6 tipp konyhai katasztrófák ellen

Következzék hat háztartási tipp, melyek - bár már elég sok mindent láttunk és olvastunk - , nekünk is segítségül szolgálnak a mindennapokban. 

Annyi mindent el lehet rontani. Aztán ott vannak azok a helyzetek, amikkel évek óta nem tudunk mit kezdeni, és újra meg újra beléjük bukunk. Na mármost, azt nem kívánjuk jövendölni, hogy ezentúl biztosan nem fogsz hibázni - nem ámítunk, aki főz, süt, az biztos, hogy óhatatlanul is bakizik. Viszont azok a helyzetek, melyekről eddig úgy gondoltad, hogy menthetetlenek, és dobhatod ki a hagy gonddal megvásárolt alapanyagot, talán mégis orvosolhatók! Na jó, ha szénné égetted a rántott húst, ott már tényleg csak az újrakezdés az opció, de van pár trükk, amivel a kisebb konyhai “katasztrófák” kijavíthatók.

Túlsózás

Túl sok só használatával szépen tönkretehetjük az ételt, de ha már megtörtént a baj, akkor értelemszerűen cselekedjünk: adjunk több vizet a leveshez, így enyhítve sósságán. Ezenkívül: az almaecet valamint késhegynyi szódabikarbóna is megszünteti az ételek túlzottan sós ízét.

Leégett étel

Bármi is volt a fazékban, ami odaégett, gyorsan öntsük át a tartalmat egy másik edénybe! Arra minden esetben figyelni kell, hogy a leégett, fekete részből ne kerüljön át semmi, a fura ízt pedig úgy semlegesíthetjük az ételben, ha kenyeret teszünk a tetejére, lefedjük egy konyharuhával, és kevés ideig így főzzük.

Burgonya főzése

A nagyobb burgonyák egy időben főnek meg a kisebbekkel, ha villával óvatosan megszurkáljuk őket. Nem repednek meg viszont, ha a főzővízbe némi sót szórunk.

Ezeket olvastad már?

Tej megregulázása

Két tuti trükk is létezik, hogy ne fusson ki a tej, mikor felforraljuk. Egyrészt érdemes főzés előtt kiöblíteni a fazekat, és picit vizesen beleönteni a tejet, illetve kikenni az edény peremét vajjal. Másrészt, ha az a bosszúság, hogy a frissen vásárolt tej savanykás, akkor forraljuk fel azonnal egy késhegynyi szódabikarbónával.

Zsírban, olajban sütés

Akkor spriccel nagyon a forrósodó zsiradék, ha előzetesen nem töröltük szárazra az edényt, és nedvesség került bele, mi pedig ezzel a lendülettel helyeztük a forró lapra. Ha egy darabka kenyeret helyezünk bele először és azt sütjük meg, akkor az magába szívja a vizet, utána pedig nyugodtan folytathatjuk a sütést. És még egy jó tanács! Nem szívja meg magát teljesen zsírral/olajjal az étel, ha melegítéskor egy teáskanál ecetet adunk hozzá.

Jó kávét otthon!

Nem kell feltétlenül drága kávézókba járni ahhoz, hogy finom kávét ihassunk. Ha otthonra beszereztünk valamilyen jó minőségű kávét, akkor mindig és csakis tiszta, hideg vizet öntsünk a főzőbe. Ha csipetnyi szódabikarbónát szórunk a vízbe, az remekül lágyítja a kávé aromáját, de ha pár szemcsét szórunk magába az őrleménybe, az is nagyon szépen kiemeli az ízeket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek