Tárolási 1 x 1 – gyümölcsök

Miközben tobzódunk a zamatos gyümülcsökben, ne feledkezzünk meg a helyes tárolásukról sem! Hozd ki te is a maximumot belőlük a kisokosunk segítségével!

Kétségkívül a kertből vagy piacról frissen (be)hozott gyümölcsök a legfinomabbak, de sokszor nem fogynak el aznap. Ha már tárolni kényszerülünk őket, jó, ha tudjuk, melyiket hogyan érdemes raktározni felhasználásig, és körülbelül meddig őrzik meg frissességüket.

Alapszabályok

  • A gyümölcsöket és zöldségeket mindig mosatlanul tároljuk.
  • Mielőtt a tároló helyre tesszük, válogassuk át, és csak az ép, hibátlan, egészséges egyedeket raktározzuk el későbbi felhasználásig.
  • Időnként érdemes ránézni a tárolt alapanyagokra, és az esetlegesen romlásnak indult darabokat eltávolítani közülük.
  • Az íz, vitamintartalom és állag szempontjából is szerencsés, ha mihamarabb elfogyasztjuk vagy felhasználjuk a friss árut.
  • A hűtőben tárolt gyümölcsöket 1-2 órával fogyasztás előtt vegyük ki a hidegről, hogy mire beleharapunk, szobahőmérsékletűre melegedhessenek, ugyanis így érvényesülnek csak igazán az ízek.

A tudnivalók:

cseresznye: lehetőleg szárastul vegyük vagy szedjük, így tovább eláll a hűtőben, kb. 1 hétig megőrzi frissességét

görögdinnye: az egész dinnyét a legjobb, ha egy jó hűvös pincében tároljuk (így akár 10 napig eláll), ha ilyenünk nincs, vágjuk félbe, fóliázzuk le, tegyük hűtőbe, és pár napon belül együk meg

egres: hűtőben 1 hétig eláll

kajszibarack: hűtőben tartsuk, a keményebb példányok 2 hétig is bírják

körte: az érettebb körtét hűtőben tároljuk és 1-2 napon belül fogyasszuk el, a keményebbek lehetnek a konyhapulton

málna: hűtőben, lehetőleg egy rétegben tároljuk, 1-2 napnál ne tovább

meggy: szárastul véve vagy szedve tovább bírja, de 1 héten belül fogyasszuk el a hűtőből

őszibarack és nektarin: a keményebb barackokat szobahőmérsékleten is tarthatjuk, a puhábbakat mindenképpen tegyük hűtőbe, így 1-2 hétig élvezhetjük őket

ribizli: ha lehet, szárastul vegyük vagy szedjük, és így tartsuk a hűtőben, 5-6 napig friss marad

sárgadinnye: hűtőben 4-5 napig eláll

szeder: gyorsan romlik, hűtőben tároljuk, 1-2 napnál tovább ne őrizgessük

szilva: jól bírja a tárolást, hűtőben akár 2-3 hétig is megőrzi frissességét.

NoSalty-tipp: Sok gyümölcs várja a sorsát a hűtődben? Ha kell egy jó recept felhasználásukhoz, kattints ide, majd pötyögd be, mi van a hűtődben, vagyis az eltüntetni kívánt alapanyagokat, és máris érkeznek a jobbnál jobb ötletek!

Egészséges lekvárok >>

A fent megadott tárolási idők körülbelüliek, nagyban függ az eltarthatóság a gyümölcs érettségi fokától!

Szüretelj őszibarackot! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Így főzz karácsonykor a család legválogatósabb tagjának

„Jó lenne idén korábban asztalhoz ülni, az IF-et biztosan nem töröm meg, 18:00 után nincsen evés, még ilyenkor sem” – súgja fülbe advent második hétvégéjén a család kicsi kincse, aki annyira válogatós, hogy csoda, hogy magával leül egy asztalhoz. Neki aztán nehéz lesz megfelelni.