Pulykasült gesztenyemártással recept

Pulykasült gesztenyemártással
Pulykasült gesztenyemártással
125 perc / előkészület: 25 perc sütés: 100 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karácsonyra sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek régen, mint karácsonykor fogyasztott ételnek mágikus jelentősége volt. Az alma és a fokhagyma védte az egészséget. Általában az alma az egység, az egészség, a szerelem és a szépség szimbóluma volt. A karácsonyi almát még sokféle jövendölésre is használták, pl. amikor a gazda elvágott egy almát, ha magot is vágott, a következő esztendőben rossz idő, ha a magok épek maradtak, jó idő volt várható. Az almáról egy dolgot bizton állíthatunk, igen jó ízesítője a pulykasültnek. :)

A sült készítéséről további képek itt találhatók.

hozzávalók / 4 adag

A pulykasülthöz

A gesztenyemártáshoz

ajánlat

A pulykasültet gesztenyemártással, burgonypürével, vele sült fokhagymgerezdekkel és szilvabefőttel tálalhatjuk.

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

almával és fokhagymával sült pulyka, gesztenyemártással tálalt kötözött pulykasült
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított és szárazra törölt pulykahúst besózzuk. Az egyik fej fokhagymát megtisztítjuk, 6 szelet szalonnát csíkokra vágunk.
  2. A pulykamellet kicsit bevágjuk, hogy egy szép nagy szeletet kapjunk, amelyet majd könnyen feltekerhetünk. A kiterített mellet és a combokat megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel és szalonnacsíkokkal. A comboknál a bőr alá is tegyünk fokhagymát és szalonnát.
  3. Ezt követően a tűzdelt húsokat átkenjük két gerezd zúzott fokhagymával, és bedörzsöljük kakukkfűvel.
  4. A pulykamellet felgöngyöljük, szalonnába tekerjük, és végül szorosan megkötjük, hogy sülés közben ne essen szét.
  5. Egy nagyobb fedeles vaslábast vagy más sütőben használható edényt kivajazunk. A másik fej fokhagymát gerezdjeire szedjük, a hagymát megpucoljuk, és nyolcfelé vágjuk, az almákat negyedeljük, és kivágjuk a magházát.
  6. A húsokat az edénybe fektetjük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket, a hagymaszeleteket és a negyedelt almákat, és öntünk hozzá 2 dl vizet. A maradék vajat kisebb darabokra vágjuk, és a hús közé tesszük.
  7. A pulykahúst lefedve 180 fokon  40-50 percig sütjük. Ekkor megfordítjuk a húsokat, és további 20-30 percet  lefedve sütjük. Majd további 20 percet  fedő nélkül sütjük, hogy szép piros színt kapjon a hús, de közben szafttal locsolgatjuk, nehogy kiszáradjon. Miután megsült, 15 perc pihentetés után a pulykamellről levágjuk a kötöző madzagot, és vékonyan felszeleteljük.
  8. Amíg a hús pihen, elkészítjük a gesztenyemártást. A főtt gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalóval elkeverjük, majd sűrűre főzzük. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá szaftot vagy vizet.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 23 408
elküldve: 12
receptkönyvben: 307
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: 1

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szeag
Sz. Ági / szeag sze, 2012-12-26 10:11

Ez volt nálunk a karácsonyesti vacsora. Gesztenyemártást nem csináltam, csak a húst sütöttem meg úgy, ahogy írod. Mit mondjak, nagyon finom és omlós lett. Alighanem hagyomány lesz belőle, hogy ez legyen a vacsora karácsonykor.
Boldog karácsonytl
Ági

1236