670 forintos rétes, 1000 forintos lángos - ellátogattunk az egyik legolcsóbb karácsonyi vásárba

Tényleg olcsóbban lehet enni és inni a szomszédok karácsonyi vásáraiban, mint Budapesten? Következzen körképünk, amelyben az egyik legolcsóbb vásárt is bemutatjuk!

Az adventi időszakban a karácsonyi vásároknépszerű célpontok a külföldi turisták és a magyarok körében. Akár Budapestet, akár valamelyik másik európai nagyvárost választjuk, a lényeg, hogy adjuk át magunkat az ünnepi hangulatnak, és készüljünk elegendő pénzzel, ha enni és inni szeretnénk. Megnéztük, hol a legdrágább a forralt bor és a sült kolbász.

Budapest - a kézművesek miatt megéri kilátogatni

A felújított Vörösmarty téren már november eleje óta látogatható a karácsonyi vásár. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei vásárban is nagyon elszálltak az árak, így ha enni és inni is akarunk, akkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.

Egy töltött kürtőskalács2000 forint, de az egyszerűbb változatokért is elkérnek 1200 forintot. Elképesztően drága a sült kolbász, ami kenyér és mustár társaságában 2200 Ft. Egy sima lángos 1000 forint, de ha már húsos raguval kérjük, akkor 2700-ra emelkedik. Van olyan árus, ahol a házi rétes darabja 1000 forint.

Az italok nagyjából annyiba kerülnek, mint tavaly: két deci forralt bor600 forint, a forró tea 700 forint.

Aki úgy dönt, nem vállalja a drága ételeket és italokat, még mindig élvezheti az ingyenes koncerteket, családi programokat és kézműves foglalkozásokat. A karácsonyi vásár jó hangulata vitathatatlan. Az árusok között is érdemes szétnézni. A legtöbb bódénál minőségi kézműves termékek kaphatóak elérhető áron. Ne felejtsük el, hogy bármilyen terméket is vásárolunk karácsonyra, azzal a hazai árusokat támogatjuk, akiknek a bérleti díja elég magasra rúg a téren.

Zágráb - a legszebb

November 30-án nyitott meg Európa első, és a világ harmadik legszebb karácsonyi vására a horvát fővárosban, Zágrábban, amely 2020. január 7-ig várja a látogatókat. A legjobb forralt bort és sült kolbászt a Jelasics téren lehet kóstolni, de a kisebb vásárokat is érdemes megnézni.

A horvát sajtóbeszámolója szerint az idei árak hasonlóak a tavalyiakhoz. A budapesti árakkal szemben az ételek valamelyest olcsóbbak:

 • a hotdog 15 kuna (675 forint)
 • a sült kolbász 20 kuna (900 forint)
 • a raclette vagy grillezett sajt 29 kuna (1300 forint)
 • bárányhúsos hamburger 64 kuna (2900 forint)
 • a bio és vegán ételek 58 és 88 kuna között mozognak (2600-4000 forint)

A forralt bor csak egy picit drágább, mint Budapesten. Egy pohár általában 15-16 kuna, azaz körülbelül 675-720 forint.

A zágrábi karácsonyi vásár Budapesttől vonattal nagyjából hat, kocsival 3,5 óra, így annyira nincs messze, hogy idén ne látogathatnátok el.

Bécs - a magyarok nagy kedvence

Ha egy társaságban szóba kerülnek a karácsonyi vásárok, akkor általában mindenkinek a bécsi ugrik be elsőnek, vagy legalább másodiknak. Az osztrák főváros gyönyörű fényárban úszik az adventi időszakban, sok magyar turista legnagyobb örömére.

A bécsi árak is eltérnek egy picit a budapestiektől. Néhány étel például olcsóbb:

 • a sült kolbász és a grillezett sajt 4,50 euró (1500 forint)
 • hotdog 6 euró (2000 forint)

​Az italok már jóval drágábbak. 4 eurót,azaz 1340 forintot kérnek 2-2,5 deci forralt borért.

Pozsony - az egyik legolcsóbb

A végére Szlovákia fővárosát, Pozsonyt hagytuk, ahova néhány napja ellátogattunk. Meglepett minket, mennyire hangulatosak a Fő téren és a Hviezdoslav téren található vásárok. Mindenhol kedves kiszolgálás és óriási tömeg fogadott minket. Erre érdemes felkészülnie annak, aki nem szereti a zsúfolt helyeket.

Kiderült számunkra, hogy az ételárak valamelyest olcsóbbak, mint a budapesti karácsonyi vásárban. Ennyibe kerültek:

 • lángos 3 euró (1000 forint)
 • kürtőskalács 3 euró (1000 forint)
 • sült kolbász 2,50 euró (840 forint)
 • sült pecsenye 4,50 euró (1500 forint)
 • báránypörkölt 6 euró (2000 forint)
 • rétes és palacsinta 2 euró (670 forint)

A pozsonyi karácsonyi vásárban az italárak nagyjából hasonlóak, mint Budapesten. Két deci forralt bor szinte az összes helyen 2 euró azaz körülbelül 670 forint. Több fajta ízesítésből lehet választani, cseresznyés, vaníliás, áfonyás, és még sorolhatnánk.

A gyerekeknek sem kell szomorkodniuk, ők alkoholmentes opciók közül választhatnak. Ezen kívül még kapható különleges mézsör és mézbor is, utóbbiból egy deci 1,50 euró, azaz 500 forint, ami egy kicsit magasabb ár.

Egy esélyt Pozsonynak is érdemes adni, Budapesttől vonattal csak 2,5 óra. Az árusok általában beszélnek angolul és németül, de azért a magyar megjegyzésekkel csak óvatosan, mert többségük vissza fog majd szólni: „Mit adhatok?”

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapfotó: Visit Bratislava

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek