Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lányok, akiket úgy hizlalnak, mint a libákat - és ez sajnos nem vicc

Mauritániában azok a lányok találhatnak maguknak "jó férjet", akik meglehetősen túlsúlyosak - ennek érdekében akár akaratuk ellenére is etetik őket. 

A francia gavage szó azt jelenti, hogy "libatömés, kényszertáplálás". Mauritániában, ebben a nyugat-afrikai országban ez a szó sok fiatal lány valóságát jelenti. Azokat a lányokat, akik - meglehetősen fiatalon- "eladó sorban" vannak, hihetetlen mennyiségű édes és magas szénhidráttartalmú étel elfogyasztására kényszerítik.

A lányoknak nem egyszer 16 ezer kalóriányi ételt kell magukba erőltetniük.

Ez sokuknak komoly szenvedést jelent, ráadásul az így kialakult túlsúly valódi egészségügyi kockázatot is jelent. Cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek is lehet a lányok "hozománya" - mondta Youma Mohamed emberi jogi aktivista a Thomson Reuters Foundationnak. Vannak lányok, akik 140, 200 kilogrammot is el tudnak érni. Mivel sok család igen szegény, a saját szájuktól vonják  meg a falatot a szülők, akik szeretnék "jól" kiházasítani a lányukat. 

Souadou Isselmou hét évesen kénytelen volt elviselni azt, hogy sűrű, magas kalóriatartalmú kásával és zsíros kuszkusszal tömik a szülei.

Anyja rendszeresen egy zrik nevű italt diktált belé, ami tej, cukor és víz keveréke - ez elvileg segíti az étel felszívódását. Volt, hogy zsírban és vajban egy teljes bárányt megfőzött neki az anyja, amit egy hét alatt meg kellett ennie. 

A lányt 13 éves korában férjhez adták az unokatestvéréhez, és egy évvel később meg is szülte az első gyermekét. A most már a negyvenes éveiben járó asszonynak 2-es típusú cukorbetegsége van. 

Sok szülő a Szahara mélyén fekvő táborokba küldi a kislányát, ahol csak egyetlen dologgal törődik mindenki: hogy a gyerek minél gyorsabban szedje föl a plusz kilókkal.

A 14 éves, sportos Tijanniyát sokszor veréssel fenyegetik, ha nem akar enni, de a táborban dolgozó asszonyok a saját hányását is megetetik a lánnyal, ha a gyomra már nem bírja befogadni a rengeteg zsíros ételt. 

Szerencsére a városiasodott vidékeken már kihalóban van ez a szokás, de a falvakban még mindig nagyon népszerű. 2003-ban a kormány lépéseket tett annak érdekében, hogy visszaszorítsa a kényszeretetést, de a 2008-ban hatalomra jutott katonai kormányzat a hagyományokhoz való visszatérést tekinti a legfontosabbnak, így egyre több kislányt kényszerítenek újra hízásra. 

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Tévedés tévedés hátán - ezt gondolják a külföldiek a magyar ételekről

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

libaláb
libaláb Wed, 2018-09-26 16:30

Ugye nem fogtok a többi sötét állat barbár szokásairól cikksorozatot indítani? Nincs is annál jobb, mikor két recept közt saját hányásukat evő kamaszokról olvashatok, bár talán egy klassz kis csiklócsonkolás esetleg verné ezt a cikket.