A tökéletes csevap, a vajalja és a halászlé otthona: ismerd meg Magyarkanizsa ételeit!

A Vajdaság legészakibb községében, Magyarkanizsán járva az ember igazi különlegességeket kóstolhat, ezt a kalandot pedig semmi áron nem érdemes kihagyni. Nézzétek! 

Magyarkanizsa a Vajdaság legészakabbra található községe, közvetlenül a magyar határ mellett. A 13 várost magába foglaló régió központja a szintén Magyarkanizsa névre hallgató, közel tízezer fős város. Már a megérkezésünkkor éreztük, hogy egy hihetetlenül kedves, vendégszerető közösségbe csöppentünk, alig vártuk, hogy elinduljunk és megkóstoljuk a helyi jellegzetességeket. Betűk helyett azonban beszéljenek a képek, ezt a videót látva ugyanis könnyen meglehet, hogy máris pakolod a táskád, és elindulsz Magyarkanizsára!
Első utunk Kispiacra vezetett, ahol Annus néni segítségével vajalját készítettünk. Ezt az ételt leginkább reggelire fogyasztják, és ahogy az a nevében is benne van, fő összetevője a vaj. Pontos recept nincs, a helyiek leginkább érzéssel készítik ezt az ételt, de azért megpróbáljuk összefoglalni, mi is került bele: körülbelül fél kiló vaj, 70-80 dkg liszt, egy bögrényi tejföl, só, és még egy kis vaj. A végeredmény egy kissé porózus, de mégis krémes finomság lett. A lakosok körében is megosztó ételt a helyi termelői piacról beszerezhető zöldségekkel érdemes fogyasztani, így lesz igazán különleges a kulináris élmény!
Aki Magyarkanizsán jár, annak a vajalján kívül mindenképpen érdemes megkóstolnia a régióra jellemző ikonikus fogásokat, a cevapot és a halászlevet is. Az általunk kóstolt cevap borjúhúsból készült, faszénen sütve, a tetejére pedig - még melegen - kajmak került, amely Szerbia egyik különleges sajtja. Ahány ház, annyi cevap – minden helyen a saját ízlésük szerint készítik a szakácsok. Az ízek mellett az adagok is fantasztikusak, sok esetben érdemes ketten egy-egy fogáson osztoznia annak, aki erre jár, és még úgy is biztosan jóllakik majd mindenki.
Mivel a régiót keresztül szeli a Tisza, jellemzően sok halételt fogyasztanak itt – és talán mind közül a halászlé a legnépszerűbb. Így ezt sem hagyhattuk ki, és ahogy rövid utunk során minden fogás, ez is elképesztően ízletes volt és laktató.
Magyarkanizsa egy csodálatos tájegységekkel rendelkező, isteni finom fogásokat felsorakoztató, vendégszerető régió. Mindenképp érdemes meglátogatni, ha szeretnétek Budapesttől alig több mint 2 órányira kikapcsolódni, és megkóstolni egyedi, és egytől egyig isteni ételeiket.
Ez is érdekelhet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.