Vodka az extrémeknek

Néhány úttörő elkezdte feszegetni a vodka határait, és a jellegzetesen semleges ízt meglepően ízletesre cserélte. Következzenek az eredmények!

Azt hiszem, senkinek nem újdonság: az eredeti vodka tipikusan színtelen, szagtalan és semleges ízhatású szeszes ital, néhány gyártó azonban újragondolta a dolgokat, és megpróbált többet kihozni belőle - és most ne a különböző gyümölcsaromás változatokra gondoljunk.

Tad Dorda, a lengyel Chopin gyár vezérigazgatója elmondta: „míg a whisky esetében megőrizzük az ízkaraktert, a vodkánál azon van a hangsúly, hogy elhagyjuk." Hogy megmutassa, milyen erőteljes is lehet a vodka íze, Dorda megalkotta Single nevezetű sorozatát, melynek mind a négy darabja lélegzetelállító, csak egy összetevőből készül (burgonyából, búzából vagy árpából), és csak egyszer szűrik - a fiatal burgonyából készülő Single vodkák konkrétan étcsokoládéra emlékeztetnek, a búzából kinyert változat pedig inkább egyszerűbb, "földes" aromát hordoz. A standard Chopin vodkát ezzel szemben négyszer szűrik át, és a Single-ökhöz képest ízhatásra eltörpül.

1. Napa Vodka Vintage Reserve; 2. Hophead Hop Vodka; 3. AO Vodka; 4. Chopin Single Young Potato Vodka; 5. Karlsson's Gold Vodka F. Martin Ramin/The Wall Street Journal, Styling by Anne Cardenas

  1. A svéd Karlsson két limitált példányszámú vodkafélét alkotott: a Batch elnevezésű sorozat mindegyikét az adott burgonyabetakarítási szezont jellemző egyedi címkével láttak el. Ezek egyszer szűrt, kifejezetten édes vodkák. A gyűjtőknek érdemes beszerezni egy üveggel, csak hogy tudják, milyen szélsőségekre is képes egy üveg vodka.

  2. Az AO Vodka újdonságnak számít Amerikában: ez tulajdonképpen egy japán rizs alapú vodka szintén kissé édeskés ízhatással, míg a Napa Vodka Sauvignon Blanc szőlőből készül, inkább gyümölcsös illatú, és a szintén gyümölcsös brandyhez, az 'eau de vie'-hez hasonlít.

  3. A New York-i Hudson-völgyben készülő COMB egy méz alapú vodka buja almás beütéssel. A Vermont White pedig egy gazdag, édes vodkaféle, melyet tejcukorból desztillálnak, és főleg a White Russian koktélokhoz ajánlják.

  4. A Hophead Hop Vodka 45%-os, és hívhatjuk a sörimádók vodkájának - szuperillatos és ízes, némi grapefruitos-füves-virágos beütéssel. Igen közel áll a ginhez.

  5. A Karlsson Arany Vodkája 40%-os alkoholtartalmú. Svéd burgonyából készül, egyszer desztillált, szigorúan szűretlen, ízében kissé földes, sőt, a szarvasgomba és a bors aromája is visszaköszön benne. Ebből készíteni a Bloody Maryt-t tökéletes választás.

A Karlsson szeszesital gyártó cég feje, Christian Gylche elmondása szerint jelenleg a vodkakészítés központjában a hordós érlelés áll (csak úgy, mint a whiskyknél.) Ennek megfelelően az Absolut piacra is dobta tölgyfa érlelésű, 'Absolut Amber' fantázianévre hallgató vodkáját, amelyet a duty-free shopokban már be is szerezhetünk, de a Karlsson is tervez hasonlót. Mivel a fahordó egyedi ízt, színt és aromát kölcsönöz a szeszes italoknak, felmerül a kérdés, hogy ezek az újkeletű vodkák a szó szoros értelmében nevezhetők-e még vodkának? Egy biztos: a gyártók szívesen feszegetik a határokat.

(via: online.wsj)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.