Tényleg ne igyál, ha jót akarsz magadnak!

A kutatók rendszeresen alábecsülik az alkoholfogyasztással összefüggő kockázatokat, amelyek halálosabbak, mint a kábítószer-fogyasztás.

A Scientific Reports online tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában a szakemberek a különféle mámort, kábulatot okozó anyagok fogyasztásával összefüggő halálozási kockázatot számszerűsítették, és megállapították, hogy a marihuána a "legbiztonságosabb" élvezeti cikk.

A korábbi hasonló tanulmányoktól eltérően, amelyek az elhalálozások számát vették alapul, a tanulmány szerzői összevetették a vizsgált összes anyag - alkohol, heroin, kokain, dohány, ecstasy, metamfetamin, kannabisz - halálos dózisát egy tipikus fogyasztó által használt mennyiséggel. Kimutatták, hogy az egyéni fogyasztás szintjét tekintve az alkohol a leginkább halálos élvezeti cikk, és táblázatuk végén álló kannabisz (vadkender) származékok 114-szer kevésbé halálosak nála.

Számításaik szerint a legnagyobb kockázattal bíró élvezeti cikkek az alkohol, a heroin, a kokain és a dohány. A közepes kockázatúak közé tartozik az ecstasy és a metamfetamin, és a legalacsonyabb kockázatúak a kannabisz fűfélék.

A magas kockázat miatt a tanulmány szerzői azt javasolják, hogy az alkoholfogyasztásra és a dohányzás megelőzésére legalább annyi vagy nagyobb figyelmet fordítsunk, mint a tiltott kábítószerekre.

Olvastad már?

Tippek, hogy mire használd az alkoholt

(via MTI/washingtonpost)

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...