Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

6 ok, ami miatt a skandináv lakások a legszebbek

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan...mondhatnánk mi is, csak ezúttal a skandinávokra. És a lakásaikra. Mitől olyan irtó letisztult, rendezett mindegyik?

Ugyanez a kérdés izgatta az apartment therapy stábját is, akik két skandináv interiordesign-szakértő véleménye alapján állították össze cikkjüket, amely 6 pontba szedi, miért is olyan csodásak a skandináv otthonok.

Az egyik szakértő Niki Brantmark volt, többek közt a My Scandinavian Home bloggere, illetve Rebecca Thandi Norman, a Scandinavia Standard blog egyik alapítója.

1. N I N C S   C I P Ő

A skandináv országokban nem viselnek cipőt a lakásban, szigorúan kint hagyják az ajtó előtt. Bent inkább zokniznak vagy papucsoznak, sőt, sokszor még a vendégek is visznek "benti cipőt". 

2. F É N Y,  F É N Y,  F É N Y

Mivel a napsütéses órák száma télen finoman szólva is kevés, az északi lakosok - a depressziót is okosan kikerülve - tudatosan sokat foglalkoznak a világítással, a fényekkel, a lámpákkal a lakásban. Minden a fényen múlik - a rengeteg fényen, hogy télen is legyen, ami élhetővé teszi az otthonukat.

3. T I S Z T A S Á G

A masszív téli sötétség ellenpontozásaképp nyáron eléggé erősen és sokat tűz a nap - megvilágítva minden egyes koszos, poros pontot a lakásban. Szóval az északi emberek saját bevallásuk szerint igen komolyan veszik a takarítást. Mondjuk egy ilyen letisztult, gyönyörű, sosem túlzsúfolt lakásban még kedvünk is lenne.

4. N I N C S   SZ Ő N Y E G

Az északiak nem igazán szeretik a szőnyeget, a faltól falig tartó padlószőnyeget pedig végképp nem. Nehezen tisztíthatóak, feleslegesek szerintük, így inkább a parkettára, hajópadlóra, csempére szavaznak, ezeket feldobva egy-egy kisebb (rongy)szőnyeggel, amiket a szabadban is könnyen kirázhatnak.

5. N E M   GY Ű J T Ö G E T N E K

A legtöbb skandináv otthonban nincs beépített szekrény, spájz, semmi olyan alkalmatosság, ahol az ember felhalmozhatja a kacatjait. Sokunknak ez elképzelhetetlen, mert ugye hova is kerülnek akkor a dédi porcelánja vagy nagymama pohárkészlete...de náluk ez ismeretlen. Minimalizmus, kevés polc, kevés tárgy.

6. A   K E V E S E  B B   T Ö B B

Ami ebből következik, az az, hogy a gondolkodásuk is más. A kevesebb több. Hiszik, hogy nincs szükségünk tárgyakra, felesleges dolgokra magunk körül - így a rend, a tisztaság is megmarad. Win-win.

Ezt láttad már az ízHUSZÁRON?

Ismerkedj meg a világ legdrágább kávéjával!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!