Fahéjas cukros sütőben sült fánk recept

Fahéjas cukros sütőben sült fánk
Fahéjas cukros sütőben sült fánk
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (76)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tökéletes, abbahagyhatatlan fánkok forró olaj nélkül.

hozzávalók / 8 adag

Fánk

Fahéjas cukros bevonat

ajánlat

Remek alap különböző cukormázas változatokhoz is.

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: farsang, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sütőben sütött fánk, lyukas fánk, farsangi fánk olaj nélkül
Szólj hozzá!

elkészítés

Fánk

  1. Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű tésztát nem kapunk.
  2. Gyúrjuk a kezünk vagy egy robotgép segítségével egy 10 percig, majd tegyük egy kiolajozott edénybe, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen pihenni 1-2 órát, míg kétszeresére nem kel a tészta.
  3. A már megkelt tésztát helyezzük kilisztezett felületre, és egy sodrófa, de inkább a kezünk segítségével nyújtsuk ki kb. 2-2,5 cm vastagra. Nem szabad túldolgozni a tésztát! Csak egyszerűen lapogassuk el a kezünkkel, vagy egy egyszerű mozdulattal nyújtsuk ki.
  4. Szaggassunk kb. 8 cm széles korongokat, majd vágjuk ki a közepüket egy kisebb formával (kb. 2-3 cm). Helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire, akkora távolságra, hogy legyen helyük kicsit kelni, majd takarjuk le, és hagyjuk pihenni legalább egy jó negyed órát.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a fánkokat 8-10 percig, vagy addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Bevonat

  1. Keverjük össze a porcukrot annyi fahéjjal, amennyivel jónak gondoljuk. Ízlés dolga, én például nagyon fahéjasan szeretem, de tudom, hogy van akinek az már sok.
  2. Miután megsültek, hagyjuk pihenni a fánkokat pár percig. Közben olvasszuk fel a vajat, majd kenjünk meg őket, és forgassuk a fahéjas cukorba.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 201 320
elküldve: 276
receptkönyvben: 4 218
elkészítve: 307/307
Facebookon megjelent: 2

szakács

Szikszai Anna

Mióta szakács: 2013.08.21.
35 recept

Hozzászólások (76)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Agicka86
Gicka / Agicka86 h, 2015-02-09 19:25

Sajnos nekem is azt kell mondanom, hogy nem nagy szám. Igaz, hogy nem olajban sül, de ahhoz hogy finom legyen, rengeteg fahéjas cukorra van szükség. Mi nutellával ettük, úgy egész jónak mondható. Aki fánkra vágyik, annak tényleg nem ajánlanám.

dellamorte
dellamorte p, 2015-02-06 21:19

Kedves Anna!
Nekem sehogyan sem akart megkelni a tészta.. Hol ronthattam el? Melegen tartottam (radiátor mellett), de 3 óra után sem nagyon kelt meg, épp, egy picit. Élesztő friss volt.
Üdv

annalee
annalee cs, 2014-11-27 22:12

Ez valami mennyei, köszönöm szépen, Anna! Szerintem akinek nem ízlett, az valamit elronthatott a készítés során. Én nem tudok dagasztani a rossz csuklóm miatt, úgyhogy kenyérsütő gép 'tészta' programjára bíztam magam. Sokkal jobb, mint az olajban tocsogós, finom könnyű lett - és szerintem az amerikai fánkhoz semmi köze.

Kriszta7805
Kriszta7805 h, 2014-11-24 09:29

Sajnos tényleg semmi köze a fánkhoz :-( inkább a buktára hasonlít a tésztája. Nincs rosszíze, de ha fánkit vár az ember akkor csalódni fog.

zerlinetta
zerlinetta h, 2014-09-22 21:46

Szerintem nem kéne olyan magas lóról beszélni egyeseknek. Ezek az amerikai receptek NEM fánkok. Nem tudom, miért hívják magyarul fánknak. A fánk egy zsiradékban sült kelt tészta. Akinek tocsog az olajban, az rosszul készíti. Ha meg nem akar zsiradékban sült, hagyományos fánkot enni, ne egyen, de ne fikázza, esetleg mások szeretik. Ezt az amerikai süteményt is lehet szeretni, el lehet készíteni, de ne hívják fánknak. Arról nem beszélve, hogy olvastam eredeti amerikai donut-receptet, ami horribile dictu olajban sütést ír elő.

AlmondMilk
AlmondMilk szo, 2014-09-06 09:10

Az általatok ismer( kelttészta olajban kisütve) fánkhoz tényleg nincs köze. De Amerikàban viszont csak ezt ismerik, és mi tagadàs, sokkal finomabb és nem tocsog az olajban.

lakycic
lakycic h, 2014-07-14 07:13

Kedves Anna!
Nagyon megorultem mikor ratalaltam az olaj nelkuli fank receptjere.
Ezen felbuzdulva el is keszitettem, nagyon finom lett!!
DE ENNEK A RECEPTNEK SEMMI KOZE A FANKHOZ. Ugy hogy sajnos nekem es a csaladomnak csalodas volt. Tulajdon kepen ez egy linzer tesztahoz hasonlithato sutemeny.

BeneNiki
BeneNiki sze, 2014-07-09 15:34

Elkészítettem, de nekem csalódás volt. Az íze jó, de tényleg semmi köze nincs a fánkhoz és túl sok macera van vele túl pici adagért. Sajnálom, mert nagyon kíváncsi voltam rá és nagyon jól hangzott...

Crazed
Crazed h, 2014-04-28 16:08

Ma talaltam ra es meg is sutottem! Szuper a recept!
Teljesen mas az allaga, mint a hagyomanyos olajban sult fanknak, nekem ez sokkal jobban izlik es orulok, hogy lehet sutoben sutni.
Gaz sutoben keszitettem 3-as fokozaton. Kb. 20 perc volt a sutesi ido, felidoben megforgattam a fankokat, hogy mindket oldal barnuljon. Elegge felpuffadtak a sutesnel, es a kozepen a lyuk eltunt!

texybaby
texybaby / texybaby cs, 2014-04-17 12:02

Nagyon nagyon szepen köszönöm a receptet. Isteni lett, es egyböl megettem majdnem az egesz adagot, mivel a parom nem nagyon fankparti.

papp73
papp73 cs, 2014-03-06 17:26

Elkészítettem, és finom lett! Köszönöm a receptet! Az 5 sárgája helyett 2 db tojást tettem bele. Ne várja senki, hogy ez olyan legyen mint az olajban sült hagyományos verzió, nekem a "mekis-fánk" jutott róla eszembe, mert pont olyan állagú volt. Cukormázzal vagy csokimázzal bevonva tuti. Én biztosan elkészítem még. :)

frindli
Frindli / frindli szo, 2014-03-01 09:59

Olvasom, hogy egyeseknek nem jött be az íze. Hát nem tudom kinek milyen az ízlése?! Minden esetre én étcsokit olvasztottam, lazítottam kis vajjal, tejjel és azzal vontam be őket. Továbbá 1-2 napnyi hűtőzés is kiderült, hogy jót tesz neki, a legöregebb darabok voltak végül a legjobbak.
Csak dicsérni tudom!

frindli
Frindli / frindli szo, 2014-03-01 09:56

Szuper jó recept!
Egyáltalán nem volt megfelelő formám és akinek még nincs annak ajánlom: egy 10cm átmérőjű műanyag befőttes üveg kupak és egy ásványvizes (szentkirályi) kupak közepét kivágtam (hogy ott távozhasson a levegő) és ezekkel tökéletes méretű fánkokat tudtam szaggatni.
Köszi a receptet egy életre elmentettem!

Penge
Penge szo, 2014-03-01 08:58

Biztos bennem van a hiba, de a lègies, könnyű, èdes és főleg "finom" szót senki nem hasznàlta a jellemzèsère. Bele adtam mindnem, fontos vendègeknek sütöttem, ugy nézett ki mint a képen, guszta volt, de az íze, állaga!!!!! Pfffffff.

cumpus
cumpus v, 2014-02-23 17:52

Tudom, hogy én vagyok a hibás, minek dőlök be egy - már a címében is - hibásan írt receptnek. De azt hittem, ez tényleg fánk, vagy legalábbis afféle. Hát nem az. Nem tudom, minek nevezhetném, de igazából nem is akarom elnevezni, mert soha többet nem fogom megsütni, kár a hozzávalókért. Sajnos ez egy kifejezetten vacak süteményféle, vagy mi. Sajnálom.

Igazából érdekel, hogy akinek ez ízlett, annak milyen fánk élményei lehetnek?!

zsuzskapm
zsuzskapm sze, 2014-02-19 10:22

Nálunk nagyon bejött fánkként ez a légies, édes tészta. Tudtam, hogy nem olyan lesz, mint az olajban sült, szalagos társa, de ezt nem is vártam el, sőt örültem a habkönnyű végeredménynek, amit mi lekvárral fogyasztottunk. Már kétszer megsütöttem, másodszor tettem bele egy evőkanál rumot és egy kis citrom reszelt héját – igazán nagyon finom lett. Átolvasva a hozzászólásokat is, mindössze két tojás sárgájával készítettem.
Kedves Anna, köszönöm a receptet!
Zsuzsa

Szityike
Szityike / Szityike szo, 2014-02-15 19:34

Kedves Anna!

Nagyon köszönöm a receptet, mert mostantól csak ilyen fánkot fogok készíteni!
Isteni, habkönnyű és nagyon- nagyon finom! :)
Bár csak 3 tojássárgájából csináltam (ennyi volt itthon), de minden egyéb instrukciót követtem és egyszerűen mennyei lett!
Ez a mennyiség nálam 2 tepsire való lett, de szerintem holnap is elkészítem, mert abbahagyhatatlan!
Az első tepsiből már alig maradt, a második még most sül és nem biztos, hogy megéri a holnapot... annyi negatívumot fűznék csak ezek után hozzá, hogy ezt a receptet csak a súlyom fogja bánni (de az nagyon!), ha legközelebb is ilyen istenire sikerül! :)
Nagyon köszönöm még egyszer és ilyen szuper tapasztalatok után, mindenkinek ajánlom kipróbálásra!
Üdv, Szandi

newsee78
newsee78 sze, 2014-02-12 11:10

Szisztok,
Én a fánkot még nem sütöttem meg, de az biztos, hogy a címe miatt kattintottam a receptre. Nagyon érdekelt, hogy milyen az a fánk, amit fahéjas cukros sütőben kell sütni. :-) Szerencsésebb lenne a "fahéjas cukros fánk, sütőben sütve" név.
A recept amúgy szimpatikus még így is, hogy sokaknak nem sikerült, én ki fogom próbálni. Imádom a fahéjas dolgokat! :-)

Cambria
Cambria h, 2014-02-10 20:24

Ma én is megsütöttem, ..... de igazán nem ízlett, a tészta nagyon finom, sikerült is, de a fánkhoz szerintem semmi köze, inkább egy finom sült kelt tészta és kész.

Manolya
Manolya / Manolya h, 2014-02-10 09:40

Elkészítettem ezt a fánknak nevezett amúgy töltelék nélküli hókifli dolgot. Nem akarok senkit megbántani,de attól nem fánk vmi mert úgy néz ki, így bármilyen tésztát nevezhetek fánknak. Fánkot vártam, örültem nem kell olaj (közben mégis elrejtve a receptben) és sütőben süthető,de nem fánkot kaptam:( A tészta nem könnyű ahogy írod, gyúrható de nem könnyű egyáltalán! Tényleg nem bántani akartam ezzel a szakácsot, de nem értem hogy lehet egy recept ennyire népszerű ha az nem is fánk... és a nosalty ki is emeli, érdekes... Ebből látszik egy jó képpel minden eladható:(

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 szo, 2014-02-08 15:26

Az én sütőipari tapasztalatom is ezt igazolja,nem kell annyi tojássárga bele.Én kettővel sütöm,és így tökéletes az 50 dkg liszthez.A tojástól lessz nehéz a tészta,és másnap már kemény.Az enyémet még 3 nap után is lehet fogyasztani,főleg ha csokiba,vagy mázba van forgatva.De mindenki maga tudja.

rokszi60
rokszi60 p, 2014-02-07 00:15

Ma kipróbáltam. Az 1 dl tejjel nagyon kemény volt a tészta, alig akart összeállni, ezért több tejet kellett tennem bele. Így olyan lett mint egy jó kelt tészta. Én kristálycukrot használtam. A bevonathoz is.

beczecsilla
beczecsilla sze, 2014-02-05 20:30

Nagyon készültem a recept kipróbálására, s ma végre volt időm hozzá. Bár majdnem mindent a recept szerint csináltam, annyi, hogy porcukor helyett cukrot tettem, a fánk nem sikerült. Nem is kelt fel annyira nagyon, s az állaga a tésztának nem votl egyáltalán fánkszerű. Ízre nem lett rossz, de hogy nekem nem fánkom lett, hanem inkább teakeksz, az biztos. Kiváncsi lennék, hogy mikor összegyúrom a tésztát, milyen állagú kéne legyen. Nyulékony, kemény, vagy milyen? Köszönöm.

Fenyveske
Fenyveske cs, 2014-02-06 13:12

Hát.... én pont ugyanígy jártam.......Lehet, hogy a kelesztés után nagyon kinyújtottam....kb. 1cm-re :) De azért finom volt, csak fánkra voltunk ráállva:)

szaboadel
szaboadel sze, 2014-02-05 17:35

Kedves Anna!
Szeretném megkérdezni, hogy ez a recept elkészíthető-e az un. amerikai fánk-
sütőben (hasonló a muffinsütőhöz, csak a közepén kerek kivágás van).
Azaz igazság, hogy ehhez a sütőkhöz ( 3 féle méretű) kaptam recepteket, de
sajnos úgy eltettem, hogy nem találom.
A fánk receptjét elmentettem, ki fogom próbálni.
Üdv. további szép napot kívánok: Adél

Szikszai Anna
Szikszai Anna / Szikszai Anna sze, 2014-02-05 17:36

Kedves szaboadel,

Véleményem szerint igen, én is abban terveztem készíteni, csak nekem nincs. :) Ha esetleg kipróbálod, akkor kérlek számolj be a tapasztalataidról!

Nensy
Nensy sze, 2014-02-05 15:56

A hétvégén szeretném kipróbálni. Olvasgattam a hozzászólásokat és feltünt, hogy többet írják, hogy nincs "igazi" fánk íze. Azt gondolom - ez egyenlőre csak sejtés - hogy ez nem feltétlenül a sütés módjától van, hanem azért, mert nincs benne rum/rumaroma. Többször készítettem már fánkot hagyományos sütési móddal, egy alkalommal volt egy új recept, amiben nem volt rum. Egyáltalán nem volt "igazi" fánk íze, pedig a tészta hagyományos volt és sütési mód is. Hét végén elkészítem a Te receptedet hozzáadott rum ízesítéssel és referálok.

mjudti
mjudti v, 2014-02-09 21:05

Sztem semmi koze semmifele rumhoz. Anyam sose tett bele, megis igazi fankize volt. A fank tesztajanak van egy jellegzetes allaga es igenis a sules kozben felszivott olaj is nagyban hozzajarul az osszhatashoz. Ketsegtelenul finom ez a suti is, de az,h hasonlit a fankra attol meg nem a hagymanyos fank. Mas. Almat kortevel nem lehet osszehasonlitani.......

Nensy
Nensy h, 2014-02-10 10:01

Igen sajnos egyet kell értenem Nem jött be a sejtésem. Amúgy finom volt és írtó helyesek lettek, direkt meghagytam 3 db-ot, hogy le tudjam írni milyen másnap. Ugyanolyan volt, nem rogyott össze, nem keményedett meg. Hát igen, tetszik nem tetszik a fánk olajban sütve az igazi. Nem véletlenül lett az úgy kitalálva. A mai kor pedig már annyi alternatívát kínál olajban sütéshez is (kókusz-, pálma olaj). Azért nem kell ebbe a receptbe sem csúfot verni, csak ez nem fánk. (a rumos véleményemhez viszont ragaszkodom :-D).

Nosalty.hu
Nosalty.hu h, 2014-02-03 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.02.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

édessüti
édessüti v, 2014-02-02 13:39

Ez volt ma az ebéd,egy jó kis lencseleves mellett és nagyon-nagyon finom.Már csak 1-2 darab van belőle.Nálunk mindenki azt mondta,hogy 5*-os recept. :).Szépen megkeltek, utána pedig könnyű volt dolgozni a tésztával.Az íze nem a hagyományos salagosfánka emlékeztet, szerintem ezt ne is várja senki.Inkább a cukrászdákban kapható színes-mázas (rózsaszín,barna...) fánkokra, csak annál fényévekkel jobb :D

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2014-02-02 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.02.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

cudaraszpik
cudaraszpik p, 2014-01-31 13:11

nagyon jó lett, de szerintem a fánkhoz egyáltalán semmi köze! kelt kis puffancsok lettek! az ízük finom de nem fánk. persze lehet hogy én rontottam el valamit vagy csak íz ízlésem más! nem tudom! :(

Aurélia
Aurélia / Aurélia szo, 2014-02-01 10:40

Hasonló az én tapasztalatom is. Finom, de engem leginkább valami piskótaféle-ízre emlékeztet, valószínűleg a töménytelen sok tojássárga miatt. Tejből így is még + fél decit hozzá kellett tennem, hogy egyáltalán meg tudjam gyúrni. A végén a vajas kenegetés már majdnem annyi zsiradékot jelent, mintha olajban sütöttem volna... de írja is a szerző, hogy amerikai konyha. Itt egyből kiderül, hogy az egy másik (íz) világ. :))

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2014-01-30 02:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

395