Vásárolj okosan, spórolj többet!

Ha álltál már úgy a szupermarketben, hogy csak ámultan nézted a kasszánál, vajon mire költöttél el ennyi pénzt, akkor megnyugtatásul közöljük, hogy nem vagy egyedül.

Az USA gazdasági minisztériumának gazdaságkutató intézete nemrég megerősítette azt a sokak által hangoztatott gyanút, miszerint az élelmiszerek ára egyre emelkedik - nem beszélve az egészséges életmódhoz szükséges termékekről, amik már nekifutásból sokkal drágábbak, mint a többi polcon lévő hétköznapi árucikk.

Olcsó? Egészséges? Minőségi?

Mit tehetünk tehát annak érdekében, hogy teljes értékű és tápláló étel kerüljön az asztalra úgy, hogy közben ne küldjük csődbe a családi büdzsét? Mindenekelőtt tudatosítanunk kell magunkban, hogy mit kell vásárolnunk a szupermarketben. Létezik ugyanis néhány trükk, amit minden háztartásvezetőnek tudni érdemes, ha bevásárolni indul.

  • Első körben praktikusan olyan élelmiszereket kell listára vennünk, amelyek változatosan elkészíthetőek, és viszonylag hosszan tárolhatóak.
  • Az olyan alapanyagok, mint a (barna)rizs, a lencse és a bab más élelmiszerekhez képest nem olyan drágák, és viszonylag könnyedén képezhetik sokféle étel alapját. Sokáig eltarthatóak, ezért a boltok polcairól nyugodtan választhatjuk a nagyobb kiszerelést - így hosszabb távon nemcsak pénzt spórolunk, de attól sem kell tartanunk, hogy megromlanak, mielőtt felhasználnánk őket.
  • Sokat tehetünk pénztárcánk boldogságáért egy másik hasznos trükk betartásával is: az előkészített élelmiszerek elkerülésével. Amennyiben csirkemellet szeretnénk készíteni, ne a külön csomagolt mellhúst válasszuk, hanem vigyük az egész csirkét. Így felhasználhatjuk a hús más részeit is, és hosszú távon spórolunk azokon a plusz költségeken, amelyeket a feldolgozás és csomagolás miatt az árba kalkulálnak.

A bevásárlólistád

És akkor nézzünk meg még néhány olyan élelmiszert, amelyet érdemes felvenni a bevásárlólistára.

Liszt

Rengeteg pénzt takaríthatunk meg, ha például sütemény-alapporok, kész torillalapok és kenyérfélék vásárlása helyett magunk készítjük el ételünket. Könnyedén süthetünk kenyeret például csupán liszt, víz, élesztő és só felhasználásával. Egyszerű a rohanó életvitelünkre hivatkozni, de próbáljuk ki nyugodtan először kicsiben: szánjunk egy kis időt a hétvégén arra, hogy a következő hétre való egy-két vekni kenyeret megsüssük, vagy készítsük elő a saját sütemény-alapporunkat a száraz hozzávalók összekeverésével. Ezt a keveréket légmentes edényben tárolva bármikor előkaphatjuk, és a nedves elemek hozzáadásával pillanatok alatt elkészülhet a friss reggeli palacsinta vagy muffin.

Banán

A banán rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre szervezetünknek szüksége van. Kis hazánkban ugyan nem tartozik a legolcsóbban beszerezhető gyümölcsök közé, ezért egy-egy akciós időszakot kihasználva érdemes nagyobb mennyiséget vásárolni belőle. Önmagában remek tízórai vagy uzsonna válhat belőle, de felhasználhatjuk sülve-főve is: süteményekben vagy köretként, de a hámozott banánt átlátszó fóliába csomagolva akár le is fagyaszthatjuk, amely így remek alapját adhatja a reggeli smoothie-adagunknak.

Hagyma

A hagyma nem csupán olcsó, de az elkészítés módjától függően rengeteg ízt adhat az ételeinkhez: ehetjük nyersen, párolhatjuk, piríthatjuk, karamellizálhatjuk, de tálalhatjuk akár önmagában is, például rántva. A konyhakert gazdagítására érdemes a gumó végét, amelyet egyébként valószínűleg kidobnánk, elültetni, és saját hagymát nevelni belőle.

Tojás

Szokás mondani, hogy amíg tojás van a hűtőben, van mit enni. Készíthetünk belőle egy egyszerű főtt tojást magában fogyasztva, szendvicsben vagy salátához adva, de felhasználhatjuk rizs- és tésztaételek készítéséhez is. Habár a tojás ára az elmúlt években folyamatosan nőtt, még mindig gazdaságos fehérjeforrásként tartjuk számon – a változatos elkészítési módoknak köszönhetően mindig érdemes tartani otthon belőle egy-egy dobozzal.

Burgonya

Legyen szó hétköznapi krumpliról vagy édesburgonyáról, mindkét fajta tartalmaz szervezetünk számára fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. Hazánkban a hétköznapi krumplit alacsonyabb áron szerezhetjük be édes testvérénél, de utóbbit is érdemes kipróbálni. Ízlésünknek (és pénztárcánknak) megfelelően halmozzunk fel belőle, és válogassunk az oldalon található számtalan elkészítési mód közül.

via Fox News

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek