Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kutyasétáltatás, gyerekcipelés - ezek tényleg fárasztóak, de sajnos fogyni nem fogsz tőlük

Pörögsz egész nap, menedzseled a családot, a kutyát is te viszed le sétálni? Ebben tényleg el lehet fáradni, de ezek a tevékenységek sajnos nem helyettesítik az edzést.

Sok fogyni vágyótól hallom, hogy ő aktív életet él, hiszen fut a gyerekek után, cipeli a kicsit meg a bevásárlást és heti egyszer egy órát sétál a kutyával. Ezek persze mind valóban energiaigényes feladatok, de nem pótolják a megfelelő – lehetőleg személyre szabott – fizikai aktivitást, ha valaki fogyni szeretne.

Még ma is rengeteg csodamódszer ígér valódi fogyást minimális mozgással vagy mozgás nélkül. A valóság azonban az, hogy sport nélkül az életmódváltás sosem lehet olyan eredményes, mint rendszeres sporttal.

Miért nem elég, ha csak a gyerek után futsz?

Ennek megértéséhez mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy hogy működik a fogyás. Amint ezt megérted, azonnal összeáll majd a kép, hogy miért nem jó döntés, ha pusztán csak diétával próbálsz fogyni.

Az egészséges testtömegcsökkenés lényege, hogy ne csak a nettó súlyod csökkenjen, hanem a – zavaró úszógumit és hurkákat alkotó – testzsír aránya is. Ezt elérni rendszeres sport nélkül sokkal nehezebb, gyakorlatilag nem lehetséges.

A zsírszöveteinkben raktározott zsír – ahogy a nevében is benne van – szervezetünk ínségesebb napokra fenntartott energiatartaléka. Ahhoz, hogy ezt az elraktározott plusz energiát felhasználjuk és a zsírpárnákat eltüntessük a nem kívánatos területekről, rendszeresen mozogni kell. Ennek oka, egyrészt, hogy a mozgás során kezdenek el működésbe lépni azok az energianyerő folyamatok, melyek a raktározott zsírt szép lassan felhasználják az izmok munkájához, másrészt pedig azért, mert a rendszeres sport felgyorsítja az anyagcserét.

Súlyleadás edzés nélkül

Ezen a ponton joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy akkor mégis, hogy lehet, hogy akár te, akár a közvetlen környezetedben bárki már legalább egyszer képes volt súlyt veszíteni sport nélkül. Ilyenkor két opció merül fel. Az egyik, hogy valamilyen gyors és látványos fogyást ígérő, bizonyos tápanyagok (általában szénhidrátok) megvonására építő, csodafogyókúrát alkalmaztak, és a mozgás még csak fel sem merült. Sajnos ez a rosszabb eset, mert ebben az esetben a mozgás hiánya egészségtelen étrenddel párosul. Ilyenkor jellemzően vizet veszít a szervezet, és az izmok is leépülnek, ezért átmenetileg elkezd ugyan csökkenni a testtömeg, míg a testzsír aránya stagnál vagy akár nőhet is. A szervezet anyagcseréje ilyenkor még inkább lelassul, így a kezdeti problémából hosszú távon még nagyobb probléma lesz – beindul a jojóeffektus.

Az alap – a megfelelő energiaegyensúly

Nagyon leegyszerűsítve, ahhoz, hogy valóban fogyni kezdj, arra van szükség, hogy kevesebb energiát vigyél be a szervezetedbe (akár étel, akár ital formájában) mint amennyit felhasználsz, mindezt úgy, hogy közben a szervezeted működéséhez szükséges tápanyagok mennyiségére és minőségére is odafigyelsz. Ezt a finom egyensúlyt kell beállítani még akkor is, ha sportolsz – az étrended meghatározza a napi energiabeviteled, a sport pedig az energiafelhasználásod.

Az izomfejlődés szerepe a fogyásban

Az izmok fejlődésének nagyon fontos szerepe van a testtömegcsökkenésben, amit edzés nélkül nem lehet erősíteni. A tónusos izomzat nemcsak azért fontos, mert esztétikusabb, hanem azért is, mert minél nagyobb az izomtömeged, annál nagyobb erőt vagy képes kifejteni. Egy izmosabb ember ugyanazzal az edzéssel többe energiát használ fel, mint az, aki még gyengébb izomzattal rendelkezik.

Miért nem elég a kutyasétáltatás?

Önmagában a hétköznapi aktivitások, a rohangálás a gyerek után vagy a kutyasétáltatás sajnos semmilyen szempontból sem tekinthető edzésnek. Elsősorban azért, mert ezekhez a napi tevékenységekhez már hozzászokott a szervezeted, másodsorban pedig azért, mert ezek nem célirányos mozgásformák, a testünk nincs megfelelően kihasználva úgy, mint ahogy egy edzésen lenne. Éppen ezért több mint valószínű, hogy zsírégetés sem történik, vagy ha igen, akkor is csak nagyon alacsony mértékben, hiszen sem intenzitásban, sem időben nem elég egy kutyasétáltatás. Ráadásul – a bemelegítés hiánya miatt – a szervezet nincs is felkészítve a mozgásra, így nem is lesz olyan terhelhető, sem a szív, sem a keringési rendszer, sem az izomzat, mintha egy alapos bemelegítést követően kezdenél el, valóban tudatosan sportolni.

Van értelme a napi aktivitás fokozásának?

A fentiek ellenére – különösen, ha ezt eddig nem tettük – érdemes legyalogolni néhány buszmegállót, távolabb parkolni a munkahelytől vagy lift helyett lépcsővel felmenni az emeletre. Ezek jó és hasznos változtatások, amit a szervezet meghálál, hiszen több energiád lesz minden másra is, nem leszel olyan fáradékony – de önmagában az egészséges életmódváltáshoz sajnos nem elegendőek. Minimum heti három edzéssel, az aktivitás fokozásával és megfelelő étrenddel viszont valóban tartós és egészséges változás érhető el, koplalás és szenvedés nélkül.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Sat, 2019-01-05 15:06

“Önmagában a hétköznapi aktivitások, a rohangálás a gyerek után vagy a kutyasétáltatás sajnos semmilyen szempontból sem tekinthető edzésnek.“

Aha. Szóljatok az Applenek is erről, hogy az évekig tesztelt okosórájuk, ami a súlyom, magasságom és pulzusom alapján kiszámolja, hogy én egy 7 kilométeres séta alatt 300 kalóriát égetek el... hogy ti ezt vaktában jobban tudjátok. Maradjatok a recepteknél szerintem.