15 sertésmájkrémet kóstoltunk végig, és nem gondoltuk volna, hogy ilyen nehéz dolgunk lesz

Újra nagy fába vágtuk a fejszénket, ezúttal 15-féle sertésmájast kóstoltunk végig azért, hogy Nektek már ne kelljen ilyen nehéz feladatnak alávetni magatokat. 

Tesztelőcsapatunk úgy döntött, itt az ideje egy májkrémes tesztnek alávetni magunkat. Kizárólag sertésmájból készült, tömlős májkrémeket vásároltunk és kóstoltunk meg, amelyeket hat különböző szupermarket polcairól szedtünk össze.

Bevalljuk, nem volt könnyű dolgunk. Nem gondoltuk volna, hogy az illatra és állagra is hasonló májkrémek ízükben ennyire különbözőek lehetnek. A vakteszt során mindannyiunk megtalálta a számára legízletesebb pasztát, de hullámhegyekből és hullámvölgyekből senkinek nem volt hiánya.

Májas, májkrém, májpástétom - Mi a különbség?

,,A megnevezésben „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő terméknek legalább 25% májat kell tartalmaznia. A „máj”, „májas”, „májkrém” szavakat viselő termék nevében az adott állatfaj nevét (sertés, marha, borjú, csirke, pulyka, kacsa, liba) fel kell tüntetni, ha a termék májtartalmának legalább 70%-a az adott állatfajból származik"- írja a Magyar Élelmiszerkönyv szabályzata. ,,Ezzel szemben a„májpástétom” szót viselő terméknek sertés, szarvasmarha, pulyka állatfajokból származó máj esetében legalább 35% ; csirke és vízi szárnyas állatfajokból származó máj esetében legalább 50%májat kell tartalmaznia."

A leírt feltételeknek megfelelően szerkesztőségünk egyik tagja bevásárolt (a végére igencsak súlyos lett a cekker), hat íztesztelőnk pedig a már megszokott vakteszt keretein belül némi kenyérrel és kiflivel nekiállt falatozni. Véleményünk ezúttal is szubjektív, az általunk felállított rangsorolást a cikk végén olvashatjátok.

Íme a kipróbált termékek a kóstolás sorrendjében:

Família májas (Tesco; 169 Ft/ 100g)

Vélemény: Sűrű és masszív állag, finom illattal és szép, májas színnel. A májkrém azon felül, hogy túl volt fűszerezve, még egy fura, meghatározhatatlan mellékízzel is rendelkezett.

S-Budget májas (Spar; 249 Ft/ 500g)

Vélemény: Kemény, töredező állag enyhe májas illattal, ízre viszont kellemes, talán egy kicsit sós.

Spar Májas (Spar; 229 Ft/ 250g)

Vélemény: Szép küllemű, kellemesen barnás és krémes volt a Spar májasa, bár volt, aki szerint ízre kicsit kesernyés és/vagy enyhén túlsózott volt. Melegszendvicsre tökéletes választás.

Kaiser Májas (Spar, 329 Ft/ 200g)

Vélemény: Korunk egyik legismertebb májkrémével sajnos nagyon kevesen voltak megelégedve. Míg színre és állagra is tökéletesnek tűnt, addig a májas illata és íze egyáltalán nem nyerte el a tesztelők tetszését.

Pick kenőmájas (Spar; 249 Ft/ 150g)

Vélemény: A Pick májkréme illatra és ízre is megfelelően fűszeres volt, állagra azonban egy kicsit lazának tűnt.

Gyulai májas (Spar; 219 Ft/ 125g)

Vélemény: Nagyon krémes, párizsira emlékeztető illat, ízre majorannás, de kellően májas. Volt, akinek az óvodai emlékek jutottak róla az eszébe.

Nádudvari májas (Spar; 135 Ft/ 110g)

Vélemény: Jól kenhető,a kicsit darabos, sötét szín mellett ennek a pasztának emlékeztetett leginkább májra az íze, nem volt sem túl sós, sem túl fűszeres.

Dárdás májas (Penny; 139 Ft/200 g)

Vélemény: Tömörebb állagú, kicsit darabos de kellemes illatú májkrém, fűszerezésében is megfelelően finom, szendvicsbe jó választás.

Vajdasági Májas ( Penny; 199 Ft/500 g)

Vélemény: Szúrós, virsliillat és furcsa, kesernyés mellékíz jellemezte a Pennyben vásárolt Vajdasági terméket.

Palotás májas (CBA; 339 Ft/ 500g)

Vélemény: Kemény és foszlós, elég világos színű és furcsa illatú a Palotás májkréme, ízre viszont finom, egy kicsit édeskés.

Finonimo (CBA; 419 Ft/500 g)

Vélemény: Küllemre szép barna szín és finom illat jellemzi, íze kellemesen házias de kicsit tejszínes, több fűszer is elférne benne.

Baroni májas (Lidl; 199 Ft/ 500g)

Vélemény: Többekben is megfogalmazódott a kérdés a teszt után: Mi értelme van egy teljesen átláthatatlan fóliába csomagolni egy májkrémet? A májkrémnek szinte egyáltalán nem volt illata, állagra többek szerint elég nyákos volt, ízében pedig nagyon hiányoltuk a fűszereket.

Dulano mini házias sertésmájas (Lidl; 379 Ft/130 g)

Vélemény: Kinézetre a Lidl mini májasai nyerték el mindenki tetszését, az aranyos külsejű májaskáknak finom illatuk volt és állagra már-már a pástétomra emlékeztettek. Ízre is nagyon májas, ám valaki szerint kicsit túl lett sózva.

Mini sertésmájas (Aldi, 149 Ft/ 120g)

Vélemény: Kellemes illat és szép krémes állag, kicsit szemcsés de finom , egyesek a mustár ízét vélték felfedezni az Aldi mini kenőmájasában.

Májas (Aldi; 219 Ft/ 500g)

Vélemény: Állagra és illatra is kellemes beütése támadt a tesztelőknek, ízre is finom, kicsit túlfűszerezett májast kóstoltunk.

LÁSSUK A VÉGEREDMÉNYT!

NÉVHONNAN?ÁR/ GRAMMÁR/KILOGRAMM
1.Dulano mini házias sertésmájasLidl379 Ft/ 130g2915 Ft
2.Spar májasSpar229 Ft/ 250g916 Ft
3.Dárdás májasPenny139 Ft/ 200g695 Ft
3.Mini sertésmájasAldi149 Ft/ 120g1241 Ft
4.MájasAldi219 Ft/ 500g438 Ft
5.S-Budget májasSpar249 ft/500g498 Ft

6.

Nádudvari májasSpar135 Ft/ 110g1227 Ft
6.Pick májasSpar249 Ft/150g1660 Ft
7.Palotás májasCBA339 Ft/500g678 Ft
7.Finonimo májasCBA419 Ft/500g838 Ft
8.GyulaiSpar219 Ft/125g1752 Ft
9.FamíliaTesco169 Ft/100g1690 Ft
10.Vajdasági májasPenny199 Ft/500g398 Ft
11.BaroniLidl199 Ft/500g398 Ft
12.KaiserSpar329 Ft/200g1645 Ft

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek