Téli piknik, bországgyűlés és böllér nap

Remek kis programoknak nézünk elébe a héten, a hideg se szegje kedvünk, hiszen finom borokkal, jó ételekkel várnak a szervezők. 

Téli Etyeki Piknik, Etyek - január 18.

Újra Etyeki Piknik!

Januárban a tél ízeivel várják a látogatókat a Gasztrosétányon. Az újhegyi és szépvölgyi pincékben az ország legjobb vörösborosai is ott lesznek. Disznóvágással töpörtyűsütéssel, forralt borral, mesemondók előadásaival, táncházzal és számos zenei programmal készülnek. Kézműves kiállítás és vásár, gyermekprogramok; mesét mond Agócs Gergely és Nagy Bercel, fellép Róka Szabolcs énekmondó, zenél az Acoustic Loops és a Sajnaroli és a rana.

Kattints a részletekért!


XIII. Nemzetközi Böllérverseny, Nyíregyháza - január 18.

Hamisítatlan falusi disznóvágás! Hurka, kolbász, evés-ivás, dínom-dánom hajnaltól hajnalig!

A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Kóstolási lehetőség mindig van a csapatoknál és a szervezők által felállított standokon is. A böllérek munkáját szakértő zsűri bírálja. Díjakat több kategóriában adnak. Többek között a legfinomabb hurkát, fogópálinkát, kolbászt, és nem utolsó sorban a legízletesebb forralt bort díjazzák. A Napkorona Udvarház területén a színpadon napjaink legnagyobb sztárvendégei szórakoztatják a nagyérdeműt.

Kattints a részletekért!


Pincéről Pincére - Variációk Vincére, Villányi borvidék - január 18.

Reggel Hordós Vince, napközben Dűlőjáró Vince, este Vacsorázó Vince!

Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett "Vince vesszők" állapotából jósolják a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve."Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni". A napsugár igazi áldás, segítségével megcsordul a jég és telik a pince. Az egész tájat megmutató kirándulás során végigjárhatjuk a Villányi borvidéket és hagyományos Vince napi áldomásban is részesülhetünk. A siklósi, máriagyűdi, túronyi, kisharsányi, nagyharsányi, és a kisjakabfalvai, villánykövesdi, palkonyai pincészeteknél felejthetetlen téli tájélményekben, izgalmas játékokban és sok finom borban részesülhetünk!

Kattints a részletekért!


Böllér nap a Tihanyi Piac Placcon, Tihany - január 18.

Indul a gasztrofesztivál szezon a Tihanyi Piac Placcon!

A Tihanyi Piac Placc ismét egy izgalmasnak ígérkező programnak ad otthont. Január 18-án Böllér nap kerül megrendezésre, ahol a látogatók részesei lehetnek egy igazi vidéki disznóvágásnak. A böllér, Szegedi Pál (Bösztöri Kolbászlegenda) és segítője Sirk Laci gondoskodnak az autentikus és szakmailag kifogástalan disznótorról. A disznóvágás reggel 8 órakor kezdődik, de annak sem kell sokáig várnia, aki csak falatozni szeretne, hiszen 9 órától már kóstolni is lehet. A hamisítatlan hangulatról élő cigányzene, pálinka kóstoló és forralt bor is gondoskodik. A hűvösnek ígérkező reggel se tartson vissza senkit, mert fűtött sátor várja az éhes látogatókat.

Kattints a részletekért!


Bországgyűlés, Ópusztaszer - január 19.

Összegyűlnek a bor urai.

Szent Vince vértanú ünnepnapjához kapcsolódva felelevenítik a hagyományos vesszővágást, a Vince-napi áldomásivást. Az első országgyűlés helyszínén rendezikk meg a „Bországgyűlés”-t, melynek keretében bemutatkoznak a hazai borrégiók képviselői, a borlovagrendek és egyéb szervezetek is, akik szakmai konferencia keretében vitatják meg a jövőre vonatkozó terveket. A gasztronómiai fesztiválon kiállítások is segítenek a magyar szőlészeti és borkultúra, valamint az ehhez kapcsolódó tevékenységek és hagyományok megismerésében, népszerűsítésében.

Kattints a részletekért!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Hogyan tovább, Balaton? – Ez lehet az éttermek sorsa a...

Hiába volt két nagyon jó éve a Balatonnak, az idei nagy nyitás miatt a turisták ismét külföldön nyaralnak, a magyar éttermeket mindeközben a munkaerőhiány, az infláció és az energiaválság is fenyegeti. Mi lesz az éttermekkel a balatoni vendéglátósok szerint? A Nosalty Hogyan tovább? - című sorozatának új részében erről kérdeztük a szakmabelieket.

Nosalty

További cikkek