Így készül a tökéletes tonhalkrém, ami a halutálókat is meggyőzi

Megosztó étel a tonhalkrém, és még ennek ellenére is az egyik legnépszerűbb szendvicskenegetőnek számít. Nézzük, hogyan készül a tökéletes verzió, amit még a halat nem kedvelők is meg akarnak majd kóstolni.

Egyszerre népszerű és megosztó: a tonhalkrémnek bizony nincs könnyű dolga a kencék világában. Kedvelői folyamatos kísérletezésben élnek, hogy elérjék a tökéletes arányokat, míg elutasítói gyakran azért maradnak távol tőle, mert még nem kóstoltak egy olyan krémet, amelyben a halas íz kibírható, sőt, kellemes szinteken mozog. Mindkettejük számára egy megoldás létezik: a tonhalkrém abszolút tökéletes receptjének megtalálása. Induljunk el együtt az arany középút irányában, nézzük az elkészítéshez szükséges trükköket!

Így készül a tökéletes tonhalkrém, amit a halutálókat is meggyőzi

Milyen konzervet?

Kétféle konzervvel találkozhatunk a boltokban: sós lében és olajban eltett halak közül választhatunk. A választásunk pedig mindig essen az utóbbira: az olajos tonhalnak általában kellemesebb az íze, és nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy túl sós lesz a krémünk.

Ne legyen túl zsíros

Persze a tonhalkonzervben megtalálható olajat nem kell mind felhasználnunk a krémhez, ettől ugyanis nagyon zsíros végeredményt kapnánk.

A nagyon nehéz, olajban tocsogó kence nyilván nem vonzó: ezért a halat fedő olaj nagy részét öntsük le. Persze nem kell kiöntenünk: felhasználhatjuk más saláták önteteihez, kenyérpirításhoz, stb. De ne tartogassuk sokáig (maximum 1-2 napig hűtőben), különben megromlik.

Az ízesítés egyszerűsége

Egy jó tonhalkrémnek kellemesen halas íze van: a sós, komplex tengeraroma tényleg csak konszolidáltan mutatkozik be, mellette pedig más ízek segítenek megteremteni a harmóniát. Mindenképpen használjunk majonézt a krémhez: egyszerre gondoskodik majd az ízről és az állagról. Nagyjából egy evőkanálnyira lesz szükségünk egy közepes (60-80 grammos) konzervhez.

A lényeg, hogy tényleg ne essünk túlzásba a fűszerekkel, ne elrejteni próbáljuk a halas ízt, hanem kiegészíteni. Citromléből kerüljön a krémbe 1-2 teáskanál, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk az egészet. Mindig kóstoljunk!

A kiegészítőkről

Amennyiben tényleg a legegyszerűbb, legklasszikusabb tonhalkrémre vágyunk, álljunk meg a fent leírt ízesítés után, és élvezzük a munkánk gyümölcsét. Azonban, ha további finomhangolásra van szükségünk (bármilyen okból), haladjunk tovább, nézzük, mi kerülhet a tonhalhoz:

  • apróra vágott lilahagyma: erőteljes íze azoknak jöhet jól, akik nem kedvelik a halat (1 evőkanálnyi zöldség hozzáadása ajánlott)
  • karikákra szelt újhagyma: hasonló okból vethetjük be, mint a lilahagymát, azonban enyhébb eredményt kapunk így (1-2 szál hozzáadása ajánlott)
  • zellerszár: frissebb, üdébb jelleget ad a krémnek, egyszerre csillapít a halízen és egészíti ki azt (1 apróra kockázott szár hozzáadása ajánlott)
  • alma: ne lepődjünk meg, az édes gyümölcs is képes valamennyit finomítani a tenger vadságán (1 negyed felkockázott gyümölcs hozzáadása ajánlott)
  • kapribogyó: önmagában is megosztó alapanyag, a tonhallal együtt viszont kiváló párost alkot (1 teáskanál aprított bogyó csak tonhalkrémrajongóknak ajánlott)
  • olajbogyó: ha a kapribogyóra még nem állunk készen, de szeretnénk kísérletezni, próbálkozzunk 1-2 evőkanál aprított olajbogyóval (a zöld enyhébb, a fekete erőteljesebb ízű)

Frissen a legfinomabb

Mint a legtöbb halas étel, a tonhalkrém is frissen a legfinomabb: így összekeverés után maximum egy 10-15 perces hűtős pihentetést adjunk neki, és utána rögtön fogyasszuk is el!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a konyhai tanácsokat is érdemes megfogadni:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...