Rengeteg problémában segít a 2022-es év gyógynövénye

Idén is megválasztotta az év gyógynövényét a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya. A 2022-es év gyógynövénye remek gyógyír a gyomorgörcsre.

A társaság közleménye szerint az év gyógynövénye a cickafark lett, mely a Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalosan így van bejegyezve (latinul Achillea millefolium), Magyarországon azonban főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik be és használják fel gyógynövényes termékekhez.

A közönséges cickafark

A cickafarkat leginkább tea formájában fogyasztják a gyomorpanaszokkal, bélgörcsökkel és emésztési panaszokkal küzdő betegek, de étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak enyhítésére is sokan használják, javallott még ezen kívül nőgyógyászati és húgyúti problémák ellen, valamint felületi sebek kezelésére is.

A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos, teakeverékeken kívül kozmetikumokban és étrend-kiegészítőkben is megtalálhatjuk alapanyagként.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez és népszerűsítéséhez. Az év gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb növényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

Forrásunk volt; kép forrása: wikipedia


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

További cikkek