Szüreti mulatság a konyhában

Szeptember és október a szüret időszaka. Készítsünk az alkalomhoz illő, kiadós szekszárdi pincepörköltet és vásároljunk helyi borokat. Hívjuk meg legkedvesebb barátainkat és családtagjainkat egy hétvégi vacsorára, és kezdődjön saját otthonunkban a szüreti mulatság!

„Gyomorkímélő" szüreti ételek

Hála a jó égnek, sokszor volt alkalmam szüreten segédkezni! A friss levegőn kétkezi munkát végezni nagyszerű. Főleg annak tudatában, hogy isteni finom ebéd vár ránk és ráadásul a tavalyi munka gyümölcsének folyományát is felhörpinthetjük hozzá. Ez tényleg megkétszerezi erőnket. Tevékenységünk béreként, legtöbb esetben szabad tűzön főtt egytálételt, pörköltet, sima vagy babgulyást kaphatunk, amit ropogós, friss kenyérrel bármelyikünk boldogan el is fogad. A slambucot ugyancsak egy szüreti alkalomkor ismertem meg, de a lebbencsleves és a paprikás krumpli is jól esnek az éhes dolgozó gyomrának. Egy olyan finomságot ajánlok, melynek receptjét legkedvesebb budai báromban hallottam. Ott találkoztam Lőrinccel, akiről pár perc ismeretség után kiderült, hogy a magyar konyha egyik legnagyobb ismerője és nem mellesleg, legjobb szakácsa. A pici bár törzsvendégei a pultos kisasszony, Gina vezényletével egy igazi gasztronómiai közösséget alkotnak, minden trükkjüket és receptjüket megvitatják egymással. Azt viszont egyöntetűen állítják, hogy Lőrinc szekszárdi pincepörköltje hibátlan. Így hát, az eredetileg bogrács receptet én is elkészítettem otthoni körülmények között. A hatás nem maradt el: mindenki megnyalta a tíz ujját utána!

Készítsd el velünk a szekszárdi pincepörköltet! >>

Még több szüreti fogás itt >>

Mazsola a salátában

A szőlő feldolgozható millióképpen. Húsok mártásába, üdítő szörpökbe, alkoholos és -mentes italok készítésére, de én mégis frissen szeretem a legjobban. Amikor a gyerkőcök kisebbek voltak, legtöbbször mag nélküli változatot vásároltam, nehogy egy picike darab is megakadjon a torkukon. Amióta nagyobbacskák és megbízhatóbban étkeznek, azóta az összes változat szóba jöhet, legyen az saszla, rosé, muskotályos vagy bármilyen csemegeszőlő. Szerencsések vagyunk, mert mostanra már a legtöbb gyümölcs kapható aszalt, szárított formában is. Gyermekkoromban még csak mazsolát lehetett látni a polcokon, melyet édesanyám, nagymamám vásárolt és használt is zacskószámra süteményekhez, palacsinta túrókrémjébe. Ám ez a csemege mostanság – kivétel, mint müzlik töltőanyaga – sajnos kezd feledésbe merülni. Megítélése romlott, főleg egzotikus, szárított társaival szemben. Az idei szüreti időszakban egy rövid időre tegyük félre a megszokott receptúrákat és élesszük fel a mazsola nimbuszát. Készítsünk töppeteg barátunkkal pár perc alatt egy vitaminbombaszőlős karotta”-salátát, ami energiát ad ebben a borongós őszi időben és élénk színével kellemes esztétikai látványt nyújt!

Őszi vitaminbombák itt >>

Készítsd el velünk a szőlős karottát! >>

Jövő héten a narancsszínnel, a nap éltető erejével folytatom. Addig is jó mulatozást, és ne feledjék étrendjükből a természet vitaminjait!

Gréti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek