Érkezik a Balaton legnagyobb tavaszi gasztrofesztiválja

Tíz nap a tó körül a legjobb éttermek és a kultúra jegyében, mi már tudjuk, hogy a Balatonon töltöd majd a tavaszt, jobbnál jobb gasztroprogramokat látogatva.

Gasztrotúra színészekkel, séfpárbaj kortárs írókkal, koncertvacsora, étteremszínház, hétvégi brunch balatoni termelőkkel, olasz és szlovén vendégéttermek, népzene és pezsgőzés a szőlőben, könyvbemutató, filmvetítés, felolvasóest, kiállítások, workshopok és exkluzív degusztációs menük. Ez mind együtt a 10 napos TASTE BALATON fesztivál közel 100 programmal, amit először rendeznek meg 2024 tavaszán a tó legjobb éttermeinek részvételével.

Miről is szól a TASTE BALATON fesztivál?

A TASTE BALATON egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, mely összefogja a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit.

A fesztivál 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre.

2024. március 8-17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz!

Érkezik a Balaton legnagyobb tavaszi gasztrofesztiválja

Mozdulj ki, hogy kimozdítsunk!

„Egy olyan balatoni fesztivált álmodtunk meg, ahol a látogató könnyen egy főzős workshopon, egy szabadtéren megterített asztal körül vagy egy időutazáson találhatja magát, de az is megtörténhet, hogy kedvenc énekese zenél majd a vacsora mellé. A TASTE BALATON keretében teret adunk az éttermeknek, hogy kitalálják, hogyan tudják még jobban bemutatni magukat. Nem véletlenül választottuk a kora tavaszi időpontot, biztosak vagyunk benne, hogy a Balaton ebben az időszakban legalább annyit tud nyújtani az ide érkező vendégeknek, mint nyáron” - mondja Budavári Dóra a TASTE BALATON fesztivál egyik alapítója és szervezője. 

10 napon át folyamatos programok

Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa az elsők között tette le a voksát a 365 napos balatoni vendéglátás mellett, nem véletlen, hogy ötletadóként is örömmel csatlakozott a szervezéshez. „A legtöbb balatoni vendéglátós már jó ideje négy évszakos Balatonban gondolkodik, ezért is tartanak nyitva télen-nyáron. Egy ilyen fesztivál remek alkalom arra, hogy a vendéglátók és a vendégek egy kicsit kevésbé megszokott időpontban, nyugodtabb keretek között találkozhassanak, és megmutassuk a Balaton kora tavaszi arcát is”. A fesztivál teljes ideje alatt nyitva áll majd a vendégek előtt a Kistücsök “Séfszobája”, ahol minden napra jut majd valamilyen esemény.

A vendégek részt vehetnek például erdélyi és olasz gasztronómia tematikus vacsorákon, könyvbemutatókon, gasztronómiai beszélgetéseken is,

- mondta el Csapody Bence, a szálloda igazgatója, aki szervezőként is részt vesz az eseményben.

Vendégségben az éttermeknél

“A TASTE BALATON nem egy hagyományos értelemben vett, kitelepülős fesztivál, célunk, hogy az éttermek a saját környezetükben, “otthonukba” tudják megmutatni magukat. A TASTE BALATON azért is különleges, mert itt a vendégek járják körbe és fedezik fel a balatoni éttermeket. Mindenkit arra bíztatunk, hogy minél több étterembe, programra látogasson el, de természetesen ha valaki csak három napra tud elszakadni, az is egyedülálló élményekkel fog gazdagodni. Minden gasztro- és Balaton-rajongó foglalja be már most ezt a 10 napot a naptárban!” - hangsúlyozza Kalas Györgyi, aki szintén a TASTE BALATON alapító-szervezője, és kiemelte, hogy a TASTE Balaton esetében a hangsúly a finom ételek mellett a személyességen és családias hangulaton van

Kóstolj és tekerj!

A TASTE BALATON fesztivál együttműködő partnere a Balaton Bike 365. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, így a vendégek elektromos biciklivel is tudnak majd közlekedni a fesztivál helyszínei között. A balatonfüredi, keszthelyi és földvári állandó Balaton Bike 365 átvételi pontok mellett további, ideiglenes központokat állítanak majd fel a fesztivál tíz napja alatt. „Meggyőződésünk, hogy bringázni tavasszal és ősszel még jobb, mint nyáron, és hogy a Balaton felfedezése biciklivel sokkal teljesebb élményt nyújt, hiszen a parttól eltávolodva egy egészen más világot, rejtett kincseket fedezhetünk fel” - mondta el Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

Merülj el a kultúrában!

A fesztivál egyik kiindulópontja az volt, hogy az egyedi kóstoló menü mellett minden étterem kulturális programot is szervezzen. A TASTE BALATON a vendégeknek nemcsak esti, hanem széleskörű nappali elfoglaltságot is kínál: több mint 100 különleges program közül választanak majd a tó partjára érkezők. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a fesztivál egyik legfőbb célja, hogy új vendégeket is megmozgasson, bevonzzon a gasztronómia világába.

Számunkra nem is volt kérdés, hogy a TASTE BALATON egy olyan szuper kezdeményezés, amihez mindenképpen csatlakozunk

- mondja Nagy-Golyán Nikoletta, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa.

„Számunkra nagyon fontos, hogy már tavasszal is pozitív hírek érkezzenek a Balatonról, és minél többen azt érezzék, itt a helyük ezen a remek fesztiválon. Hisszük, hogy a gasztronómia és a kultúra elválaszthatatlan egymástól, ezért nagy örömmel szervezünk mi is ilyen programokat. A Kalózban nőnapi beszélgetés és koncertvacsora is lesz, utóbbi Lovasi András, valamint Beck Zoltán részvételével.”

És hogy mi lesz még?

A teljesség igénye nélkül: például pop-up kiállítás Sárközi Éva festményeiből, miközben Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje vacsorát készít. Megjelennek a gasztronómia legjelesebb képviselői egy nőnapi beszélgetésen, érkeznek vendégséfek Olaszországból és Szlovéniából, lesz terítés workshop profi stylisttal, gasztroséta Pelsőczy Rékával, irodalmi gasztroelőadás Nyáry Krisztiánnal, irodalmi vacsora Grecsó Krisztiánnal, divatbemutató kortást tervezők ruháiból és tudományos előadás a klímaváltozás kihívásairól. Mindez a Balaton legjobb fogásaival vegyítve.

Résztvevő éttermek: 

A Konyhám Stúdió 365 • Anna Grand Hotel • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Csopaki Resti by Laurel • Dobosi Birtokközpont • Hableány • Hotel Bonvino Wine&Spa • Káli Art Inn • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Kővirág • Kristinus • Lavender Terasz • Lelkem Kisvendéglő • Lokal47 • Mi a Kő • NOON Restaurant&Lounge • Oliva Étterem Veszprém • Port étterem&panzió • Pörc - Bisztró és Delikát • Szőlősi Kocsma • Vánkos • Veganeeta • Villa Chez les Amis. • Villa Kabala

Címlapkép és fotók: Chripkó Lili

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.