Turbolyaleves

Ennyit nem fáradoztam még turbolyáért, mint az idén. Egy csapatnyi gyerekkel kaptattunk a hegyre, hogy közben az illatos levesnek valót is begyűjtsük.

Írtam már a turbolyáról, erről a méltatlanul elfeledett fűszernövényről, most nem ismétlem magam, itt elolvasható. Nálunk mindenesetre tavasz nem múlhat el turbolya nélkül. Eddig nem jelentett gondot a beszerzése, hiszen volt nagy kertünk, amit tavasszal beterített a harsogó zöld turbolyaszőnyeg. Most viszont egy kis hegymászással „fűszereztük” a gyűjtést. Eredetileg medvebarlangot kerestünk, és találtunk, szerencsére medve nélkül. A turbolya csak ráadás, afféle kuriózum volt, a többiek nem is ismerték, de szívesen kóstolták-rágcsálták, és egy-egy csokornyit szedtek is belőle. Így, miután szétszéledt a csapat, unokámmal hozzáláttunk a főzéshez.

Turbolya

Nem ördöngösség az elkészítése, ez kiderül az oldalra feltöltött receptből is. Jó, ha van egy kis lefagyasztott hús-alaplé, az még inkább feldobja. Mi úgy szeretjük, hogy tojássárgájával elkevert tejföllel sűrítjük, ízesítjük a végén, de azzal már nem forraljuk. Nem kell félni a tojásban amúgy szívesen tanyázó szalmonella baktériumtól, mert az 70 fok fölött elpusztul. Aki esetleg ennek ellenére nem híve az ilyesféle levessűrítésnek, barátnőm módszerét is alkalmazhatja. Ő a Svédországban – ahol szintén kedvelt a turbolya – használatos, besameles készítés híve. Legközelebb úgy is kipróbálom, és valószínűsíthető, hogy ugyanolyanan lelkesen kanalazzuk majd, mint a most feltálalt levest. Olyannyira ízlett, hogy alig tudtam megmenteni belőle egy kis kóstolót a túra többi résztvevőjének. (Úgy értesültem, náluk is sikere volt.)

Turbolyaleves recept

A szóráshoz félretett csokornyi turbolyából jutott még a reggeli rántottába, sőt a fokhagymás-tejszínes laskagombát is megbolondítottam vele. Ez utóbbiból unokám nem evett, nem a hagyma-turbolya kombináció, hanem a gomba miatt. Húsvétkor, ha adódik bárányhús, ahhoz is kipróbálom, de addig felderítek még néhány, és lehetőleg lankásabb turbolyalelőhelyet.Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek