékony baktériumok stabilitását, ezáltal gátolva a káros baktériumok megtelepedését. A probiotikumtartalmú termékek (joghurtok, tejfölök, túrók) rendszeres fogyasztása lerövidítheti a hasmenéses betegségek időtartamát is!

4. Sport után 1 pohár tej!

A tej- és tejtermékek fontos szerepet játszanak a bélflóra és az immunrendszer helyreállításában, elősegítik a regenerációt. Ha aktív életmódot folytatsz, sportolás után igyál tejet, kefirt vagy joghurtot, amely felgyorsítja az izomregeneráció folyamatát!

5. Fogszuvasodás-gátló hatás

Tudtad, hogy a sajtok fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát? Fogyassz a főétkezések végén egy szelet sajtot, így nemcsak az ajánlott napi kalciumbevitelt érheted el, hanem fogaid épségéhez is hozzájárulhatsz!

6. Kismamák, vigyázzatok!

A különböző színű és mintázatú sajtok a penészgombáknak és baktériumoknak köszönhetőek. Attól függően, hogy a sajt tésztáját vagy a felületét kezelik, a penész belül vagy a felszínen okoz elváltozást. A kismamáknak a többi sajtfélét javasolt fogyasztania, mert a baktérium ártalmas is lehet a magzatnak.

7. Mit takar az, hogy „light”?

Minden olyan terméken feltüntethető a light elnevezés, amely energiában vagy valamely tápanyagában 30%-kal kisebb értékkel rendelkezik, mint a hozzá hasonló más hagyományos termék. A joghurtoknál ez vonatkozhat a zsírtartalomra és a cukortartalomra is!

+1 Válaszd a hazait!

A magyarországi tejtermelők és gazdaságok gondoskodnak róla, hogy a teljes élet fontos hozzávalóit a lehető legjobb minőségben élvezhesd. A Coop, a legtöbb üzlettel rendelkező hazai élelmiszerlánc pedig arról gondoskodik, hogy ezeket a kiváló termékeket mindig könnyedén megtaláld. Nálunk több száz ellenőrzött minőségű termék közül válogathatsz, amelyek kiváló alapanyagokból, hazai munkaerővel készültek. Üzleteiben mindig otthon érezheted magad, és velünk együtt lehetsz büszke közös értékeinkre – sőt, a Magyar Hetek alkalmából most különleges kedvezményekkel juthatsz hozzá kedvenc ízeidhez. Keresd akciós termékeinket! (x)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.