Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejtrüffel

Tejtrüffel
Tejtrüffel
25 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dédmamámtól kaptam egy tábla tejcsokit. Igen ám, csakhogy a szabályt erősítő kivételt, a Milkát leszámítva a család egyik tagja sem eszi a tejcsokit. Legalábbis magában. Úgyhogy úgy döntöttem, készítek belőle valamit. De mivel sütibe sütni is csak étcsokit szeretek, végül a trüffel mellett maradtam (bár be kell ismernem, hogy étcsokival biztosan ez is finomabb lenne). Némi keresgélés után szokás szerint úgy döntöttem, hogy nekem nem felel meg egyik recept sem, nekem mindenképpen gyártanom kell egy sajátot. Úgyhogy kitaláltam, hogy én „tejtrüffelt” csinálok, ha már tejcsokival állok neki. Ezt úgy gondoltam kivitelezni, hogy valami tejporos tölteléket varázsolok hozzá. Aztán „Csak nem lesz rossz, ha ennyi cukor és vaj van benne”-alapon nekiláttam. És kivételesen szinte maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel.

hozzávalók / 6 adag

A csokis trüffelhez

A tejkrém töltelékhez

ajánlat

Ugyan ennél már csak az lenne kalóriadúsabb, ha magában kanalaznánk az olvasztott vajat (egy db amúgy kb 60-70 kalóriát tartalmaz, ami amúgy nem is olyan sok, lévén, hogy csokigolyóról van szó), de én mégis ajánlám azoknak, akik vigyáznának a vonalaikra: megeszel egyet, és utána egész nap nem vágysz édességre.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejszínt összekeverjük a rummal, majd egy kisebb lábosban felmelegítjük, ebben olvasztjuk meg a vajat, majd az apróra vágott/tört csokit.
  2. A tűzről levéve kihűtjük, majd, hogy jobban lehessen vele dolgozni egy kb. 20 percre hűtőbe, esetleg mélyhűtőbe rakjuk.
  3. A tejkrémhez a vajat teljesen folyósra olvasztjuk, összekeverjük a vaníliás cukorral és a kávékrémporral, és addig keverjük, amíg meg nem szűnnek benne a szemcsék. Ezután ezt is teljesen kihűtjük, és addig tartjuk hűtőben/mélyhűtőben, amíg majdnem megkeményedik.
  4. Az immár feldolgozásra alkalmas állagú tejkrém masszából kicsi golyókat formázunk (kb. 30 db lesz az adagból), melyeket belegyúrunk a trüffelbe. Hűvös helyen tároljuk, ha esetleg nem fogyna el készítés közben.;)
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 408
elküldve: 4
receptkönyvben: 110
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahejja

Mióta szakács: 2012.10.29.
13 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, Valentin-nap
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejporos trüffel, tejes trüffel, töltött trüffel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bobóci
bobóci Mon, 2018-12-10 13:54

Fogalmam sincs, hol a hiba, de nálam jelenleg a pulton áll a folyékony csokikrém és a darabos tejkrém, amihez a megadott mennyiségű vajhoz jóval több tejport is tettem, mert így is az olvadt vajban úszkált csak a túrószerű állagú tejporos zsiradék. Gondoltam, hátha majd a hűtés jót tesz neki, így kitettem egy fél órára az erkélyre (10 fok van kint). Mindkettő kellőképp megszilárdult, a fehérből 15 golyócskát tudtam formázni, de ahogy nyomtam össze, folyt ki belőle a zsír. A csoki közben a szobahőmérsékleten folyós lett, így a golyókat csak "úsztatni" tudtam benne, majd meghempergettem kakaóporban, de sajnos ez így sem kezelhető. Nem tudom, mit kellett volna máshogy, ha legalább a kettő komponens közül az egyik sikerült volna, kísérleteznék még a másikkal, de így inkább azon jár az eszem, hogy hogyan lehetne megmenteni a csokikrémet valami máshoz.

268
tejcsokoládé 125 g
vaj 25 g
habtejszín 70 ml
rum 1 ek
tejpor 20 g
vaj 50 g
vaníliás cukor 2 csomag