A világ legnépszerűbb salátája

A világ legnépszerűbb salátája, mégis kevesen készítik autentikusan. A Konyhafőnökben most párbajfeladat volt a Cézár-saláta. Te tudod, hogyan készül valójában?

A Cézár-salátáról sokan még ma is azt hiszik, hogy összetépkedett jégsaláta csirkemellel, majonézes öntettel és némi sajttal felszolgálva. Rosszabb esetben még paradicsom vagy uborkakocka is kerül mellé. Az igazi Cézár-salátában ezek közül az alapanyagok közül egy sem található meg. Abban ugyanis római saláta, tojássárgája, olívaolaj, szardellafilé, só, bors, fokhagymás kenyérkocka és némi parmezánforgács van.

Cézár-saláta Mercedestől

A salátának nincs semmi köze Rómához vagy Cézárhoz, ahogy azt sokan hiszik. A legenda szerint Caesar Cardini találta fel, pontosan 1924. július 4-én. Honnan tudni ilyen pontosan? A Tijuanai étterem séfjének aznap rohanós munkanapja volt. Az amerikaiak függetlenségi napján mindenki ünnepelni szeretett volna, az alkoholtilalommal sújtott Amerikában azonban nem volt lehetőség olyan módon megünnepelni a nagy napot, ahogy szerették volna. Így aztán hatalmas tömegek vették az irányt Mexikó felé, hogy ott kedvükre ihassanak. Tijuana elég közel van az amerikai határhoz, így a helyi hotelek tömve voltak vendégekkel. A fogyó készletek láttán Cardini ahelyett, hogy kétségbe esett volna, összedobta ezt a pofonegyszerű salátát, és mindenkinek az asztalánál készítette el. A Cézár-saláta azóta is az Egyesült Államok és a világ egyik legnépszerűbb salátája, még akkor is, ha sokan sajátosan értelmezik a receptet.

Ezeket olvastad már?

Az eredeti recepten lehet kicsit alakítani, van, aki tesz hozzá fokhagymát, van, aki worchestershire szósszal bolondítja, és van, aki kihagyja belőle a mustárt, esetleg lecseréli a dijonit orosz mustárra, vagy hozzátesz egy kiskanál borecetet - ez viszonylag szabad terep, hiszen az eredetiben például nem volt szardella-filé. Ez csak utólag került bele, azonban teljesen elfogadott a használata. A lényeg azonban: az öntet alapja a tojássárgája, a szardella, és az olívaolaj, a saláta pedig csak római leveleket, krutont és parmezánt tartalmazhat!

Itt tudj meg többet a Konyhafőnök 3. évadjáról!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?