5 okod tuti van optimistának lenni a koronavírusjárvány alatt

Az aggodalmunk érthető, de optimizmusra is van okunk.

Bár tényeket nem szabad elbagatellizálni, nem szabad elveszteni a perspektívát sem. A Youtube Medlife Crisis nevű csatornájának orvosa a következő, pozitív tényekre hívja fel a figyelmünket, melyek megkönnyítik a koronavírus-járvány ésszerű megközelítését.

  1. Van ráhatásunk arra, hogy mi fog történni: akár dolgozunk, akár nyugdíjasok, vagy diákok vagyunk, most számít, hogy mit cselekszünk. Sok mindent megtehetünk azért, hogy ne veszélyeztessük sem magunkat, sem másokat: mossunk kezet, ne menjünk társaságba, sőt, ne menjünk sehova, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ezzel hozzájárulunk, hogy minél hamarabb és kevesebb kárt okozva vonuljon el a járvány. Most nem gond, ha túlreagáljuk a dolgokat, valójában hasznosabb, ha túlreagáljuk, mintha alulreagálnánk. Nem baj, ha furcsán néznek ránk az embertársaink, ne ölelkezzünk, később mindenki elfelejti úgyis, hogy most mit csináltunk.
  2. Nem ez a vírus fogja okozni a zombiapokalipszis kitörését: a SARS CoV-2 egy gyenge vírus. A legalapabb olcsó szappan is azonnal megöli, ugyanis a vírust magát egyfajta zsírcsepp veszi körül, a szappan pedig oldja a zsírt, azaz a vírus külső burkát. Vagyis egy sima alapos kézmosással is elpusztítjuk a vírust, de a kézfertőtlenítőkben található alkohol és kiszárítja a vírus külső rétegét. Emellett pedig nem is igazán is úgy terjed a levegőben, mint egy komolyabb vírus, például a kanyaró, ami elég sokáig bírja a levegőben és elég egy helységben tartózkodni egy beteggel ahhoz, hogy megfertőződjünk. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, azaz köhögéssel és tüsszentéssel. Azaz, ha csak elmegy mellettünk valaki az utcán, aki fertőzött, nem kapjuk el. Ezért is fontos, hogy aki köhög, az viseljen maszkot.
  3. A statisztikák sokkal jobbak, mint amilyennek látszanak: mindenkit érdekel, hogy hányan fognak meghalni, de mivel a gyógyultakat nem tudják egyelőre számon tartani, azt látjuk, hogy világszerte és nagyjából jelenleg 3%-os a halálozási arány. Szerencsére ez a szám folyamatosan csökken: Kínában mára már 0,7 százalékra csökkent a halálozási arány, ahogy a gyógyultak bekerültek a statisztikákba, holott eredetileg 20 %-os halálozási arányról beszéltek. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a járvány végére a halálozási arány legfeljebb 0,6 % lesz. Összehasonlításképpen: az influenzánál ez a szám 0,1%.
  4. Rövidebb lett a gyógymódhoz vezető út, mint valaha: a kutatók éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy hatékony ellenszereket és vakcinát fejlesszenek a vírusra. Normál esetekben az ilyesmi évekig elhúzódik, és mindenféle bürokratikus akadályversenyen kell részt vennie a kutatócsoportoknak, mielőtt publikálhatnák az eredményeiket, és megkezdődhetne a gyógyszergyártás. Most azonban a kínai és koreai orvosok, valamint a világ szakértői hihetetlen gyorsasággal dolgoztak, és már sok lehetséges kezelési módot tesztelnek, ha a védőoltás kifejlesztése tovább is tart majd.
  5. A gyerekeket legtöbbször megkíméli a vírus: úgy tűnik, hogy a gyerekek sokkal több esetben tünetmentesek, mint a felnőttek, de ha produkálnak is tüneteket, ezek sokkal enyhébb lefolyású betegség részeként jelennek meg. Ennek az lehet az oka, hogy a gyerekek immunrendszere még nem teljesen kifejlett, és ezért nem tudják azt a túlzott immunreakciót produkálni, ami a CoV-19 esetében a súlyosabb szövődményeket okozza.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek