Ünnepi gesztenyés meggytorta

E heti gasztrobloggerünk a torták szerelmese. Meseszép, ötletes tortáit bármilyen alkalomra elkészíthetitek – most egy meggyes-gesztenyésbe be is segít a lépésről lépésre fotókkal!

{ GALÉRIA = title:%C3%9Cnnepi%20geszteny%C3%A9s%20meggytorta, 1,2,3,4,5,6,7,8,9 }

A Tortabirodalomban minden a torta körül forog. Tippek, ötletek, dekorációs trükkök egy helyen – hiszen egy ünnepi desszertként felszolgált tortánál különösen fontos a szép külső és az ötletesség a krémes, habos vagy éppen fanyar és tömör ízek mellett. A most következő torta tökéletes választás a közelgő Valentin-napra, de szülinapra vagy akár farsangi záróakkordként is megállja a helyét!

Hozzávalók 12 szeletes, szív alakú tortához:

A piskótához:

  • 5 tojás (közepes vagy nagyobb)
  • 25 dkg kristálycukor
  • 25 dkg liszt
  • 5 evőkanál hideg víz
  • 1 sütőpor
  • 1 csapott evőkanál holland kakaópor

A krémhez:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (vagy tejszínízű puding)
  • 25 dkg cukrozott gesztenyemassza
  • 8 dl habtejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 csomag zselatin fix

Elkészítése:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra elkeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárga masszához hozzáadjuk a vizet, sütőport, lisztet és a kakaóport is.
  2. A tojások keményre vert habjának a felét a géppel eldolgozzuk a masszában, a többit óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt kocka tortaformában (kb. 25X25 cm) tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt, két lapba vágjuk.
  3. A meggyet leszűrjük, levét egy lábasban felfogjuk. Kb. 2-2,5 dl meggylevet kell kapnunk. Ebben az étkezési keményítőt (vagy pudingport) sűrűre főzzük és a tűzről levéve még forrón alufóliával letakarjuk. Ezzel elkerüljük, hogy bebőrösödjön. Hagyjuk kihűlni. Mivel a befőtt eleve cukrozott, nem szükséges hozzá pluszcukor.
  4. A habtejszínt 24 órára hűtőbe tesszük, majd felhasználás előtt kb. 15-20 percre fagyasztóba helyezzük. Így szinte biztos, hogy fel tudjuk verni, nem esik össze. A porcukorral és másfél csomag zselatin fixszel habbá verjük.
  5. A gesztenyét összemorzsoljuk és a hab negyedével kihabosítjuk, majd a maradék fél csomag zselatint is hozzáadjuk.
  6. A kihűlt meggyzselét is érdemes géppel selymesre átdolgozni. A három krémet habzsákba töltjük.
  7. A kocka alakú piskótából egy papírsablon segítségével szív alakot szabunk. Az alsó piskótára vékony rétegben meggyzselét kenünk, majd szív alakban elkezdjük a krémekkel betölteni a tortát. A dekoratív megjelenés érdekében egy nagy csillagcsövet választottam kívülre és kb. 3 cm magasan és szélesen töltöttem meg a tortát. Természetesen lehet alacsonyabban és vékonyabb csíkokban tölteni, ekkor sokkal szebb lesz felvágáskor.
  8. A tetejére kerül a meggybefőtt és a maradék tejszínhab, ízlés szerint tovább díszíthető. Aki szereti, tortazselével lezárhatja a tetejét. 6-8 órát hűtjük szeletelés előtt.
  9. Aki növényi habbal szeretné elkészíteni: 5 dl szükséges hozzá, és mivel általában ezek a habalapok cukrozottak és jó a tartásuk, a porcukrot és a zselatint el lehet hagyni a krémből.

Tortabirodalom blogja >>

Tortabirodalom a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek