Világ káposztasalátái, egyesüljetek!

Közkedvelt csemege, mert még azok is elégedetten nyammognak rajta, akik egyébként nyers növények közelébe sem merészkednek a konyhában!

A coleslaw-nak, azaz káposztasalátának világszerte komoly hagyományai vannak, legfőképpen az amerikai és a brit gasztronómiában számít kiüthetetlen fogásnak. Gyakran mondják, hogy ahány ház, annyiféleképpen készítik, ami igaz is, de azért a legfontosabb alkotóelemek adottak. Az összetevők olyan pikáns ízbombává állnak össze, melynek nem lehet ellenállni!

Mi kell bele?

Mindenekelőtt egy egészséges, közepes méretű káposztára lesz szükségünk, le kell reszelnünk, ezt a macerát nem ússzuk meg. Egy-két, szintén átlagos méretű sárgarépa is mehet bele, van, aki a hagymát elhagyja a coleslaw-jából, mi ezt nem ajánljuk, mert nagyon jó ízt ad a salátának, az élményt pedig egy kisebb alma belereszelésével tovább fokozhatjuk. Házilag készült majonézzel járunk a legjobban, de sokan készítik vörösbor-, fehér- vagy almaecetes változatban.

Majonézrecepteket itt találsz >>

Ha ez utóbbitól idegenkednénk, a citromos ízesítés is beválhat, illetve pár csepp olívaolajjal tetézhetjük a nagy művet. Nem éppen diétás fogás a káposztasaláta, ha mégis meghúznánk a receptet, lehet próbálkozni natúr joghurttal, amihez citromot, borsot, sót és mustárt passzinthatunk. Pár kanál tejföl pedig gondoskodik a krémességről. Így teljes egészében kihagyhatjuk az olajat a dologból.

Káposztával készült receptek itt >>

Az egyik legnépszerűbb amerikai gyorsétteremlánc cole slaw-ja sokak számára a kategória etalonja, féltve őrzik a saláta titkos receptjét. Többen próbálták már megfejteni a mítoszt, egyesek a tárkonyecet használatában, mások egy speciális amerikai szószban vélik felfedezni az ízrobbanást. Egy biztos, úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk. Az alábbi recept egy egzotikus verzió.

Recept: Egzotikus coleslaw

Kell hozzá: fél csésze repceolaj (olíva is jó), negyed csészre vörösborecet, 1 teáskanál szójaszósz, 6 teáskanál cukor, egy kisebb fej káposzta, 3 zöldhagyma, vékonyra szelve, mandulaforgács és opcionálisan napraforgómag.

  1. Keverjük össze egy nagy tálban az olajat, az ecetet, a szójaszószt és a cukrot, egészen addig, míg ez utóbbi teljesen feloldódik.
  2. Dobjuk bele a dresszingbe a káposztát, a hagymát, a mandulát, a napraforgómagot (ha szeretnéd).
  3. Takarjuk le a tálat és legalább egy órán keresztül hűtsük tálalás előtt, de legjobban akkor járunk, ha egy egész éjszakán át pihentetjük a káposztasalátánkat.

További káposztasaláta recepteket itt találsz >>

Pár perc alatt készíthetsz sütiket >>

Milyen a jó panír? >>

Babapiskótákat teszteltünk >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek