5 különleges szósz csirkéhez

A befőttek és lekvárok mellett érdemes néhány különlegesebb szószt is bespájzolni, amit bármikor elővehetünk, ha fel szeretnénk dobni az egyszerű, hétköznapi fogásokat!

Pulykasült szilva chutney-val

Dübörög a befőző szezon. Már mindenki eltette a szokásos málnaszörpöt, a baracklekvárt vagy a meggybefőttet. Lassan már a savanyúságok is elkészülnek, azonban van még egy fajta étel, amit eddig csak kevesen zártak üvegbe, ez a chutney (csatni). Az indiai csengésű név nem véletlen, azonban nem keleti találmányról, hanem a brit gyarmatosítók specialitásáról van szó.

Készülhet gyümölcsökből vagy zöldségekből, esetleg mindkettő keverékéből. Édes, savanykás, fűszeres és nem utolsósorban csípős, lekvárra hajazó szósz. Léteznek pürésített variációk, de olyan is, amelyben jól felismerhetőek a gyümölcs- vagy zöldségdarabok. A legismertebb és legkedveltebb kétségkívül a mangós változat, amellyel indiai éttermekben, kifőzdékben is gyakran találkozhatunk, de fúziós étel lévén, bármilyen kombinációval kísérletezhetünk. Nem kell feltétlenül a trópusi gyümölcsökhöz (kókuszdió, ananász, tamarindpaszta) ragaszkodnunk. Most talán a szilva a legaktuálisabb, de én készítettem már ribizliből is és kétségkívül tökéletes „ételízesítő" született belőle.

Mert leginkább erre való: egyszerűbb, többnyire hideg fogásokhoz, legyen az csirke, hal vagy a húslevesből megmaradt főtt hús. A szokványos paradicsomszósz helyett érdemes ezzel kísérletezni a vasárnapi asztalon. A legjobb benne pedig az, hogy csak be kell nyúlni érte a kamrapolcra, így nem kell a háromfogásos menü mellé pluszban a szósszal bíbelődni. Dekoratív üvegekbe töltve, címkével ellátva tökéletes gasztroajándék is válhat belőle!

Ahhoz, hogy sokáig, tartósítószer nélkül elálljon, érdemes betartani néhány praktikát. Nem szükséges szalicilt, nátrium-benzoátot adni a gyümölcsökhöz, a tisztaság, a cukor és a befőzési eljárás gondoskodik róla, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés a felnyitás után. Egy biztonsági lépést még tehetünk a tartósság érdekében: az üvegeket megtöltve, lezárva, fordítsuk fejjel lefelé (egyesek szerint pár másodpercre, mások így tartják akár 5 percig is), így vákuum keletkezik.

A befőzés és a chutney-készítés első számú alapszabálya, hogy a befőttes üvegeknek és a fedelüknek is tökéletesen tisztáknak kell lenniük. Ehhez először forró, mosószeres vízben mossuk el, majd öblítsük le tiszta vízben, végül csírátlanítsuk.

A kész chutney-s üvegeket lehetőleg szellős, hűvös helyen tartsuk, a kamra alsóbb polcain, hogy a felszálló meleg levegő ne érje őket.

Még több chutney-receptet itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!