Tojás szinte minden magyar háztartás hűtőjében megtalálható. Azonban amennyire tápláló ez az étel, annyira veszélyes lehet az egészségre, ha nem megfelelően kezelik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most tisztázott minden bizonytalanságot a tojás helyes tárolásával kapcsolatban.
Ne kövesd el az alábbi hibákat a tojás tárolásánál!
Ne mosd meg a tojást előre
Gyakori hiba, hogy sokan megmossák a tojást, amikor hazaviszik a boltból, és elpakolják. Ez azonban többet árt, mint használ - figyelmeztet a Nébih.
A tojás héja ugyanis természetes védőréteggel rendelkezik, amely megakadályozza, hogy a mikroorganizmusok, például a Salmonella baktérium, bejussanak a tojás belsejébe. Ha ezt a réteget lemossák, a védelem megszűnik, és a kórokozók könnyebben bejuthatnak a tojás belsejébe.
Éppen ezért a tojást csak közvetlenül felhasználás előtt ajánlott megmosni!
Hogyan tárold helyesen a tojást?
A tojásokat száraz, hűvös helyen, 2–18°C között, 70–80% páratartalom mellett ajánlott tárolni. Azokat a tojásokat, melyeket a boltban a hűtőben tároltak, otthon is mielőbb be kell tenni a hűtőbe.
Fontos szabály, amit valószínűleg kevesen tudnak, hogy ha egyszer a tojást beteszik a hűtőbe, akkor felhasználásig nem szabad onnan kivenni.
Azt is érdemes észben tartani, hogy úgy tedd a hűtőbe a tojást, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mivel a héjon természetes módon előfordulhatnak kórokozók.
Miről ismerheted fel a romlott tojást?
Tojásos ételek elkészítésénél is érdemes figyelni
A tojásos ételek készítésénél is érdemes betartani néhány alapvető szabályt. A tojást mindig külön kis edényben üsd fel, ne abban a tálban, amelyben az étel készül, mivel a héjról a szennyeződés az ételbe kerülhet.
Mindig friss tojást használj, különösen az olyan ételekben, mint a majonéz vagy a krémes sütemények!
Az olyan ételeket, amelyekben nyers tojás van, mint például a tiramisu vagy a házi majonéz, kisgyerekek, idősek és várandósok ne fogyasszák, mivel élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent.
Ehhez kapcsolódóan a tojásos ételeket mindig alaposan süsd vagy főzd meg!
Mit jelent ez?
Azt, hogy a tojás belső hőmérsékletének legalább 2 percen keresztül el kell érnie a +75°C maghőmérsékletet, mivel így elpusztulnak a lehetséges kórokozók.
- Az ételkészítés közben rendszeresen moss kezet és tisztítsd meg azokat az eszközöket, amelyek a tojással érintkeztek.
- A tojásos ételmaradékot mielőbb hűtsd le, fogyasztás előtt pedig alaposan melegítsd fel.