Feng shui helyett a wabi sabi a menő – rendezd be így a lakásod!

A „wabi-sabi” egy japán kifejezés, amely lényegében annyit jelent, mint megtalálni a szépséget a tökéletlenségben. Erre tudatosan is törekedhetünk, de akár rá is segíthetünk, ha eme keleti filozófia szerint rendezzük be otthonunkat.

A wabi sabi alapja a természet és az egyszerű szépség iránti mély tisztelet. A wabi arra utal, hogy alázattal és egyszerűen kell élni, miközben egyek vagyunk a természettel, míg a sabit úgy határozzák meg, hogy képesnek kell lenni elfogadni mindennek az életciklusát úgy, ahogy van, a hibáival együtt.

Legyünk következetesek

A wabi sabi alapját, otthon sem nehéz interpretálni: legyünk nagyon figyelmesek és következetesek, amikor dekorációt választunk, mert minden egyes tárgy meghatározza, hogyan szeretnénk élni az életünket.

Válasszunk minőségi kiegészítőket, amik ellenállnak az időnek és személyiséget kölcsönöznek a térnek. Ilyen például egy kézzel faragott, tömörfa vágódeszka vagy edényalátét.

Személyes kötődés

Csábító lehet, ha fényes, új tárgyakkal operálunk egy helyiség átalakításakor, de nem biztos, hogy okos dolog. Akár egy feltűnő műalkotásról, akár gyermekünk kézzel fonott vázájáról van szó, a tudatosan kiválasztott kincsek örömet okoznak számunkra és inspirálnak. Sokkal hitelesebb, ha egy-egy dekorációs elemhez érzelmek is fűznek minket, ráadásul egyedi arculatot is adnak a környezetnek.

Természetes anyagok

A wabi sabi filozófia központjában az aszimmetria, az egyszerűség és az intimitás áll.

Más szóval, a wabi sabi elutasítja a tökéletességet és inkább a természetesre, a valódira összpontosít.

Ezt a gondolatmenetet mi is követhetjük, ha beköltöztetjük a természetet otthonunkba, például növényekkel és más természetes anyagokkal.

Ágyazzunk be

Az ágy bevetése fontos napi feladat. Nem kell tökéletesen ránctalanra hajtogatni a takarót, de csökkenthetjük a szemünket zavaró rendetlenséget, és kipipálhatunk egy feladatot a házimunkából.

Tegyük hangulatossá a teret

Az otthonunknak olyan helynek kell lennie, ahová kényelmesen be szeretnénk kuckózni, ha arra van szükségünk, hogy elbújjunk a világ elől. A párnák és takarók növelik a szívet melengető, hívogató érzést, így tökéletes kiegészítői a wabi sabi ihlette enteriőrnek. Tekintsünk rituáléként a reggeli kávé vagy tea elfogyasztására. Gyújtsunk füstölőt, fessünk, rajzoljunk, vagy olvassunk könyvet.

Vászont válasszunk

A mosott vászon nagyszerű kiegészítője az otthonnak akár ágyneműként, konyharuhaként vagy terítőként, mivel természetes, de mégis elegáns stílust kölcsönöz otthonunknak, ami összhangban áll a wabi szabival.

Értékeljük a tökéletlenséget

Ne aggódjunk a legújabb trendek miatt, ne próbáljunk tökéletességre törekedni. Ne aggódjunk a törések, repedések vagy foltok miatt. A wabi sabi szerint ezek az apró hiányosságok a nyugalom és az élet megbecsülését jelentik. Ne tekintsük ócskaságnak a festetlen, nyers kerámiákat, a kőtálakat és kopár ültetvényeket, a törött fogantyújú edényeket, amelyek idővel egyre patinásabbak lesznek.

Forrásaink voltak.


Még több lakberendezés:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek