6 tipp konyhai katasztrófák ellen

Következzék hat háztartási tipp, melyek - bár már elég sok mindent láttunk és olvastunk - , nekünk is segítségül szolgálnak a mindennapokban. 

Annyi mindent el lehet rontani. Aztán ott vannak azok a helyzetek, amikkel évek óta nem tudunk mit kezdeni, és újra meg újra beléjük bukunk. Na mármost, azt nem kívánjuk jövendölni, hogy ezentúl biztosan nem fogsz hibázni - nem ámítunk, aki főz, süt, az biztos, hogy óhatatlanul is bakizik. Viszont azok a helyzetek, melyekről eddig úgy gondoltad, hogy menthetetlenek, és dobhatod ki a hagy gonddal megvásárolt alapanyagot, talán mégis orvosolhatók! Na jó, ha szénné égetted a rántott húst, ott már tényleg csak az újrakezdés az opció, de van pár trükk, amivel a kisebb konyhai “katasztrófák” kijavíthatók.

Túlsózás

Túl sok só használatával szépen tönkretehetjük az ételt, de ha már megtörtént a baj, akkor értelemszerűen cselekedjünk: adjunk több vizet a leveshez, így enyhítve sósságán. Ezenkívül: az almaecet valamint késhegynyi szódabikarbóna is megszünteti az ételek túlzottan sós ízét.

Paradicsomos húsgombóc krumplival

Imádom, Imádom, Imádom és Imádom. Rántásosan főleg, de így egy picit diétásabb. Ami számomra nem utolsó szempont.:-) Rizs helyett készítettem már gerslivel/árpagyönggyel, de azt ...

Leégett étel

Bármi is volt a fazékban, ami odaégett, gyorsan öntsük át a tartalmat egy másik edénybe! Arra minden esetben figyelni kell, hogy a leégett, fekete részből ne kerüljön át semmi, a fura ízt pedig úgy semlegesíthetjük az ételben, ha kenyeret teszünk a tetejére, lefedjük egy konyharuhával, és kevés ideig így főzzük.

Burgonya főzése

A nagyobb burgonyák egy időben főnek meg a kisebbekkel, ha villával óvatosan megszurkáljuk őket. Nem repednek meg viszont, ha a főzővízbe némi sót szórunk.

Ezeket olvastad már?

Tej megregulázása

Két tuti trükk is létezik, hogy ne fusson ki a tej, mikor felforraljuk. Egyrészt érdemes főzés előtt kiöblíteni a fazekat, és picit vizesen beleönteni a tejet, illetve kikenni az edény peremét vajjal. Másrészt, ha az a bosszúság, hogy a frissen vásárolt tej savanykás, akkor forraljuk fel azonnal egy késhegynyi szódabikarbónával.

Zsírban, olajban sütés

Akkor spriccel nagyon a forrósodó zsiradék, ha előzetesen nem töröltük szárazra az edényt, és nedvesség került bele, mi pedig ezzel a lendülettel helyeztük a forró lapra. Ha egy darabka kenyeret helyezünk bele először és azt sütjük meg, akkor az magába szívja a vizet, utána pedig nyugodtan folytathatjuk a sütést. És még egy jó tanács! Nem szívja meg magát teljesen zsírral/olajjal az étel, ha melegítéskor egy teáskanál ecetet adunk hozzá.

Jó kávét otthon!

Nem kell feltétlenül drága kávézókba járni ahhoz, hogy finom kávét ihassunk. Ha otthonra beszereztünk valamilyen jó minőségű kávét, akkor mindig és csakis tiszta, hideg vizet öntsünk a főzőbe. Ha csipetnyi szódabikarbónát szórunk a vízbe, az remekül lágyítja a kávé aromáját, de ha pár szemcsét szórunk magába az őrleménybe, az is nagyon szépen kiemeli az ízeket.

Narancsos-kávés trüffel

A "sima" trüffeleken kívül készítettem még ízesítetteket is. Azonban nemcsak ízében és formájukban különböznek ezek a trüffelek, hanem az elkészítésükben is. (75 %-os Venchi ...

Tiramisu tojásmentes krémmel 4.

Kb. 15 évvel ezelőtt ettem először tiramisut, ami akkor még kevésbé ismert ínyencségnek számított. Utána sok-sok év eltelt, mire újból megízleltem, azonban nem igazán emlékeztetett ...

Jugoszláv krémes

Ez szintén egy régi receptem. A sok új, divatos süti miatt viszont én is már elég régen készítettem el, pedig megéri, mert nagyon finom. Eredetileg a piskótát lapjában ketté kellene ...

Legújabb receptek

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Édes darafelfújt

Aki imádja a tejbegrízt, a belőle sütött légies felfújtért egyszerűen oda lesz meg vissza. Az alábbi citromos verzió csak egy csodásan egyszerű alapötlet, a tejbegrízt mással is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Almás bögrés

Ennek a süteménynek az elkészítéséhez nem kell mérleg. Bögrével adagoljuk a hozzávalókat. A bögre méretétől függően alakul a tepsi mérete is. Ha  egy 2,5 dl-es teáscsészével ...