Ecetes uborka Csiki Piroskától recept

Ecetes uborka Csiki Piroskától
Ecetes uborka Csiki Piroskától
40 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A 7-8 cm-nél nagyobb uborkákat hosszában négybe behasítom, üvegbe rakom. Ezt már csak leforrázom az előkészített lével, és utána száraz dunsztba teszem. Nem használok semmi tartósítószert, mégis mindig megáll.

Mivel saját termést teszek el, részletekben teszem, ahogy terem. Egyszerre a fent leírt adag levet vegyítem meg, a következőnél változtatom a cukor és só mennyiségét a 30 és 50 dkg között. Az üvegen feltüntetem a mennyiséget, így a család minden tagja megtalálja a neki megfelelő ízharmóniát.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi csemegeuborka, savanyúság házilag, házi készítésű ecetes uborka
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet a sóval és cukorral felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, amikor újra felforr, belerakunk annyi megtisztított és megmosott uborkát, amennyit a lé ellep.
  2. Átforgatjuk, hogy minden oldala átmelegedjen, kb. 2 percig hagyjuk benne, majd szűrőkanállal kiszedjük, és beletesszük a következő adagot. Az átmelegedett uborkát szorosan egymás mellé üvegbe rakjuk, közepébe tesszük a tormát, kaprot és csombort.
  3. Amikor az összes uborka üvegbe került, az ecetes levet még egyszer felforraljuk, és az uborkára töltjük.
  4. Beletesszük a borsot és a mustármagot, lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük. Kihűlésig ott hagyjuk.
  • elkészítettem: 41 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 46 940
elküldve: 18
receptkönyvben: 356
elkészítve: 15/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
215 recept
hirdetés

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cicmic
Cicmic szo, 2012-07-21 14:22

Kedves Piroska!

Mekkora üvegre szól ez a mennyiség? 5 l? Az ecet tényleg 1 liter, jól látom?
Üdvözlettel, Cicmic

csikipi
Csiki Piroska / csikipi szo, 2012-07-21 18:24

Kedves Cicmic!
Nem 5 l, hanem 5 kg uborka, 2 l víz, 1 l ecet. Tehát 2 rész víz, 1 rész ecet. A cukor mennyiségén lehet változtatni ízlés szerint. Nem tudom megmondani az üveg méretét,mert a levet megvegyítem egyszerre, de ahogy terem a kertemben az uborka úgy teszem el kisebb, nagyobb üvegekbe. Attól is függ, hogy milyen tömötten rakod az uborkát az üvegbe. Üdv. Piroska

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2012-07-13 07:39

Szia Ancikám!
Ritkábban látlak mostanában, pedig várom a nagyszerű receptjeidet, úgy látszik a Nagymama nagyon elfoglalt. Puszi: Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci p, 2012-07-13 11:23

Szia Piroskám !
Most nekem is hozzák az ebédet, de lassan visszaveszem a konyhámban a fakanalat.
Most én vonultam félre egy kicsit, térd protézist kaptam és most kezdem terhelni
fokozatosan. Lassacskán jövök !Puszi: Anci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2012-07-13 14:22

Ancikám, nem gondoltam, hogy neked van problémád, nagyon sajnálom, remélem már jobban vagy. Gyógyulást kívánok és vigyázz nagyon magadra. Puszi, Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci szo, 2012-07-14 14:52

Kedves Piroskám !
Nagyon jól esnek a kedves szavaid.
Köszönöm, szépen javulok.Inkább most vigyázok rá,
mint akkor, amikor már késő !Sokat pihentetem
és lassanként terhelem, szépen haladok a cél felé.
Szép napokat kívánok neked, puszi: Anci

Boribon
Boribon / Boribon cs, 2012-07-12 02:04

Nagyon koszonom a receptet!! Vegre egy tartosito nelkuli recept! Mar regota vagtam savanyu uborkara, mivel itt nem lehet kapni, de tartositoszert sem lehet kapni, igy egeszed idaig meg csinalni sem tudtam. Par kerdesem lenne, mivel meg soha nem tettem el semmit. A 3. pontban az uveg nem fog szetcsattani, ha forro levet ontok bele? Es a szaraz dunsztot hogy kell pontosan kesziteni? Pledbe bugyolalni az uvegeket? Meddig kell benn tartani, orakig vagy napokig? Koszonom elore is a segitseget es szep napot!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi cs, 2012-07-12 08:04

Kedves Boribon, az üvegbe előzőleg belerakom a meleg uborkát ettől az üveg annyira felmelegszik, hogy mikor beletöltöm a forró levet nem hasad el. Utána rögtön lezárom az üveget, ha szükséges letörlöm, a plédre mindig teszek újságpapírt, vagy valamit, hogy véletlenül se kenje össze. A plédet felhajtom, hogy minden oldalról, jól be legyen takarva és addig hagyom amíg kihűl. Ez legalább egy fél nap. Kívánok jó munkát.

571