15 tipp a tökéletes fánkért

Most bebizonyítjuk, hogy a fánkkészítés nem csak a tapasztalt háziasszonyok kiváltsága. Láss neki bátran te is, hiszen segítségünkkel neked is kiválóan sikerülhet!

A farsangi szezon főszereplőjének, a fánk készítésének sokan nem mernek nekiállni, pedig egy kis odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával nem is olyan nehéz a pihe-puha finomságok gyártása.

Rumos szalagos fánk

  1. Mint minden kelt tésztát, a fánkot is meleg helyen készítsük, hozzávalóink pedig legyenek szobahőmérsékletűek.

  2. A lisztet szitáljuk át, így könnyebb lesz a fánk tésztája.

  3. Próbáljuk ki, hogy nem egész tojásokkal, csak tojássárgájával készítjük a fánkot, lazább lesz a tészta.

  4. Tegyünk evőkanálnyi rumot a tésztába, ezzel megelőzhetjük, hogy fánkunk sütés közben teleszívja magát olajjal.

  5. Addig keverjük fakanálla, vagy dagasszuk kezünkkel a tésztát, amíg fényes-hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.

  6. Türelmesen várjuk ki, míg duplájára kel a tészta.

  7. Laza (ne erőteljes) mozdulatokkal nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát.

  8. Lisztbe mártott fánkszaggatóval (vagy bögrével/pohárral) szaggassuk.

  9. Szaggatás után hagyjuk a fánkokat letakarva pihenni úgy 10-15 percet.

  10. A fánksütő serpenyőben 1,5-2 cm magasan álljon az olaj.

  11. Végezzünk próbát a sütés megkezdése előtt, dobjunk egy kis tésztadarabot az olajba, hogy megállapíthassuk, kellően felmelegedett-e már.

  12. A nyújtódeszkán lévő felükkel felfelé tegyük a fánkokat az olajba. Ne zsúfoljunk bele sok fánkot, egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér.

  13. Az első oldalt lefedve süssük 1-2 percig, fordítás után fedő nélkül süssük tovább.

  14. Konyhai papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat, hogy leitassuk a felesleges olajat.

  15. Csak akkor hintsük meg a fánkokat porcukorral, mikor már langyosra hűltek.

Kattints hamisítatlan farsangi fánk receptekért, hogy teszteld tudásod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek