A Vajdaság legészakibb községében, Magyarkanizsán járva az ember igazi különlegességeket kóstolhat, ezt a kalandot pedig semmi áron nem érdemes kihagyni. Nézzétek!
Magyarkanizsa a Vajdaság legészakabbra található községe, közvetlenül a magyar határ mellett. A 13 várost magába foglaló régió központja a szintén Magyarkanizsa névre hallgató, közel tízezer fős város. Már a megérkezésünkkor éreztük, hogy egy hihetetlenül kedves, vendégszerető közösségbe csöppentünk, alig vártuk, hogy elinduljunk és megkóstoljuk a helyi jellegzetességeket. Betűk helyett azonban beszéljenek a képek, ezt a videót látva ugyanis könnyen meglehet, hogy máris pakolod a táskád, és elindulsz Magyarkanizsára!
Első utunk Kispiacra vezetett, ahol Annus néni segítségével vajalját készítettünk. Ezt az ételt leginkább reggelire fogyasztják, és ahogy az a nevében is benne van, fő összetevője a vaj. Pontos recept nincs, a helyiek leginkább érzéssel készítik ezt az ételt, de azért megpróbáljuk összefoglalni, mi is került bele: körülbelül fél kiló vaj, 70-80 dkg liszt, egy bögrényi tejföl, só, és még egy kis vaj. A végeredmény egy kissé porózus, de mégis krémes finomság lett. A lakosok körében is megosztó ételt a helyi termelői piacról beszerezhető zöldségekkel érdemes fogyasztani, így lesz igazán különleges a kulináris élmény!
Aki Magyarkanizsán jár, annak a vajalján kívül mindenképpen érdemes megkóstolnia a régióra jellemző ikonikus fogásokat, a cevapot és a halászlevet is. Az általunk kóstolt cevap borjúhúsból készült, faszénen sütve, a tetejére pedig - még melegen - kajmak került, amely Szerbia egyik különleges sajtja. Ahány ház, annyi cevap – minden helyen a saját ízlésük szerint készítik a szakácsok. Az ízek mellett az adagok is fantasztikusak, sok esetben érdemes ketten egy-egy fogáson osztoznia annak, aki erre jár, és még úgy is biztosan jóllakik majd mindenki.
Mivel a régiót keresztül szeli a Tisza, jellemzően sok halételt fogyasztanak itt – és talán mind közül a halászlé a legnépszerűbb. Így ezt sem hagyhattuk ki, és ahogy rövid utunk során minden fogás, ez is elképesztően ízletes volt és laktató.
Magyarkanizsa egy csodálatos tájegységekkel rendelkező, isteni finom fogásokat felsorakoztató, vendégszerető régió. Mindenképp érdemes meglátogatni, ha szeretnétek Budapesttől alig több mint 2 órányira kikapcsolódni, és megkóstolni egyedi, és egytől egyig isteni ételeiket.
Ez az avokádós lazactatár a modern bisztrók kedvence: krémes, friss és mégis elegáns. A lágy avokádó tökéletesen kiegészíti a friss lazacot, a citrusos savasság pedig szépen ...
Friss, krémes és elegáns – a lazactatár igazi jolly joker, ha gyors, mégis ünnepi fogást keresel. Pirított bagettszeletekkel tálalva tökéletes előétel egy vacsorához, de egy pohár ...
A csirkecomb krumplival egy igazi komfortétel, amivel még bajlódni se kell sokat. Most röpke 30 perc alatt elkészült ez ételünk, hiszen egyszerre tudtuk sütni a Sencor forrólevegős ...
A belsőségek világa nem mindenkinek jön be – és ez teljesen rendben van. De ha te azok közé tartozol, akik rajonganak értük, akkor ez a kvíz gyerekjáték lesz. Képfelismerős kvíz következik!
Nem minden friss élelmiszer jobb automatikusan, mint a fagyasztott változat. Különösen a szezonon kívüli zöldségek és gyümölcsök esetén a fagyasztott opció lehet egészségesebb, olcsóbb és praktikusabb választás.
A vasaló talpa az egyik olyan felület a lakásban, amit nem sűrűn takarítunk, és akkor finoman fogalmaztunk. Pedig nem ártana! Otthon Tippünk ma ebben segít.
50 év felett fokozatosan csökken az anyagcsere gyorsasága, amit először a hasnyálmirigyünk érez meg. Fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében átgondoljuk táplálkozásunkat, és körbenézzünk a hűtőnkben. Íme, 4 olyan tiltólistás élelmiszer, ami árt a hasnyálmirigynek!
Az orchidea nagy népszerűségnek örvendő, gyönyörű virágféle, azonban gondozása igényel némi körültekintést. Megannyi, színben, formában találkozhatunk vele, sőt, nemcsak talajba ültetve lehet nevelne, hanem lógatva is igen impozáns.
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...