Tortaszeletelés tudományosan

Mi történik a másnapos tortával? Általában a szabadon hagyott részei kiszáradnak. Egy matematikus már száz évvel ezelőtt megtalálta a probléma megoldását.

Ha szerencsénk van, a szülinapra vagy más ünnepségre megkomponált tortánk el is fogy egy szempillantás alatt. Ám az is megtörténhet, hogy privátban még két-három napig is élvezhetjük mesés desszertet. A probléma csak az, hogy a hagyományos szeletelési technikák miatt, a torta belseje feltárul, és így könnyen kiszárad. Másnap tehát olyan szeletünk lesz, amelynek egyik oldala puha és omlós, ám a másik inkább száraz kenyérre emlékeztet.

Egy angol matematikus már száz évvel ezelőtt, 1906-ban megalkotta a tökéletes megoldást: nem kell mást tennünk, mint felhagyni a körcikkek lefaragásával. Ehelyett mindig vágjunk ki egy-egy csíkot a torta közepéből, majd toljuk össze a megmaradt két félholdat. A süti belseje így az utolsó falatig friss marad!

Az alábbi felvételen minden lépést részletesen megfigyelhetsz:

(via BuzzFeed)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek