Tortaszeletelés tudományosan

Mi történik a másnapos tortával? Általában a szabadon hagyott részei kiszáradnak. Egy matematikus már száz évvel ezelőtt megtalálta a probléma megoldását.

Ha szerencsénk van, a szülinapra vagy más ünnepségre megkomponált tortánk el is fogy egy szempillantás alatt. Ám az is megtörténhet, hogy privátban még két-három napig is élvezhetjük mesés desszertet. A probléma csak az, hogy a hagyományos szeletelési technikák miatt, a torta belseje feltárul, és így könnyen kiszárad. Másnap tehát olyan szeletünk lesz, amelynek egyik oldala puha és omlós, ám a másik inkább száraz kenyérre emlékeztet.

Egy angol matematikus már száz évvel ezelőtt, 1906-ban megalkotta a tökéletes megoldást: nem kell mást tennünk, mint felhagyni a körcikkek lefaragásával. Ehelyett mindig vágjunk ki egy-egy csíkot a torta közepéből, majd toljuk össze a megmaradt két félholdat. A süti belseje így az utolsó falatig friss marad!

Az alábbi felvételen minden lépést részletesen megfigyelhetsz:

(via BuzzFeed)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.