Teafortélyok

Csipkebogyó tea

A teákat levegő- és nedvességmentesen, fénytől elzárva tároljuk, pl. jól zárható sötét csavaros üvegekben, dobozokban vagy aromaszigetelt zacskóban, akkor akár két évig is élvezhető marad.Miután a tea magasabb hőmérsékletben elveszti az ízét, soha ne a tűzhely közelében vagy az ablakpárkányon helyezzük el. De épp ilyen káros, ha a hűtőben vagy fűszerek közelében tartjuk, mert ott viszont fennáll annak a veszélye, hogy idegen aromát vesz fel. Tea receptek itt!

Gyömbéres-citromos tea

Magas mésztartalmú víz nemcsak csökkenti a tea aromáját, hanem csúnya filmet képez a kész teán. Ezért ajánlatos az erősen meszes vizet 3 percig forralni, mielőtt ráöntjük a tealevelekre. A lágy vizet azonban, amint bugyborékolva forr, rögtön öntsük a teára.

Nem ajánlatos, hogy a magas mész- vagy klórtartalmú csapvizet buborékmentes ásványvízzel helyettesítsük, mert az ásványvíznek mindig van saját íze, ami a teaaromát meghamisítja.

Azért, hogy a tealeveleknek elegendő helyük legyen a vízfelvételhez és teljesen kibontakozhasson az aromájuk, a teáskanna mindig hasas, miközben a kanna vagy a csészék anyaga közömbös. A kínaiak és a japánok persze esküsznek a porcelánra.

Indiai fűszeres tea

Alapszabály: mennél finomabb a tea, annál fontosabb a lágy, ízneutrális víz.

Ha teafoltos lesz egy anyag, tegyük azonnal sós vízbe vagy hintsük be sóval a foltot és masszírozzuk az anyagba, majd mossuk ki.

Teával érdekesen márványozhatjuk a főtt tojást: főzzük két percig a tojást, majd vegyük ki a vízből. Egy teáskanállal ütögessük körbe a tojáshéjat úgy, hogy megrepedezzen. Tegyünk a forró vízbe egy teás zacskót és főzzük vele együtt további 1-2 percig a tojást. A hámozott tojások márványozottak lesznek.

Karamellás tea

Nagyon egyszerű a fekete és a zöld tea kétféle házi aromatizálása: illóolajjal vagy természetes adalékokkal. 1) Tegyük a tealeveleket csavaros üvegbe vagy fémdobozba és adjunk hozzá 2-3 csepp illóolajat. Hagyjuk két-három napig lezárva, miközben naponta néhányszor meg-megrázzuk. Ennél az eljárásnál is érvényes: a kevesebb több. 2) Az almát, szilvát, mangót, akár gyömbért vagy más gyümölcsöt megtisztítjuk és darabokra vágjuk. Kezeletlen déligyümölcs héját lereszeljük. Alacsony hőmérsékleten (80 C) megszárítjuk a sütőben, majd kihűtjük. Utána ízlés szerinti mennyiségben és választékban keverhetjük a tealevelekhez. A darálatlan fűszereket vagy a szárított gyógynövényeket közvetlenül összekeverhetjük a teaszirmokkal. Legalább egy hétig tartsuk lezártan, de ebben az esetben is naponta rázogassuk meg. Itt is érvényes: két-három adaléknál ne adjunk egyszerre többet, így elkerüljük az íz-zűrzavart.

Tea receptek itt!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...