Tésztaételek fogyókúra idején

A hagyományos magyar konyhában is alap, a népszerű olasz konyhának pedig elengedhetetlen étele a tészta. Tényleg teljesen le kell mondani róla, ha fogyni szeretnénk?

Az emberek nagy részére igaz, hogy szeretik a tésztaételeket - beszéljünk akár a magyar konyhában hagyományosnak tekinthető édes ízvilágú tésztaételekről, mint pl. a mákos, diós, darás tésztáról, vagy a sós, például káposztás vagy krumplis tésztáról, esetleg az olasz gasztronómiából hozzánk begyűrűzött paradicsomos-pestós tésztákról. Népszerűségük egyik titka, hogy nagyon gyorsan elkészíthetőek, ráadásul a kezdő konyhaművészeknek sem igazán okoznak nehézséget.

Ha betartjátok az alábbi 5+1 tanácsot, maradhat a tészta a menüben fogyókúra idején is!

1. Kulcskérdés a mennyiség

Ez vitathatatlanul az egyik legnehezebb paramétere a tésztafogyasztásnak, itt sajnos tényleg megbukhat a dolog, mivel tény, hogy tésztából nehéz keveset enni. Fogyni vágyás idején (nyersen mérve) 60-80 g száraztészta lehet pl. az ebédre engedélyezett mennyiség (ez sok mindentől függ persze, de irányadó mennyiségnek jó), ez pedig nem túl sok. Azonban ha megfelelő mártással, salátával fogyasztjuk, meg lehet barátkozni ezzel a korlátozással.

2. Egyik tészta jobb, mint a másik?

Bár energia- és szénhidráttartalomban nincs akkora eltérés az egyes tésztafajták között, a durumbúzából ill. teljes kiőrlésű liszt felhasználásával készült termékek inkább ajánlottak. Az olasz tésztafélék gyakorlatilag mind durumbúzából készülnek, e búzafajtából készült liszt szénhidráttartalma kémiai szerkezetéből adódóan lassabban szívódik fel, mint a közönséges búzából készült termékek. A teljes kiőrlésű őrleményekből előállított tésztafélék szénhidráttartalma magasabb rosttartalmuk miatt szintén lassabban szívódik fel.

3. Körítsük salátával!

A tészta gyorsan felszívódó szénhidráttartalmát tudjuk lassítani, ha élelmi rostban gazdag, friss zöldségekből álló salátával fogyasztjuk. A nagy halom saláta arra is kiváló megoldás, hogy kompenzáljuk a viszonylag kis tésztamennyiséget - máris nem néz ki annyira rosszul a fő fogásunk, ha ott díszeleg mellette a nagy kupac, színes friss zöldség. A saláta álljon alacsony energiatartalmú alapanyagokból: pl. paradicsom, uborka, paprika, rukkola, madársaláta, jégsaláta, öntetként használhatunk kevés (1 kk/fő) olíva- vagy más növényi olajat, balzsamecetet, citromlevet, és ízesíthetjük tovább friss zöldfűszerekkel.

4. Husit a tésztára!

Tovább növelhetjük tésztaételünk telítőértékét, ha zsírszegény húst, halat adunk hozzá feltétként - így máris nem maradunk éhesek. A húst, halat vághatjuk csíkokra, készíthetünk belőlük gombócokat, vagy fogyaszthatjuk darálva, bolognai stílusban. A fehérjék szénhidrátokkal együtt való fogyasztása ráadásul szintén lassítja azok felszívódását.

5. A mártás sem mindegy

Kerüljük a tejszínes, tejfölös, netalán liszttel, vajjal is sűrített mártásokat, helyettük válasszuk inkább a paradicsomos vagy joghurtos szószokat. Ebből talán kitűnik az is, hogy az édes, porcukrozott, lekváros tészták viszont nem ajánlottak fogyókúra idején. Mártásainkat gazdagon ízesíthetjük különböző fűszerekkel - ezzel kiválóan biztosíthatjuk az ízviláguk változatosságát.

+1. Mindennap ehetek?

Nem, sajnos a fentiek nem jelentik azt, hogy akkor minden nap lehet tésztát enni, de ha a fenti tippeket betartjátok, heti 1x belefér a tészta még a testsúlycsökkentő étrendbe is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek