Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós-vajas kalács

Foszlós-vajas kalács
Foszlós-vajas kalács
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (88)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy puszilt be, hogy egy morzsa nem maradt utána. Egyszerűen nem tudtuk megunni, ment simán vajjal, lekvárral, nutellával, rengeteg mézzel (hogy még a kilincs is ragadjon, amerre járunk), de megettük szalámival, sonkával, sajttal is. A legfurább párosítás talán a Zala-kópé volt (a nyolcvanas-generáció emlékszik még arra a tulajdonképpen párizsira, ami egy vigyori pofát ábrázolt, és aaaannyira menő volt?)

Aztán ahogy nőttünk, a két M-es veszedelem, (a menza meg a vigyori bohóc) pár évre átstruktúrálta az ízlésünket, anyukámnak kevesebb ideje lett, a kalácskák is ritkábban készültek. De hát nem is baj, a jót meg kell becsülni, a legjobbat még inkább, sátros ünnepekkor még mindig állandó kelléke a reggelinek. Igaz, hogy mindjárt kettő készül, mert hát kell egy szépen felszeletelt példány az ünnepi asztalra, meg egy áldozati bárány a konyhába, akinek sajnos nem adatik meg nemhogy az ünnepi asztal, meg a vaj és a méz, de még a rendes kihűlés sem...

Recept: Lajos Mari-Hemző Károly Ünnepi ételek

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

 


  1. Egy deci kézmeleg tejben egy mk porcukorral megfuttatjuk az élesztőt.

  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk a közepébe.

  3. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből csak annyit keverünk mellé, hogy galuska állagú legyen.

  4. Megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, és kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen.

  5. Ha duplájára nőtt a "kovász", az egészet összedolgozzuk a maradék tejjel, a tojássárgákkal és a cukorral. Jó sokáig gyurmázzuk, pont addig, amíg a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.

  6. Akkor 2-3 adagban beledolgozzuk az olvasztott vajat, amíg a tészta az egészet be nem issza, és szép hólyagos nem lesz (nem fogok hazudni, nem kevés idő)

  7. Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

  8. Lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Három részre vágjuk.

  9. Lazán, rázogatva három egyenlő hosszúságú-vastagságú rudat formázunk belőlük, és szépen összefonjuk őket. A két végét alulra hajtjuk, csak hogy szebb legyen.

  10. Innentől két módon folytathatjuk: vagy vajazott sütőlemezre tesszük, és letakarva ismét megkelesztjük, vagy, ha formakalácsot szeretnénk, akkor egy jó méretes, vajazott püspökkenyér formába tesszük, és letakarva úgy kelesztjük duplára.

  11. A tetejét megkenjük tojássárgával, és előmelegített sütőben 200 fokon kb 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

  12. Ha kész, kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

  13. Langyosan fogyasztjuk. Az egészet.


 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x15x15 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 18
össznézettség: 130 112
elküldve: 89
receptkönyvben: 2 139
elkészítve: 144/185
Facebookon megjelent: 4

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
503 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vajas kalács, vajjal kent kalács

Hozzászólások (88)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szelerzsi49
szelerzsi49 Fri, 2018-03-30 20:10

A recept szerint fonás előtt kell keleszteni, a videó szerint pedig utána. Mi az igazság?

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sat, 2018-03-31 13:50

Kedves szelerzsi49!

A videó és a recept szerint is kétszer kell keleszteni a kalácsot. Először, miután összegyúrtuk a tésztát, másodszor pedig fonás után.
Jó sütögetést kívánunk:

Nosalty csapata

fishers
fishers Sun, 2017-09-10 12:23

Kedves Dacota! Sós változatban szeretném megsütni a kalácsot! Mit változtassak a recepten? További szép napot kívánok!

tetra
Tetra / tetra Sun, 2016-03-27 10:29

Köszönöm ! Fantasztikus lett. Mindenkit levettem a lábáról vele. A dagasztás felér egy kar-hát edzéssel, de megéri. :)

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-03-25 22:24

Végre rászántam magam, hogy húsvétra megsüssem. Dagasztógéppel nagyon egyszerű volt, és nagyon nagyon finom lett. Remélem, holnap a vendégeknek is izleni fog. Két szögletes gyümölcskenyér formában sütöttem és gyönyörűen kitöltötte. Csodás a recept! Köszönöm . Zsuzsa.

Imolkaa
Imolkaa / Imolkaa Sun, 2016-03-13 19:00

Elnézést a buta kérdésért, kb hány órát kell rászánni? Úgy mindenestől. Ez lesz az első kalácsom :D Köszönöm!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-03-25 22:27

Kb. 4 órát vett igénybe a várakozásokkal, sütéssel együtt. A dagasztást géppel csináltam, ha kézzel dagasztod, még 1 órát biztos rá kell szánni.Türelem kell hozzá, csak akkor lesz jó. Zsuzsa.

Nyuckuli
Nyuckuli Sun, 2016-01-31 20:34

Köszönöm a receptet, én is elkészítettem és nagyon finom lett. Por élesztővel is tökéletesen működik. Szerintem is elbír egy kicsivel több cukrot a tésztája, de mi nutellával ettük, így legközelebb sem fogom agyoncukrozni. Mindenkinek jó sütés-főzést :)

Emy88
Emy88 Sun, 2015-12-27 19:43

Köszönöm a receptet nagyon jól sikerül és isteni finom lett örülök hogy ezt a receptet választottam.

ednapipi
edna / ednapipi Tue, 2015-11-24 19:53

nagyon finom lett és csodálatos is :) a sütési idő az nekem rövidebb lett, 35perc alatt úgy megsült, hogy 15 perc után sütőpapírt tettem én is a tetejére, aztán átállítottam csak alsó sütésre, mert a teteje nagyon kezdett sötétedni.. de hogy az 5. fázisnak dagasztógép nélkül nem állok neki még egyszer, az tuti :)) köszönöm :*

gandia
gandia Thu, 2015-11-05 18:51

Egyszeruen tokèletes! (Bocs az èkezetekèrt)
Olaszorszàgben èlek itt is csinàlnak valami hasonlòt de ànizs magot tesznek bele ès azt nem szeretem, vègre igazi magyar kalàcsot tudunk enni :). Nagyon szèpen koszonom a receptet.

adrienn9624
adrienn9624 Mon, 2015-04-06 21:47

Amikor keszitettem, mar latszodott, hogy finom lesz. Tettem bele kakaot es mazsolat is, de 3 ek. kakonal több is elfert volna benne :) Viszont nekem az 5 dkg cukor kevesnek bizonyult, sokkal jobb ize lenne kicsit edesebben.
(Elnezest az ekezetek hianya miatt, de Izlandrol irok:))

cshuba
cshuba Mon, 2015-04-06 13:10

Megkerdezhetem, hogy kenyersuto gepben probalta e mar valaki. Mindent bele es a gep osszedolgozza. Azon gondolkodtam, hogy kiprobaljam e.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2015-04-06 13:34

Szia!
Anyukám abban szokta dagasztani, és neki működik. Ha abban is akarod sütni, arról nem tudok mit mondani, arról semmi tapasztalat. Sőt, a vaj beledolgozása is kézzel kell hogy történjen, annyi "szeretgetés" kell neki. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

gandia
gandia Mon, 2015-04-06 09:51

Kedves Dakota! Kulfoldon èlek ès itt nincs kalàcs, èvek òta pròbàlom megsutni, keresve az otthoni ìzt,de nem sikerult.Most MEGTALA'LTAM! KOSZONOM! Nagyon finom szàlas pont olyan mint amire vàgytunk, kulon koszonet az elkèszìtès leìràsàèrt! Kellemes unnepeket!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2015-04-06 13:34

Szia!
Szuper, örülök neki! :) Én aztán tudom milyen jó a hazai íz ha távol vagy. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

cshuba
cshuba Thu, 2015-04-09 10:54

Koszonom a valaszt Dacota. Megcsinaltam de ugy ahogy leirtad. Nem tudtam kivarni a valaszt :)
Isteni lett, nekem nagyon izlett es gyonyoruen meg is kelt minden alkalommal. Nem csak Husvetra tokeletes.
Nekem csak a sutesnel kellett odafigyelnem. Valahogy nekem nagyon megsult a teteje hirtelen. A 200 fok tul magas volt. De nem egett meg. Letakartam es kicsit alacsonyabb fokon megsutottem. De a recept maga KIVALO.

Shasa
Shasa Sat, 2014-04-19 18:41

Kedves Dacota,

nagyon köszönöm a feltöltést, most vettem ki a kalácsokat a sütőből (kettéosztottam a tésztát végül :)), ígéretesnek tűnik! Nem mellesleg életem első kalácssütését neked köszönhetem, annyira tetszett a sztori anyukáddal, meg a "zalahusi-zalahusi kópé kölyök" nosztalgia, hogy mondhatni csak a "mese" miatt szántam rá magam a munkára :)

Még egyszer nagyon köszönöm a receptet, és kellemes ünnepeket kívánok neked! ^^

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2014-04-20 03:56

Kedves Shasa,
Nagyon örülök, hogy sikerült, remélem, ízleni is fog. :)
Szép estét és kellemes húsvétot!
Üdvözlettel,
Nóra

boszymanó
boszymanó Fri, 2014-04-18 14:59

Helló! Szeretném kipróbálni ezt a receptet nagyon megtetszett :) és azt szeretném kérdezni, hogy sima tepsiben vagy őzgerinc formában meglehetne e sütni?

boszymanó
boszymanó Sun, 2014-04-20 10:11

Helló! Köszike szépen a választ!Akkor majd beszerzek egy olyan formát és kipróbálom a receptedet mert nagyon tetszik! :) További szép napot! Kellemes húsvétot kívánok és sok locsolót! :)
Üdv.: Olga.

kovesine
kovesine / kovesine Tue, 2013-04-02 19:18

Húsvétra sósan készítettem, bár nem raktam bele sok sót, mégis azt kell mondjam a sonkához jobban ízlett mint a kenyér.
Ma pedig édesen mazsolával készítem.
Tényleg nagyon finom!!!

mlevay
mlevay Mon, 2013-04-01 22:03

Tartottam a kalacs-sutestol, korulmenyesnek tunt! De vegul olyan klasszul ment! Az eredmeny pedig magaert beszelt, mindenki odavolt tole:) Menetkozben tettem meg bele kicsi lisztet, a vajas resznel fakanallal dongoltem a tesztat. Vegul ket darab formaba tettem a tesztat, mert lattam, igen kiados lesz. Ahogy megkelt, orom volt nezni! A sutoben husz perc utan letakartam a kalacsokat sutopapirral, nehogy megegjenek felul, es valoban osszesen negyven percig sultek. Miutan elkeszultek letakartam oket, hogy megpuhuljanak. Nagy megkonnyebbules volt, es nagy siker. Koszonom szepen, a recept tortenete pedig kulon tetszett:)

enique
enique / enique Mon, 2013-04-01 19:00

Tökéletes recept. Szárított élesztővel is remekül működött, nagy siker volt.

lizzy73
lizzy73 Sun, 2013-03-31 19:34

Szia Nóra!
Megsütöttem én is, nagyon finom, foszlós, puha! Köszönöm a receptet! A férjem is :)
Lizzy

palmleaf
palmleaf Sun, 2013-03-31 08:11

Szia, megsütöttem a kalácsodat, és ISTENI lett! Nagyon köszönöm a receptet, olyan könnyű és tényleg foszlós lett, mint a mesében. Boldog Húsvéti Ünnepeket neked is!

hegde82
hegde82 Wed, 2013-03-27 18:09

Kedves Dacota!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy szerinted, ha este megdagasztom és beteszem a hűtőbe és csak másnap reggel sütöm meg, akkor is jó lesz? Ha igen, szerinted melyik fázis után tegyem hűtőbe? A fonás után?

Köszönöm előre is a válaszod!
Üdv,

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-03-27 18:22

Szia!
Az első kelesztés, a vaj beledolgozása után lehet hűtőben pihentetni, úgy már én is készítettem, de a fonás után nem mernék rá megesküdni. :)
Szép estét!
Üdv,
Nóra

hegde82
hegde82 Wed, 2013-03-27 18:37

Nagyon köszönöm a gyors választ! Megpróbálom így!
Neked is szép estét!
Üdv,

Melitke
Melitke Wed, 2013-03-13 22:24

Elkészült és isteni finom lett, húsvétkor jó párat el fogok készíteni a családnak, szépen masnival átkötve kapják majd!!! :D Köszönöm!!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-03-13 23:38

Szuper! :)
nagyon örülök neki!
kellemes húsvétot, és további jó sütögetést!
Üdvözlettel,
nóra

bertalango
bertalango Tue, 2013-03-26 16:45

Szia
Én először szólok hozzá. Szeretném megsütni a kalácsot, csak a dagasztással van gondom. Géppel is lehet dagasztani? nem a kenyérsütőben hanem a kézi dagasztóval?Várom válaszod.köszi
Marcsi

Melitke
Melitke Wed, 2013-03-13 13:15

Jaaaj, igen, pedig ki is írtam a receptes füzetembe!!! :D Ma lesz a főpróba, és ha ügyes leszek, akkor a család húsvéti ajcsinak is kap!!! :D Köszönöm a gyors választ!!! :D

Melitke
Melitke Wed, 2013-03-13 10:43

Kedves Dacota! Ha püspökkenyér formában szeretném készíteni a kalácsot, akkor azt is vajaznom kell? Még kezdő vagyok... :)

751
finomliszt 50 dkg
élesztő 30 g
tojássárgája 2 db
porcukor 5 dkg
vaj 80 g
1 kk
tej 3.5 dl
tojássárgája 1 db