Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

2 magyarázat, ami miatt LUK van az amerikai fánkok közepén - te melyiknek hinnél?

A nagy amerikaifánk-kérdés: ki tette oda a lukat a közepére és miért? Magyarázat következik!

Nálunk a fánk duci, és közepén általában baracklekvár dagad, de üresen is imádjuk, szalaggal az oldalán - és akkor a csörögéről nem is beszéltünk. De Amerikában, ahol minden második (rendőrős) filmben megjelenik (gondoljunk mondjuk a Twin Peaks Cooper ügynökére vagy Homer Simpsonra), és a gasztro tartalmú online oldalaknál is dobogós tematika, lyuk tátong a közepén. Hogy miért? Lássuk. 

A helyieket is érdekli a téma, olyannyira, hogy a fánkról könyv is íródott, például Michael Krondl: The Donut: History, Recipes, and Lore from Boston to Berlin című fánkbibliája, a következő magyarázatok is tőle származnak:

L U K - M A G Y A R Á Z A T O K

1.) Hanson Crockett Gregory

Az első feltételezés 1916-ig visz minket vissza. Ekkoriban készült ugyanis egy interjú egy bizonyos Hanson Crockett Gregory-val a Boston Postban, aki tulajdonképpen a fánk feltalálójaként utal magára. Hosszan fejtegeti, hogyan pattant ki a fejéből a lukas fánk jelensége 1847. június 22-én, mikor egy hajón dolgozott 15 éves korában.

Az ok: lyukkal a közepén sül át a legtökéletesebben !!!

A Gregoryval készült interjút az újságok annyira felkapták, hogy gyakorlatilag sztárt csináltak belőle. Bár felmerül némi gyanú, hogy nem feltétlen kell elhinni egy 85 éves egykori tengerész minden szavát, na de mindegy is. Még szobrot is állítottak neki!

Ahogy telt az idő, egyre nagyobb népszerűségre tett szert a fánkozás Amerika-szerte, ezen belül is a FÁNKTUNKOLÁS, azaz a dunking! Mert hogy a Dunkin' Donuts neve ezt jelenti. Mindenki kávéba, tejbe, kakaóba, forrócsokiba tunkolta a fánkját, ami szerintünk újabb magyarázat lehet a lukra - egy lukas fánkot kisebb darabokra tépve könnyebb a mártogatás. A National Dunking Association (létező szervezet!) 1941-ben még vitát is indított: ki tette a lukat a fánk közepébe...?! És náluk is ez a 2 opció merült fel...

2.) A nyíllal átlőtt fánk

Gregory kapitány személye mellett felmerült egy másik megoldás is, az indián Wampanoag Törzs törzsfőnök, Chief High Eagle (Magas Sas) története. E szerint a sztori szerint az indián törzs egyik tagja éppen egy kezében fánkot tartó (!) letelepedőt üldözött, majd aranyosan meglőtte egy nyíllal, ami a fánkot találta el, és lukat lőtt a közepébe.

Az utókor végül Gregory kapitány verzióját választotta, de ki tudja, mi az igazság!

Nézzétek meg mindezt videón is:

Ezt láttátok már az ízHUSZÁR-on?

Természetes és mesterséges aromák. Mi a különbség valójában?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!