5 feng shui alapelv, amely segít, hogy berendezd a konyhád

Ha azt gondolnád, a feng shui semmi más, mint humbug, akkor ezeket a tanácsokat olvasd el, és meglátod, hogy nem egy dolgot kétszer is átgondolsz majd a konyháddal kapcsolatban.

A szingapúri építész, Cliff Tan, avagy TikTok-nevén @dearmoder videói segítségével könnyedén, villámgyorsan és közérthetően mutatja be a mindennapi otthonok feng shui szerinti berendezését. Mára mintegy 1,6 millióan követik, és merítenek ötletet tippjeiből. De vajon mit tanácsol a konyha berendezését illetően?

Hogy mi a feng shui dióhéjban?

A feng shui ősi kínai hagyomány, mely az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában.

A hagyományos feng shui célja a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez a környező táj és terepformák elemzésével.

A feng shui az ember és a természet közötti összhang megvalósításában segít

1.) A konyha központjának meghatározása

Ez legyen az elő lépés a konyha berendezését tekintve: tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit használsz a legtöbbet. A sütőt? A tűzhelyet? A konyhaasztalt? A választól függően pedig szervezd a konyhád többi részét a központi elem köré, amit oda rakj, ahol a legjobban elérhető, legpraktikusabb. Ha az ajtóval szemben kényelmes, hogy közben lásd, ki megy és jön be a konyhába, akkor mindenképp oda fókuszálj!

2.) Vedd kézbe a tűz(hely)et!

Az öt alapelem (föld, tűz, fém, fa, víz) közül a tűzön legyen a hangsúly. A feng shui szakértői ebben mind egyetértenek, ha a modern konyhákról van szó: a tüzet egyensúlyban kell tartani a többi elemmel.

Miután kiválasztottuk a fő konyhai eszközt, amin főzünk (sütő vagy tűzhely), a többi berendezést is szervezzük köré: a hűtőt, fagyasztót, mosogatót, azaz a vizes elemeket.

Fontos, hogy a kettő (tűz és víz ) közé helyezzünk szekrényeket, tárolókat!

Próbáljuk meg a sütőt vagy tűzhelyet távolítani a bejárati ajtótól, nehogy elégessük, kiűzzük a chit, azaz a pozitív energiákat az otthonunkból.

Maximalizáljuk a konyhapult méretét

3.) Legyen minden kéznél, hogy jó érzés legyen a konyhában lenni

A feng shui célja, hogy a legoptimálisabban tudjunk működni az adott helyiségben, csakis a sikerekre (a főzésre) koncentrálva, egy olyan atmoszférában, ahol jól érezzük magunkat, és szívesen töltünk időt. Nem csak mert muszáj, hanem mert egyszerűen jó érzés ott lenni.

Tan azt tanácsolja, hogy maximalizáljuk a konyhapult méretét, mert ez a legfontosabb az első két pont után. Minek akkora kamra, ha a benne tárolt szuper alapanyagokat nem tudod hol előkészíteni, mert nincs helyed a pulton? Ha minden kötél szakad, használd a konyhaasztalt!

4.) Le az agresszióval!

A mágneses fali késtartók vagy a nyitott polcok vonzó és okos megoldásnak tűnhetnek ugyan, de az éles, szöges sarkok, élek illetve a rendetlenség agressziv, zavart energiát hozhat a konyhádba a feng shui szerint. A szakértő szerint a legtöbb ember nem realizálja, hogy egy nyitott polc egyáltalán nem praktikus, mert állandó káoszt teremt, nehéz rendet tartani rajta, ez pedig ránk is kihat. A funkció mindig legyen fontosabb, mint a forma vagy kinézet!

Ha úgy érzed, bár káosz van, mégis minden jó helyen van, hagyd úgy!

Az elöl levő tárgyak ettől függetlenül nem feltétlen egyenlőek a rendetlenséggel – van, aki akkor funkcionál jól, ha kézzel foghatja a dolgait. Ha negatív hatással van rád a sok szem előtt hagyott eszköz, akkor tegyél ellene...

....ha viszont úgy érzed, bár káosz van, mégis mindennek ott a helye, ahol van, hagyd úgy!

5.) Kompromisszum!

Bár a feng shui egy ember saját, szubjektív élménye arról, hogyan érzi magát a térben, ahol él, főz, alkot, fontos, hogy az együtt lakó családtagok figyeljenek a másik vágyaira is, és ha kell, kompromisszumot kössenek. Nem élünk vákuumban, így egy helyiség sem szólhat csak rólunk, hacsak nem vagyunk egyedülállók.

Forrásunk volt.


Még több lakberendezés itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.