Tofubolognai, szójapárizsi, szejtángyros – húsos fogások vegán változatát kóstoltuk

Tombol a veganuár! Hogy mi az? Volt műanyagmentes július, borotválkozásmentes november, az internet pedig most azzal borzolja a kedélyeket, hogy vegán januárt hirdetett.

A vegánság térhódítása az utóbbi időben elvitathatatlan. Már szinte minden hipermarketben találni legalább egy hűtősort, amit "tejtermékek" és szejtán-, tofu-, kókusz- és szójakészítmények tarkítanak, amik között nem egy tényleg zavarbaejtően emlékeztet állati eredetű társára.

Balról: szejtángyros, magtejes zabkása, szójavirslis hot-dog, tofubolognai, szója"tejfölös" borsófőzelék, melegszendvics növényi sajttal

Bár nem hiszem, hogy bizonyos húsos fogások hiányoznának azoknak a meggyőződéses vegánoknak, akik sose ettek ilyesmit, de tény, hogy aki frissen tér át eme étkezési vallásra, mondjuk kényszerből, annak hiányozhatnak a húsos ízek, amiknek vegán reprodukálása bizony feladja a leckét. Azonban van megoldás!

Egy jó bolognai vagy sarki gyros elkészítése már egyáltalán nem lehetetlen, ha az ember úgy dönt, nemhogy húst, de semmilyen állati eredetűt nem eszik. De az ízük vajon milyen? Erre kerestük a választ...

...NÉZZÉTEK A VIDEÓT:

Résztvevőink közt megoszlik a húsevők és nem húsevők aránya. Szerkesztőségünkben senki nem vallja magát vegánnak, de többen is vannak, akik különböző ételallergiájuk miatt vagy a kihívás kedvéért félveganizmusba kényszerültek (például teljesen tejtermékek és tojás nélkül élnek). VISZONT esetükben sose hallani szó szerinti kényszerről: inkább kreatív feladatnak élik meg a vegán ételek kitalálást és készítését. Kis odafigyeléssel mindent be tudnak szerezni ételeikhez, és megrögzött húsevő létemre szívemből mondom, baromi jókat esznek:

Na de milyenek voltak a vegán húshelyettesítők?

A videóban kóstolt ételekről viszont összességében negatív volt a vélemény. Míg egy jó vegán (azaz inkább zöldséges) ételt könnyű készíteni, addig egy meglévő húsost reprodukálni nehéz. Az ilyen-olyan helyettesítőkkel létrejött végeredmény inkább egy teljesen új ételnek minősül, és nem egy meglévő vegán alteregójának. Ha húsevő voltál, de már nem lehetsz az, akkor természetesen korrektek és elfogadhatóak az általunk kóstolt fogások, de a szerkesztőség tanácsa alapján azt kell mondanom, hogy húshelyettesítők közül inkább próbálkozz full extrás találmányokkal, vagy használj növényi alapot, zöldséget, ehhez adunk pár elérhető tippet:

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?