5 hiba, amit ne kövess el, mikor muffint sütsz!

Muffin – a sütemény, amit mindenki szeret, ami mindig jól jön a mi a fenét süssek kérdéskörben válaszként, és aminek változata = végtelen. 

Édes vagy sós, cukormázas vagy csupasz, bármi lehet - ezért imádjuk!

Ezt az 5 hibát kerüld el, ha tökéletes muffinokra vágysz - és miért ne tennéd.

1. Túlkevered a tésztát

Répatortamuffin citromos krémmel - receptjéért KATT!

A jó muffin könnyű és párnaszerű, levegős, ezért rengeteg múlik azon, hogyan kevered ki a tésztát. Ha az a típus vagy, aki imád kavargatni, jobb, ha megálljt parancsolsz magadnak. Tanács: külön keverd a száraz és a nedves alapanyagokat, és a kettőt úgy forgasd össze, hogy épphogy eltűnjön az utolsó szem száraz liszt is.

2. Nem kened ki zsiradékkal a formád

Tonhalas-kapribogyós reggeli süti receptjéért KATT!

Alap, de ha nem vajazod ki a muffinformákat egyenként sütés előtt, a kész sütiket képtelen leszel egyben kivadászni a formából.Tipp: vágj ki zsírpapírból muffinpapírt! És akkor vajazni sem kell…

3. Túltöltöd a muffinformát nyers tésztával

A banános-mogyorókrémes muffinreceptért KATT!

Tudjuk, hogy mindenki a drága kávézóláncokban, pékségekben kapható hatalmas toronymagas muffintetőkre vágyik, de ezt egy mezei recept ritkán tudja hozni természetes módon. Ha pedig túltöltöd a nyers tésztát a formában, csak kifutni fog és odaégni a sütőre. ¾-ig töltsd!

Ezt is ajánljuk!

6 elronthatatlan bögrés süti

4. Alul- vagy túlsütöd

Ha nem sütöd meg eléggé, ragacsos lesz és középen nyers, ha túlsütöd, kiszárad. Tipp: szúrj bele egy próbatűt, ha nem ragad rá, vedd ki!

5. A formában várod meg, hogy kihűljenek

A diétás browniemuffinért KATT!

Ha megsültek, ne hagyd őket a formában, mert tovább fognak sülni a hő miatt még pár percig, így ki is száradhatnak.

(forrás: thekitchn)

Hozzászólások

Csokoládé és rúzs

Szia! Nekem a csokoládés muffinommal az a bajom, hogy bár többnyire 3/4ig töltöm, nem csak kifut picit és hülyén néz ki a teteje, hanem megreped - lehet sok a süt?por, s csak félig kell töltenem:). De a repedés... Pedig csak kakaópor van benne, meg tölteléknek csokidarabok... Lehet ezzel kezdeni valamit, esetleg nem jó a sütési mód? Tudsz esetleg erre valamilyen trükköt?:) Illetve szeretnék csinálni bel?le egy cupcake-t aminek a tetejét bevonom hogy "egyenes" legyen, cukormázzal, s arra ráteszek egy kis díszítést, hogy a témámba vágjon. De ezzel a receptemmel sajnos nem fog szerintem sikerülni:S A tetejére bevonóra egyébként (mint pl az angoloknál), a tojásfehérje+porcukor+citromlé esetleg? Vagy a citromlé+porcukor? Vagy a porcukor+ víz kombót ajánlanád?:) El?re is köszönöm!

Törölt felhasználó

a toronymagas muffin titka két dolog, el?ször is a süt?por, amit ne ajánlott túladagolni, mert attól repedezik szana-szét, hanem - trükk 1./ nem a lisztbe keverjük bele, hanem a végén, amikor már elegyítettük a száraz és nedves összetev?ket, és éppen már adagolnánk a formákba - akkor szórjuk bele, és lazán, pár mozdulattal csak összeforgatjuk.... nem kell aggódni, túlkeverés nélkül is jól elegyedik a tésztában, és gyönyör?en feljönnek t?le a muffinok. a másik fontos elem maga a muffinsüt? - trükk 2./ nem a hagyományos formákban sütjük ezeket a magas muffinokat, mert azokból valóban kifutnak, vagy a légkeverést?l elhajlanak -, hanem lehet kapni magasabb, vagyis mélyebb formákat, pl. a kék-sárga bútoráruházban is vannak ilyesmik szilikonból, illetve ennél is magasabbakat lehet kapni a madaras hiperben, amik inkább egy felfelé szélesed? pohárra emlékeztetnek, de fémb?l vannak (kívül barnák, belül teflonosak), és éppen erre valók többek közt: jól fel tudnak jönni benne a muffinok, de nem futnak ki, és azok a trendi hajtogatott barna muffinpapírok is éppen beleillenek... ja, és nem is drágák, darabonként vehet?k, ha jól emlékszem, 200-250 ft körüli áron.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egészséges ételek, amelyek nagy mennyiségben ártalmasak lehetnek

Attól, hogy valami egészséges, még nem biztos, hogy nagy mennyiségben is az – ez nagy igazság, és érdemes rá figyelni, ha nem szeretnénk hízni, vagy emésztési problémákkal küzdeni. Az alábbi ételek például, annak ellenére, hogy nagyon jót tesznek a szervezetnek, az ellenkező hatást váltják ki nagyobb mennyiségben.