Legtöbbször egyéni preferenciánk dönt arról, hogy mit teszünk a hűtőbe, de érdemes figyelembe venni, hogy mely alapanyagok ízén és állagán ronthat a nem megfelelő tárolás.
Egyes esetekben az élelmiszerek címkéjén feltüntetik, hogy hány fokon érdemes tárolni őket, de legtöbbször csak találgatunk. A paradicsom például hosszabb ideig tartható frissen a fridzsiderben, de sokszor mégis rosszul döntünk, a hűtés ugyanis sokszor ténylegesen megváltoztatja az adott étel ízét és állagát, emellett csökkenti a tápértéket, a benne lévő vitaminokat, sőt, nehezebbé válhat tőle az alapanyag feldolgozása is.
A Buzzfeed összeállított egy rövid videót arról, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyeket nem érdemes a frigóban tárolnunk!
A paradicsomnak például nemcsak az aromája, de még az állaga is megváltozik a hűtőben. A dinnye elveszti antioxidánstartalmát. A burgonya ízét szintén befolyásolja a nem megfelelő hőmérsékleten való tárolás, ezért még kavicsossá is válhat. A hagyma könnyebben megpenészesedik, és meg is puhul. A kávé elveszti aromáját, és magába szívja a szagokat. A fokhagyma kicsírázik és megpenészesedik. A likőrök hamarabb besűrűsödnek, ahogyan a méz is. Sőt, utóbbi még ki is kikristályosodik... és így tovább.
Hasznos cikk valóban, és a videó kihagyhatatlan. :( Pfff..... Tényleg valaki ilyeneket tárol a h?t?ben? Nekem romlandó élelmiszerek vannak a h?t?ben. Van amit csak leh?teni akarunk ezért rakjuk be, ilyen a dinnye és az italok, de nem tároljuk a h?t?ben, csak hidegen szeretjük.
Törölt felhasználó
Ki az aki krumplit,hagymát,fokhagymát,kv-t h?t?ben tárol ?Valaki ezért a videóért pénzt kapott ? Készítek egyet én is .Ne tegyünk a h?t?be cukrot,lisztet ,zsemlemorzsát ,f?szereket sem ,mert nem oda való .
Hagymafaló
A számból vetted ki a szót. :)
Gabinéni
Például az újkrumplit kizárólag a h?t?ben tárolom, ha nem használom fel azonnal.
Törölt felhasználó
Szerintem amerikaiaknak szól (esetleg egyéb angolszászoknak). Nem tartom kizártnak, hogy szinte mindent betesznek a h?t?be, biztos, ami biztos. Az angolok fagyasztják a kenyeret (szeletelt, csomagolt toast, magvas is akár), aztán h?t?ben tartják. Legalábbis akiknél én laktam, de valószín?leg sokan mások is (már itthon is). És egyébként, akik nagyon sok ideig elhitték, hogy ha 3 mp alatt felkapod a kaját a földr?l, akkor nem lesz bacis, azokról én sok mindent el tudok képzelni (bocsi!) :)
kvegh
Miért kell a nálunk nem használatos dolgokat átvenni, ha hülyeség? Miért majmolunk? Miért nem arról szól a cikk, hogyan tároltak élelmiszert régen, amikor még nem volt h?t?. Azt legalább hasznosítani tudnánk. Nagyon csökken az oldal színvonala az ilyen cikkek miatt.
Törölt felhasználó
Kicsit én is meglep?dtem a krumplin, hagymán, kávén... Nem tudom lehet hogy csak nálam van úgy hogy a h?t?be romlandó dolgok vannak... Hát igen ne vegyél nagy h?t?t ha csak 10dkg felvágottat akarsz benne tárolni.. :D A méz is mit keres a h?t?be sok tanult ember eleve hogy a méz soha nem romlik meg ha meg kikristályosodik akkor meg picit fel kell melegíteni és wooááláá..ismét folyékony...;) Nóri azért kicsit utána nézhetnél a dolgoknak miel?tt posztolnád...
kacsika
Már eleve a krumpliból, hagymából, fokhagymából nem egy-két szemet tartok otthon. Akkor a többi hol van?
Törölt felhasználó
Nalunk eleg sokan tarolnak kavet a hütöben, pont a cikkben emlitettek ellentetje miatt (csak a szemes kavera igaz). Nekem sem tünt fel, hogy vesztene az aromajabol.... A paradicsomon semmi valtozast nem vettünk eszre pedig mindig ott tartjuk. A dinnyet meg senki nem szereti melegen... Az ilyen 'cikket' felesleges posztolni, angol tudosoknak amugy sem kell mindent elhinni...
vmzsuzsa
Megint egy értelmetlen és felesleges cikk.
Rod-Nas
Észak-Mo-n találkoztam olyannal,aki az ?rölt pirospaprikát fagyasztotta le. No comment...
brandhuber
Ez nem feltétlenül hülyeség: a minap mondta Kossuth rádióban egy állatorvos, hogy a különféle molyok ellen hasznos az alapanyagok h?tése. De szerintem ebben az esetben rövid ideig tartó "sokkoló fagyasztás"-re gondolt. Viszont ahol nincs kamra esetleg nehéz lehet, visszahozni megfelel? h?mérsékletre.
KiQsz
Valószín?leg amerikai eredet? a videó. Fura hogy a tojást nem említi, pedig azon általában meglep?dik mindenki, hogy nem is kell h?t?be tenni. A zöldségekre magától is rájön az ember, mert hát látom, hogy szottyadt és penészes lesz ha h?töm... A szószokra, kencékre meg rá van írva hogy h?teni kell, akkor is ha nem. A kenyeret én márpedig berakom a fagyóba, mert csak ketten vagyunk és néha már azonnal látszik, hogy nem fog elfogyni egy egész, olyankor a felét fagyasztom, a másik felét a h?t?be rakom. Nem friss íz?, de nem is penészedik meg rögtön (magvasat veszek és szerintem az hamarabb romlik mint a fehér). Mindenki járt már úgy, hogy hazaérve megpenészedett kenyér fogadta és pont nem volt kedve vásárolgatni indulni... én biztosra megyek. A kávén meglep?dtem, én bef?ttes üvegben tartom, mert a nyitott zacsiban elveszti az aromáját és kiszárad.
Törölt felhasználó
Szerencsés vagyok , jó h?vös kamrám van , a zöldségeket ott tárolom . Nem kell h?t?ben tartanom sok olyan zöldséget , (hagyma , fokhagyma , burgonya , karalábé , zöldség félék, sárgarépa ) . Valamikor is az id?sek földbe vermet készítettek , fagymenteset . Igaz csak kertes házakban tudják megoldani . A h?t?t így sok mindent , tejtermékek , sajtok , stb. Ezeregy dologra még marad hely !
A kenyér szent étel, így ha otthon is megpróbálkoznál a kenyérsütéssel, mindenképpen augusztus 20-a legyen az apropó. Lepd meg magad az Új Kenyér ünnepén egy csodás, kívül ropogós, belül puha és foszlós veknivel!
Hogy mit jelent a zsugorítás? Azt, hogy egy adott termék árán nem változtat a gyártó és a kereskedő, a kiszerelés viszont kisebb lesz. A cél, hogy a vásárló ne érezze az áremelkedést.
Hozzászólások (10)
Hasznos cikk valóban, és a videó kihagyhatatlan. :( Pfff..... Tényleg valaki ilyeneket tárol a h?t?ben? Nekem romlandó élelmiszerek vannak a h?t?ben. Van amit csak leh?teni akarunk ezért rakjuk be, ilyen a dinnye és az italok, de nem tároljuk a h?t?ben, csak hidegen szeretjük.
Ki az aki krumplit,hagymát,fokhagymát,kv-t h?t?ben tárol ?Valaki ezért a videóért pénzt kapott ? Készítek egyet én is .Ne tegyünk a h?t?be cukrot,lisztet ,zsemlemorzsát ,f?szereket sem ,mert nem oda való .
A számból vetted ki a szót. :)
Például az újkrumplit kizárólag a h?t?ben tárolom, ha nem használom fel azonnal.
Szerintem amerikaiaknak szól (esetleg egyéb angolszászoknak). Nem tartom kizártnak, hogy szinte mindent betesznek a h?t?be, biztos, ami biztos. Az angolok fagyasztják a kenyeret (szeletelt, csomagolt toast, magvas is akár), aztán h?t?ben tartják. Legalábbis akiknél én laktam, de valószín?leg sokan mások is (már itthon is). És egyébként, akik nagyon sok ideig elhitték, hogy ha 3 mp alatt felkapod a kaját a földr?l, akkor nem lesz bacis, azokról én sok mindent el tudok képzelni (bocsi!) :)
Miért kell a nálunk nem használatos dolgokat átvenni, ha hülyeség? Miért majmolunk? Miért nem arról szól a cikk, hogyan tároltak élelmiszert régen, amikor még nem volt h?t?. Azt legalább hasznosítani tudnánk. Nagyon csökken az oldal színvonala az ilyen cikkek miatt.
Kicsit én is meglep?dtem a krumplin, hagymán, kávén... Nem tudom lehet hogy csak nálam van úgy hogy a h?t?be romlandó dolgok vannak... Hát igen ne vegyél nagy h?t?t ha csak 10dkg felvágottat akarsz benne tárolni.. :D A méz is mit keres a h?t?be sok tanult ember eleve hogy a méz soha nem romlik meg ha meg kikristályosodik akkor meg picit fel kell melegíteni és wooááláá..ismét folyékony...;) Nóri azért kicsit utána nézhetnél a dolgoknak miel?tt posztolnád...
Már eleve a krumpliból, hagymából, fokhagymából nem egy-két szemet tartok otthon. Akkor a többi hol van?
Nalunk eleg sokan tarolnak kavet a hütöben, pont a cikkben emlitettek ellentetje miatt (csak a szemes kavera igaz). Nekem sem tünt fel, hogy vesztene az aromajabol.... A paradicsomon semmi valtozast nem vettünk eszre pedig mindig ott tartjuk. A dinnyet meg senki nem szereti melegen... Az ilyen 'cikket' felesleges posztolni, angol tudosoknak amugy sem kell mindent elhinni...
Megint egy értelmetlen és felesleges cikk.
Észak-Mo-n találkoztam olyannal,aki az ?rölt pirospaprikát fagyasztotta le. No comment...
Ez nem feltétlenül hülyeség: a minap mondta Kossuth rádióban egy állatorvos, hogy a különféle molyok ellen hasznos az alapanyagok h?tése. De szerintem ebben az esetben rövid ideig tartó "sokkoló fagyasztás"-re gondolt. Viszont ahol nincs kamra esetleg nehéz lehet, visszahozni megfelel? h?mérsékletre.
Valószín?leg amerikai eredet? a videó. Fura hogy a tojást nem említi, pedig azon általában meglep?dik mindenki, hogy nem is kell h?t?be tenni. A zöldségekre magától is rájön az ember, mert hát látom, hogy szottyadt és penészes lesz ha h?töm... A szószokra, kencékre meg rá van írva hogy h?teni kell, akkor is ha nem. A kenyeret én márpedig berakom a fagyóba, mert csak ketten vagyunk és néha már azonnal látszik, hogy nem fog elfogyni egy egész, olyankor a felét fagyasztom, a másik felét a h?t?be rakom. Nem friss íz?, de nem is penészedik meg rögtön (magvasat veszek és szerintem az hamarabb romlik mint a fehér). Mindenki járt már úgy, hogy hazaérve megpenészedett kenyér fogadta és pont nem volt kedve vásárolgatni indulni... én biztosra megyek. A kávén meglep?dtem, én bef?ttes üvegben tartom, mert a nyitott zacsiban elveszti az aromáját és kiszárad.
Szerencsés vagyok , jó h?vös kamrám van , a zöldségeket ott tárolom . Nem kell h?t?ben tartanom sok olyan zöldséget , (hagyma , fokhagyma , burgonya , karalábé , zöldség félék, sárgarépa ) . Valamikor is az id?sek földbe vermet készítettek , fagymenteset . Igaz csak kertes házakban tudják megoldani . A h?t?t így sok mindent , tejtermékek , sajtok , stb. Ezeregy dologra még marad hely !