A 112 éves sonka még mindig ehető

Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.

Az 1902-ben feldolgozott sertéshús hosszú ideig egy raktárhelyiségben feküdt elfeledve, aztán egy amerikai múzeum, az Isle of Wight County Museumhoz került. Ők egy jól zárható tokban őrzik az élelmiszerek között aggastyánnak számító sonkát, az ugyanis megvédi a rovaroktól és a penésztől.

A 112 éves sonka fiatalabb korában

Az ennivaló egyébként egyszerű sózás-szárítás technológiával készült, a szakértők szerint a megfelelően kiszárított hús igen hosszú ideig marad fogyasztható. A jelenleg egy száraz bőrdarabra hasonlító hajdani sonka a múzeum szerint még most is fogyasztható lenne, igaz, az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó tudósok szerint szörnyen száraz, rossz íze lenne, sőt nem is lenne kimondottan egészséges. Szerintük ugyanis éles különbség van a pusztán nem mérgező és a fogyasztásra alkalmas dolgok között. Úgy vélik, a legidősebb, még jóízűen megehető sonka kb. nyolc éves, ezután a zsírok már elkezdenek oxidálódni, az ízek pedig teljesen kikopnak.

Ahogy az várható volt, a rekordvénségű sertéshátsónak már versenytársai is kerültek – egy brit hentes például azt állítja, az ő birtokában egy 122 éves példány található.

(via BBC.com, nyitókép: Flickr/Alessandro Pinna)

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...