A Nébih végre pontot tett a vita végére: Így kell tárolnunk a tojást otthon

Október 10-én volt a Tojás Világnapja, aminek apropóján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a tojás biztonságos tárolásáról.

Tojás szinte minden magyar háztartás hűtőjében megtalálható. Azonban amennyire tápláló ez az étel, annyira veszélyes lehet az egészségre, ha nem megfelelően kezelik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most tisztázott minden bizonytalanságot a tojás helyes tárolásával kapcsolatban. 

Kéz dobozból tojást tesz a hűtőbe
A biztonságos tojástárolás legfontosabb szabályai

Ne kövesd el az alábbi hibákat a tojás tárolásánál!

Ne mosd meg a tojást előre

Gyakori hiba, hogy sokan megmossák a tojást, amikor hazaviszik a boltból, és elpakolják. Ez azonban többet árt, mint használ - figyelmeztet a Nébih. 

A tojás héja ugyanis természetes védőréteggel rendelkezik, amely megakadályozza, hogy a mikroorganizmusok, például a Salmonella baktérium, bejussanak a tojás belsejébe. Ha ezt a réteget lemossák, a védelem megszűnik, és a kórokozók könnyebben bejuthatnak a tojás belsejébe.

Éppen ezért a tojást csak közvetlenül felhasználás előtt ajánlott megmosni!  

Hogyan tárold helyesen a tojást?

A tojásokat száraz, hűvös helyen, 2–18°C között, 70–80% páratartalom mellett ajánlott tárolni. Azokat a tojásokat, melyeket a boltban a hűtőben tároltak, otthon is mielőbb be kell tenni a hűtőbe.

Fontos szabály, amit valószínűleg kevesen tudnak, hogy ha egyszer a tojást beteszik a hűtőbe, akkor felhasználásig nem szabad onnan kivenni.

Azt is érdemes észben tartani, hogy úgy tedd a hűtőbe a tojást, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mivel a héjon természetes módon előfordulhatnak kórokozók.  

Miről ismerheted fel a romlott tojást? 

Hagyatkozz az érzékszerveidre: a romlott tojásnak kellemetlen, kénes szaga van, amit azonnal megérezhetsz, ahogy feltöröd a tojást. Aggodalomra adhat okot, ha a fehérje már a feltörés pillanatában túlságosan híg és vízszerű, a sárgája pedig szétfolyik vagy elszíneződött. Ha ezeket a jeleket tapasztalod a tojásodon, az már nem alkalmas fogyasztásra.  

Tojásos ételek elkészítésénél is érdemes figyelni 

A tojásos ételek készítésénél is érdemes betartani néhány alapvető szabályt. A tojást mindig külön kis edényben üsd fel, ne abban a tálban, amelyben az étel készül, mivel a héjról a szennyeződés az ételbe kerülhet.  

Mindig friss tojást használj, különösen az olyan ételekben, mint a majonéz vagy a krémes sütemények!  

Az olyan ételeket, amelyekben nyers tojás van, mint például a tiramisu vagy a házi majonéz, kisgyerekek, idősek és várandósok ne fogyasszák, mivel élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent.

Ehhez kapcsolódóan a tojásos ételeket mindig alaposan süsd vagy főzd meg!

Mit jelent ez?

Azt, hogy a tojás belső hőmérsékletének legalább 2 percen keresztül el kell érnie a +75°C maghőmérsékletet, mivel így elpusztulnak a lehetséges kórokozók.

  • Az ételkészítés közben rendszeresen moss kezet és tisztítsd meg azokat az eszközöket, amelyek a tojással érintkeztek. 
  • A tojásos ételmaradékot mielőbb hűtsd le, fogyasztás előtt pedig alaposan melegítsd fel.  

Forrásunk volt. 

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...