A 112 éves sonka még mindig ehető

Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.

Az 1902-ben feldolgozott sertéshús hosszú ideig egy raktárhelyiségben feküdt elfeledve, aztán egy amerikai múzeum, az Isle of Wight County Museumhoz került. Ők egy jól zárható tokban őrzik az élelmiszerek között aggastyánnak számító sonkát, az ugyanis megvédi a rovaroktól és a penésztől.

A 112 éves sonka fiatalabb korában

Az ennivaló egyébként egyszerű sózás-szárítás technológiával készült, a szakértők szerint a megfelelően kiszárított hús igen hosszú ideig marad fogyasztható. A jelenleg egy száraz bőrdarabra hasonlító hajdani sonka a múzeum szerint még most is fogyasztható lenne, igaz, az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó tudósok szerint szörnyen száraz, rossz íze lenne, sőt nem is lenne kimondottan egészséges. Szerintük ugyanis éles különbség van a pusztán nem mérgező és a fogyasztásra alkalmas dolgok között. Úgy vélik, a legidősebb, még jóízűen megehető sonka kb. nyolc éves, ezután a zsírok már elkezdenek oxidálódni, az ízek pedig teljesen kikopnak.

Ahogy az várható volt, a rekordvénségű sertéshátsónak már versenytársai is kerültek – egy brit hentes például azt állítja, az ő birtokában egy 122 éves példány található.

(via BBC.com, nyitókép: Flickr/Alessandro Pinna)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek