Teafortélyok

Csipkebogyó tea

A teákat levegő- és nedvességmentesen, fénytől elzárva tároljuk, pl. jól zárható sötét csavaros üvegekben, dobozokban vagy aromaszigetelt zacskóban, akkor akár két évig is élvezhető marad.Miután a tea magasabb hőmérsékletben elveszti az ízét, soha ne a tűzhely közelében vagy az ablakpárkányon helyezzük el. De épp ilyen káros, ha a hűtőben vagy fűszerek közelében tartjuk, mert ott viszont fennáll annak a veszélye, hogy idegen aromát vesz fel. Tea receptek itt!

Gyömbéres-citromos tea

Magas mésztartalmú víz nemcsak csökkenti a tea aromáját, hanem csúnya filmet képez a kész teán. Ezért ajánlatos az erősen meszes vizet 3 percig forralni, mielőtt ráöntjük a tealevelekre. A lágy vizet azonban, amint bugyborékolva forr, rögtön öntsük a teára.

Nem ajánlatos, hogy a magas mész- vagy klórtartalmú csapvizet buborékmentes ásványvízzel helyettesítsük, mert az ásványvíznek mindig van saját íze, ami a teaaromát meghamisítja.

Azért, hogy a tealeveleknek elegendő helyük legyen a vízfelvételhez és teljesen kibontakozhasson az aromájuk, a teáskanna mindig hasas, miközben a kanna vagy a csészék anyaga közömbös. A kínaiak és a japánok persze esküsznek a porcelánra.

Indiai fűszeres tea

Alapszabály: mennél finomabb a tea, annál fontosabb a lágy, ízneutrális víz.

Ha teafoltos lesz egy anyag, tegyük azonnal sós vízbe vagy hintsük be sóval a foltot és masszírozzuk az anyagba, majd mossuk ki.

Teával érdekesen márványozhatjuk a főtt tojást: főzzük két percig a tojást, majd vegyük ki a vízből. Egy teáskanállal ütögessük körbe a tojáshéjat úgy, hogy megrepedezzen. Tegyünk a forró vízbe egy teás zacskót és főzzük vele együtt további 1-2 percig a tojást. A hámozott tojások márványozottak lesznek.

Karamellás tea

Nagyon egyszerű a fekete és a zöld tea kétféle házi aromatizálása: illóolajjal vagy természetes adalékokkal. 1) Tegyük a tealeveleket csavaros üvegbe vagy fémdobozba és adjunk hozzá 2-3 csepp illóolajat. Hagyjuk két-három napig lezárva, miközben naponta néhányszor meg-megrázzuk. Ennél az eljárásnál is érvényes: a kevesebb több. 2) Az almát, szilvát, mangót, akár gyömbért vagy más gyümölcsöt megtisztítjuk és darabokra vágjuk. Kezeletlen déligyümölcs héját lereszeljük. Alacsony hőmérsékleten (80 C) megszárítjuk a sütőben, majd kihűtjük. Utána ízlés szerinti mennyiségben és választékban keverhetjük a tealevelekhez. A darálatlan fűszereket vagy a szárított gyógynövényeket közvetlenül összekeverhetjük a teaszirmokkal. Legalább egy hétig tartsuk lezártan, de ebben az esetben is naponta rázogassuk meg. Itt is érvényes: két-három adaléknál ne adjunk egyszerre többet, így elkerüljük az íz-zűrzavart.

Tea receptek itt!

Címlapról ajánljuk